Siirry sisältöön

Osaangon tarjoamalta opintojaksolta uutta osaamista datan, APIen ja tekoälyjen käyttöön

Opintojakso perustuu Laurean avainkumppani Osaangon luomaan ainutlaatuiseen Futudemy -konseptiin.

Yksi Laurean avainkumppaneista on konsulttiyritys Osaango, joka on erikoistunut  API- ja datatalouteen, älykkäisiin teknologioihin ja niihin liittyvään liiketoimintaan ja tekniikkaan. Heidän tarjoamallaan Futudemy: Innovate future-ready smart business and service ideas -opintojaksoilla opiskelijat pääsevät luomaan uusia dataan ja ohjelmointirajapintoihin (API) perustuvia yritysideoita yhdessä muiden opiskelijoiden, yhteistyökumppaneiden ja mentoreiden kanssa. Yksi opintojaksolla mukana olevista yhteistyökumppaneista on kansainvälinen IT-alan yritys Cisco. 

Opintojakso alkaa helmikuussa 2022 ja se toteutetaan englanninkielellä. Se on suunnattu sekä AMK- että ylemmän AMK-koulutuksen opiskelijoille. Opintojaksolla opitaan luomaan mahdollisimman toimiva prototyyppi tulevaisuuden ideasta, joka ratkoo liiketoiminnan ongelmia datan ja tekoälyn avulla. 

- Korkeakouluissa eri toimialojen opinnot, esimerkiksi liiketalouden ja IT-alan opinnot ovat toistaiseksi pitkälti omissa siiloissaan, Osaangon perustajajäsen Marjukka Niinioja pohtii. 

- Maailma ei kuitenkaan elä siiloissa – data, alustat, ekosysteemit ja ohjelmointirajapinnat ovat arkipäivää ja jopa lakisääteisiä asioita yrityksissä ja niitä pitää osata hyödyntää. Liiketoiminnan kehittäminen jää hyvin ohueksi silloin, jos liiketoiminnan kehittäjä ei ymmärrä, miten ne vaikuttavat liiketoimintamalleihin, Niinioja jatkaa. 

Mitä opintojakso tarjoaa opiskelijoille?

Opintojaksolla opiskelijat saavat uutta osaamista datan, APIen ja tekoälyjen käyttöön palvelumuotoilussa; miten voidaan tehdä palvelusta parempaa, sopeutuvampaa tai ihan erilaista, kun palvelumuotoilun tueksi otetaan mukaan dataliiketoimintaa, teknologiaa ja rajapintoja. 

- Ideana on se, että opiskelija saa opintojaksolta kokemuksen siitä, miten erilaiset teknologiat vaikuttavat palvelu- ja liiketoimintamallin kehitykseen.  Opintojakson osallistujat pääsevät tuottamaan uusia ideoita ja oppimaan ne menetelmät, joilla uusia ideoita voi tuottaa. Tämän lisäksi opintojaksolla rakennetaan yhdessä monialaisen tiimin kanssa konkreettinen esimerkkiratkaisu, Niinioja kertoo.

Palvelumuotoiluun, asiakaskokemukseen ja dataan perustuvaa osaamista tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa aina vaan enemmän.

- Realismia on se, että työpaikoilla tarvitaan yhä enemmän näihin osa-alueisiin liittyvää osaamista ja sitä on työmarkkinoilla aivan liian vähän tarjolla, Niinoja sanoo.

- Toivomme, että opintojakso ei ole vain 2 opintopistettä muiden opintojen seassa, vaan haluamme luoda tästä sellaisen wau-kokemuksen, että opiskelijat muistavat vielä pitkään, miten opintojakso muutti heidän ajatteluaan ja toimintaansa ja saivat siitä inspiraatiota esimerkiksi kokeilemaan töissä uusia tapoja tehdä, Niinioja toteaa lopuksi.

 

Lisätietoja: