”Sain uuden innon ja kipinän oppia uutta”. Juha, Sari ja Teemu suorittivat tutkintonsa loppuun L160-opinnoissa
Jos on suorittanut vähintään 160 opintopistettä tutkintoon johtavia opintoja, voi hakea L160-erillishaussa suorittamaan tutkintonsa loppuun.
Laurean L160-erillishaun kautta on mahdollista hakea viimeistelemään kesken jääneet opinnot. Erillishaku on tarkoitettu kaikille, jotka ovat suorittaneet 160 opintopistettä suomalaisessa korkeakoulussa ja jättäneet sitten opinnot kesken. L160-ohjaustoiminnan tavoitteena on turvata kullekin opintojen pariin palaavalle yksilölle laadukas oppiminen ja opintojen tehokas eteneminen tutkinnon loppuun saattamiseksi.
Haku on ollut suosittu: L160-erillishaun kautta Laureaan on hakeutunut jo yli 250 opiskelijaa kesken jääneiden opintojen loppuun saattamiseksi ja yli 100 opiskelijaa on valmistunut.
- Ehkä se on aikaisemmin ollut enemmän vaan, että paperit ulos talosta, mutta nyt opiskelu tuntui ensimmäistä kertaa jotenkin tosi mielekkäältä ja sain jonkun uuden ahaa-elämyksen, kertoo tietojenkäsittelyn opintonsa viime vuonna loppuun suorittanut Koskisen Oy:llä tietohallintopäällikkönä toimiva Teemu Similä.
Similä aloitti tietojenkäsittelyn opinnot ensimmäistä kertaa Laureassa vuonna 2011 ja tarkoitus oli suorittaa ne työn ohessa. Hän saikin tietojenkäsittelyn opinnot nopeasti kasaan, noin 1,5-2 vuodessa, mutta opinnäytetyö jäi kesken.
Similä aloitti uudelleen vuonna 2021 L160-opinnoissa ja teki uuden opinnäytetyön, jossa oli aiheena työhyvinvoinnin johtaminen IT-maailmassa.
- Pystyin hyödyntämään opinnäytetyön aihetta myös omassa organisaatiossani, niin sen tekeminen oli erittäin mielekästä. Päiväkirjamuotoinen opinnäytetyö oli itselle erittäin sopiva toimintatapa ja se toimi hyvin työn ohella sekä auttoi tutkailemaan omaa työtä uudella tavalla. Sain äärettömän hyvää tukea ohjaajilta koko opinnäytetyöprosessin ajan ja meillä oli myös tosi mielenkiintoisia keskusteluja.
- Jäi tietynlainen opiskeluinto tästä päälle tai sellainen pieni kipinä, sanotaan näin, ja rupesin miettimään, että ehkä tässä vielä jossain kohtaa jatkaakin, Similä iloitsee.
Päiväkirjamuotoinen opinnäytetyö innosti
Tällä hetkellä Uudenmaan TE-toimistossa työskentelevältä Juha Valtalta oli jäänyt liiketalouden opinnot aikaisemmin opinnäytetyötä vaille kesken ja nyt 15 vuotta myöhemmin hän sai tutulta lehtorilta tiedon mahdollisuudesta suorittaa tutkinto loppuun L160-opinnoissa.
- Kun tekee töitä korkeakoulutettujen kanssa, niin on mukavampi, kun on itselläkin nyt korkeakoulututkinto, Valta pohtii.
- Kyllähän tässä oli vähän kyse siitä, että piti näyttää itselleen, että en halua jättää mitään kesken. Itseasiassa innostuin tässä samalla opiskelemaan myös muutaman vapaaehtoisen kurssin opinnäytetyön lisäksi, joka oli myös oikein mukavaa ja mielenkiintoista, hän jatkaa.
Valta innostui PONT:ista (päiväkirjamuotoinen opinnäytetyö) uutena tapana tehdä opinnäytetyö.
- Oli kiva sukeltaa myös uuden tiedon ja tieteen maailmaan. Tätä kautta tuli aktiivisesti seurattua ja haettua uutta tietoa ja sitten kun se oli ihan konkreettisesti omaan työtehtävään liittyvä juttu, niin pystyin heti tuomaan niitä asioita omille sidosryhmille ja työelämäkumppaneille esille, Valta jatkaa.
Myös Teemu Similä koki PONTin todella luontevana tapana tehdä opinnäytetyötä.
- Olen ollut vähän huono lukemaan, niin jotenkin se minun opinnäytetyön aihe varmaan vaikutti siihen, että pääsin ihan uuden kirjallisuuden pariin ja miettimään, mikä sitä meidän hyvinvointia vie eteenpäin ja miten me voidaan tehdä meidän tekemisestä ja työyhteisöstä aina vaan mukavampaa ja mielekkäämpää.
- Koen, että pystyn viemään meidän organisaatiossa hyvin tätä aihetta eteenpäin. Hyvinvointi lähtee kuitenkin johdosta ja meistä jokaisesta yksilöstä. Olen mukana niissä foorumeissa, jossa pystyn tähän vaikuttamaan, Similä toteaa.
On järkevää, ettei kaikkea jo opiskeltua tarvitse opiskella uudestaan
Sari Korhosella oli jäänyt puolestaan aikoinaan sairaanhoitajaopinnot kesken ja opinnoista oli kulunut lähemmäs 20 vuotta. Korhonen on kuitenkin koko ajan työskennellyt hoitoalalla ja opiskellut myös sosionomiksi. Ehdotus suorittaa sairaanhoitajaopinnot lähti Sarin nykyisestä työpaikasta.
Hakemuksen laitettuaan ja päästyään sisään L160-koulutusohjelmaan tutkinnon suorittaminen loppuun kävi hyvin äkkiä ja jouhevasti.
- Koska sairaanhoitajaopinnoistani puuttui enää todella vähän ja olin vasta suorittanut toisen AMK-tutkinnon sekä ollut tämän koko ajan töissä alalla, pystyttiin opintojani hyväksilukemaan todella hyvin.
- Olin jo aiemmin yrittänyt selvittää, olisiko tämä mahdollista järkevässä ajassa, mutta tuolloin se ei onnistunut, koska opintoni olivat vanhentuneet ja lähes kaikki opinnot olisi pitänyt tehdä uudelleen opintosuunnitelmien muuttumisen vuoksi. Sitten huomasin googletellessani tämän Laurean linjan ja yllätyin positiivisesti koska juuri jotain tällaista olin odottanut jo pitkään, Korhonen iloitsee.
Sari uskoo, että on paljon ihmisiä, joilla opinnot on syystä tai toisesta jääneet joskus kesken ja halua niiden loppuun saattamiseksi olisi, mutta aiemmin ei ole ollut tällaista mahdollisuutta.
- On järkevää, ettei kaikkea jo opiskeltua tarvitse opiskella uudestaan. Tärkeämpää on osoittaa osaaminen ja täydentää sitä tarvittaessa.
Teemu Similän ja Juha Valtan mielestä myös itseluottamus kasvoi, kun sai tutkinnon suoritettua vihdoin loppuun.
- Jotenkin se mörkö lähti selästä ja nyt on se pätevyys omaan työhön. Ehkä se on ollut se juttu itselle, että on miettinyt, onko riittävän hyvä omassa roolissaan ilman virallista tutkintoa.
- Ilman muuta tutkinto parantaa myös omaa työmarkkina-asemaa. Meidänkin organisaatio on elinikäisen oppimisen puolesta puhuja, niin nyt olen itse konkreettinen esimerkki siitä. Kun saat sen tutkinnon suoritettua, niin paljon helpommin lähtee sen jälkeen kohti uusia seikkailuja, Valta toteaa lopuksi.
Lue lisää L160-opinnoista ja hae mukaan suorittamaan keskeneräinen tutkintosi loppuun!