Siirry sisältöön

Opiskelijat kehittivät Keskon verkkokauppaa Design Sprint-viikolla

”Jos saisin päättää, niin Laureassa ei tehtäisi mitään muuta kuin työpajoja”

Verkkokaupat Suomessa ja maailmalla kehittyvät vauhdikkaasti – tarjolla on jo nyt parin tunnin pikatoimituksia ja tekoälyn hyödyntäminen sisällön kehityksessä on arkipäivää. 

Laurean tradenomiopiskelijat olivat Design Sprint-toteutuksella kehittämässä ratkaisuja Keskon tulevaisuuden palveluihin eli verkkokaupan elämyksellisyyteen, inspiroivuuteen ja vastuullisuuteen. Design Sprint-viikko on viisipäiväinen työpaja, jossa opiskelijat testaavat ideoitaan käytännössä ja tuottavat prototyypin suunnitelmastaan.  

Sofia Carpén Keskon päivittäistavarakaupan digitaalisista palveluista kertoo, että opiskelijoilla on paljon hyviä ideoita.

- Heillä ei ole ajattelussa niitä rajoituksia, joita meillä sisäisesti saattaa olla. On hyvä, että välillä vähän ravistellaan ajatuksia. 

Loppuhuipennus ja pitchaukset Keskon pääkonttorilla jäi kuitenkin toteuttamatta Covid-19-viruksen vuoksi. Opiskelijat, opettajat ja Carpén olivat harmistuneita asiasta, mutta olivat kuitenkin tyytyväisiä projektin lopputuloksiin.

- Oltiin tosi vaikuttuneita, että kaikki tiimit sai tosi nopealla aikataululla suunnitelmansa hahmotettua.

- Olin itse yllättynyt, että noin intensiivisellä aikataululla noin paljon sai aikaiseksi. Kyllähän se oli hauska nähdä, miten niin lyhyessä ajassa idea jalostuu ihan aihetasolta tosi spesifiksi. 

Asioita tehdään, eikä meinata

Sprint Design-opintojakson käynyt liiketalouden opiskelija Janne Wuorenheimo kertoo:

-Jos saisin päättää, niin Laureassa ei tehtäisi mitään muuta kuin työpajoja. Tykkäsin sprintistä tosi paljon. Näet oman käden jäljen ja ne opit eivät unohdu, koska se oppiminen siinä on jatkuvaa. Sprintissä yhteisöllisyys ja ongelmien ratkaiseminen yhdessä oli parasta. 

Wuorenheimon mielestä Design Sprint-viikko oli yksi parhaista kursseista hänen opintojensa aikana.

- Mielestäni yksi hedelmällisimmistä ja mielenkiintoisimmista kursseista, mitä olen tässä muutaman vuoden aikana käynyt. Oli selkeä päämäärä ja jos tuli ongelma niin apua oli heti saatavilla. Apua tarjosivat opettajat, tutoroppilaat ja Keskon sparraajat. 

Wuorenheimon lisäksi Keskon tarjoamaa sparrausapua piti hyödyllisenä myös kurssin käynyt Annika Leander.

- Pidin siitä, että tapasimme keskolaisia ja he antoivat palautetta joka päivä. 

Annikaa kiinnosti yhteistyö Keskon kanssa tulevaisuuden työelämän kannalta. Hän kertoo, että annetussa ajassa saatiin paljon aikaan ja ”asioita tehtiin eikä meinattu”.

Toinen Design Sprint-toteutuksen opettajista, Juha Uutela, kertoo:

- Sprinttiä on mukava vetää, koska opiskelijat inspiroituvat ja heittäytyvät tekemiseen. He eivät koe sitä liian vaativana, vaikka todellisuudessa heiltä vaaditaan tosi paljon osaamista vaiheistetun ja aikataulutetun sprinttiviikon aikana.

Tomas Illman, toinen toteutuksen opettaja kommentoi:

- Aina kun tehdään työelämäprojekteja, opiskelijat haluavat ylittää itsensä ja näyttää, että he osaavat. Seuraava työpaikka voi hyvinkin olla se yritys, johon projektia tehdään. 

Design Sprint on toteutettu kaksi kertaa aiemmin, lokakuussa 2019 OP-ryhmän kanssa ja maaliskuussa 2019 Fortumin kanssa.

 

Lisätietoja: