Siirry sisältöön

Professori Maher Nazareth collegesta: Transatlantic Dual Degree -yhteistyö Laurean kanssa syvenee edelleen

Prof. Maher on tehnyt Laurean kanssa yhteistyötä jo vuodesta 2007. Maherin mukaan toimivan yhteistyön salaisuus piilee oikeanlaisten ajattelutapojen ja tavoitteiden kohtaamisessa.

Professori Mary Dahl Maher

Tänä vuonna on takana 70 vuotta menestyksekästä Fulbright-yhteistyötä Suomen ja Yhdysvaltojen välillä. Yhteistyötä Suomessa koordinoi Fulbright Suomi –säätiö, jonka erityisenä tehtävänä on tukea suomalaisten korkeakoulujen kansainvälistymistä ja suomalais-amerikkalaista koulutus- ja tutkimusyhteistyötä ja koulutusyhteyksien avulla edistää nykyistä laajempaa tiedon ja ammattiosaamisen vaihtoa Suomen ja Yhdysvaltain välillä.

Professori Mary Dahl Maher Nazareth Collegesta, USA:sta on kokenut Fulbright-kumppani. Maher on nyt kuudetta kertaa Suomessa ja Laureassa kouluttamassa Laurean hoitotyön opintojaksoilla - tällä kertaa Fulbright Specialist -ohjelman kautta.

Taustaltaan kätilö, professori Maher saapui elokuussa Suomeen ja on ollut Suomessa vaihdossa kohta kaksi kuukautta. Maherin vierailujakso Suomeen alkoi viikon seminaarilla ja verkostoitumisella toisten Fulbright-tutkijoiden kanssa.

- Vaihtoviikkomme alkoi vierailulla suurlähettilään kotiin ja Suomen ulkoministeri tuli tapaamaan meitä. Tämä on hyvä tapa näyttää, millaista yhteistyötä maiden välillä tehdään. Oppia enemmän toisistamme – aitoa amerikkalaisuutta, ei vain sitä kuvaa mikä media antaa, Maher kuvailee.

Yhdessä enemmän: LbD mahdollistaa ketterän yhteistyön korkeakoulujen välillä

Laurean ja Nazareth Collegen välillä on Transatlantic Dual Degree – yhteistyösopimus. Dual degreellä eli kaksoistutkinnolla tarkoitetaan tässä yhteydessä hoitotyön kaksoistutkintoa, jossa opiskelija valmistuu sairaanhoitajaksi sekä Laureasta että Nazareth Collegesta. Kaksoistutkintoon sisältyy aina yksi tai useampi pakollinen ulkomaanjakso. Ohjelmaan voi hakea Laureassa hoitotyön koulutusohjelmassa olevat hoitotyön opiskelijat erillisen haun kautta. Haku järjestetään vuosittain joulu-tammikuun aikana. Opiskelupaikkoja on vuosittain tarjolla kaksi. 

Korkeakoulujen välinen Dual Degree-malli on ainutlaatuinen eikä maailmassa ole toista korkeakoulua, josta voisi saada pätevyyden toimia sairaanhoitajana Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. 

Maher on tehnyt yhteistyösopimuksen puitteissa Laurean kanssa yhteistyötä jo vuodesta 2007. Tänä aikana noin 50 opiskelijaa on ehtinyt suorittamaan ohjelmassa kaksoistutkinnon. Maher on myös suunnitellut yhdessä Laurean hoitotyön asiantuntijoiden kanssa hoitotyön opintojaksoja Laureaan, joita nyt toteutetaan yhteistyössä partneriyliopiston kanssa. 

Tällä kertaa Maher vieraili luennoimassa Global Health –kurssilla hoitotyön perustutkinto-opiskelijoille sekä Development and Management in Health Care -YAMK-koulutuksessa. 

- Tekemämme yhteistyö on hyvä osoitus siitä, miten Laurea on onnistunut kansainvälistämään toimintaansa osana muuta strategiatyötä. On ollut mielenkiintoista olla opettamassa ja ohjaamassa opiskelijoita opintojaksoilla, joissa on ollut opiskelijoita kahdeksasta eri maasta ja 13 eri kielestä.

Moni korkeakoulu on yrittänyt luoda vastaavaa yhteistyötä siinä onnistumatta. Maherin mukaan toimivan yhteistyön salaisuus piilee oikeanlaisten ajattelutapojen ja tavoitteiden kohdatessa: Laurean oppimismalli LbD mahdollistaa joustavamman ja ketterämmän ajattelutavan. Nazareth Collegessa puolestaan arvostetaan globalisaatiota ja kansainvälistymistä ja tuodaan hoitotyön opetukseen vahvasti myös filosofista ja eettistä näkökulmaa. Täydellinen paketti on siis kasassa. 

Yhteistyö korkeakoulujen välillä syvenee sosiaalialalle ja verkkoon

Jatkossa yhteistyötä Laurean ja Nazareth Collegen välillä on tarkoitus syventää ja laajentaa.

- Olemme tehneet yhteistyötä Laurean kanssa hoitotyössä mutta nyt suunnitelmissa on laajentaa yhteistyötä myös sosiaalialalle, Maher kuvailee innostuneena.

Myös verkko-opiskelumahdollisuuksia on tarkoitus laajentaa joko osittain tai kokonaan verkossa toteutettavien yhteisien kurssien osalta.

Maher palaa Suomeen ja Laureaan seuraavan kerran toukokuussa mukanaan sosiaalialan osaston johtaja ja 15 Nazareth Collegen opiskelijaa. Tarkoituksena on tehdä yhteistyöprojekti Maailma kylässä –tapahtumaan osana sosiaali- ja terveysalan opintoja. Osa opinnoista toteutetaan verkossa ennen itse tapahtumaa. Sen jälkeen reflektoidaan yhdessä opittua.

- Jatkamme uniikkia yhteistyötä Laurean kanssa hoitotyön kaksoistutkinnon osalta. Joka kerta kun käyn täällä, yritämme syventää tekemäämme yhteistyötä, Maher korostaa.

Hedelmällisintä yhteistyössä Maherin mielestä on se, kun oppii todella ymmärtämään suomalaista yhteiskuntaa, kulttuuria ja historiaa sekä maiden välistä yhteyttä sekä ymmärtämään yhteistyön merkityksen. 

- Suomi on vaikea kieli ja joka kerta kun vierailen täällä, opin lisää suomen kieltä. Osaan sanoa ”hyvä, huomenta ja kiitos”. Opin joka kerta muutaman sanan lisää. Tällä kertaa huomasin ilokseni, että suomen kieli ei enää kuulostakaan omaan korvaan niin vieraalta, Maher naurahtaa.