Rikosseuraamusalan alumni Minna: ”Vuorovaikutustaidot tärkeintä työssä vankilassa”
Haastattelussa rikosseuraamusalan sosionomiopinnot juuri päättänyt Minna Liukkonen.
- Työ vankilassa on todellisuudessa aika erilaista, kun mitä elokuvat tai tv-ohjelmat antavat ymmärtää, kuvailee rikosseuraamusalan sosionomiksi Laureasta valmistunut Minna Liukkonen.
- Ennen tälle alalle tuloa olivat minunkin ajatukseni vankila-arjesta aivan vääriä. Nyt usean vuoden työkokemuksen jälkeen en kuitenkaan osaa enää ajatella vankilaa yhtään sen erilaisempana työpaikkana kuin mikä tahansa muukin työpaikka.
Minna Liukkonen on työskennellyt nyt neljä vuotta vartijana Vantaan vankilassa. Polku vanginvartijaksi alkoi Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa (RSKK), jossa hän suoritti rikosseuraamusalan perustutkinnon 2016. Jo RSKK:lla Minna suoritti ns. polkuopintoja Laureassa, joten valmistumisen jälkeen siirtymä rikosseuraamusalan sosionomiopintoihin oli luonteva.
- Rikosseuraamusalan monimuoto-opinnot aloitin Laureassa syksyllä 2017 ja valmistuin nyt keväällä 2020. Sain siis vajaassa viidessä vuodessa suoritettua kaksi tutkintoa, Liukkonen sanoo tyytyväisenä.
”Keitä vankilassa on töissä?”
Lapsuuden unelma-ammatti Liukkosella oli aina poliisi. Lukion jälkeen tuon haaveen toteuttaminen tyssäsi pääsyvaatimuksena olleeseen pituusrajaan. Työskenneltyään usean vuoden ajan kaupan alalla Minna haki vielä pari kertaa poliisiammattikorkeakouluun, mutta kun opiskelupaikka ei siellä auennut, tuli mieleen toisenlainen ajatus tulevaisuuden urasta: ”keitä vankilassa oikein onkaan töissä ja miten sille alalle voi opiskella?”.
- Sitten löysin RSKK:n enkä ole hetkeäkään katunut, että lähdin tälle uralle, Minna Liukkonen toteaa nyt.
Vankilassa vartijan työhön kuuluu erilaisten päiväjärjestykseen kuuluvien toimintojen järjestäminen ja valvominen. Nyt rikosseuraamusalan sosionomiksi valmistumisen jälkeen Minna Liukkosella on mahdollisuus hakeutua vankilassa hallinnollisiin tehtäviin tai esimerkiksi erityisohjaajaksi, missä korostuu sosiaalialan työ.
Syvällisempi käsitys rikollisuuden taustoista
Vankilassa työskentely vaatii Liukkosen mukaan erityisesti hyviä vuorovaikutustaitoja:
- Mahdolliset konfliktitilanteet pystytään hyvin pitkälti välttämään puhumalla. Toki myös fyysisiä ominaisuuksia vaaditaan vartijalta, Minna kuvailee.
Toinen tärkeä asia Liukkosen mielestä on se, että työntekijänä hyväksyy Rikosseuraamuslaitoksen arvot. Kyynistyä ei saa, vaikka sama henkilö palaisi vankilaan suorittamaan tuomiota kerta toisensa jälkeen.
- Yksi Laureassa opiskelun kohokohtia onkin ollut Keijo-hankkeeseen ja sen osallistujiin tutustuminen. Rikollisuudesta saa hyvin konkreettisen ja inhimillisen kuvan, kun kuulee sen rikos- ja päihdetaustaisen henkilön itsenä kertomana, Liukkonen sanoo.
- Se toi myös omaan työhön tiettyä jatkuvuutta, kun näkee miten ihmiset ovat onnistuneet irtautumaan rikollisesta elämäntavasta.
Koska Liukkosella oli jo takana opinnot RSSK:lla, oli moni Laurea-opinnoissa vastaan tullut asia jo hieman tuttu. Opinnot toivat kuitenkin myös paljon uutta ja erityisesti Minna kokee saaneensa syvempää ymmärrystä kriminologiasta; mitä rikollisuus on ja millaiset tekijät johtavat rikollisuuden polulle.
Nyt Liukkosella on tutkinto taskussa, mutta opiskelu ei silti jää hänellä tähän:
- Valmistumisen jälkeen ajattelin, että ”nyt saa opiskelu jäädä”. Meni kaksi päivää, kunnes ilmoittauduin jo Laurean avoimen-AMK:n opintoihin, Liukkonen naurahtaa.
Katso Minnan kokemuksia rikosseuraamusalan koulutuksesta ja vankilatyöstä myös videolta:
Kokemuksia rikosseuraamusalan koulutuksesta