Siirry sisältöön

Laurean ja Kisakallion yhteistyöhanke tarjosi liikuntaneuvonnan ammatillista täydennyskoulutusta

Liikuntaneuvontaa opetukseen -opintokokonaisuus tarjosi opettajille ja ohjaajille mahdollisuuden maksuttomaan koulutukseen.

Kuvituskuva

Liikuntaneuvontaa opetukseen -opintokokonaisuus tarjosi sosiaali- ja terveysalan sekä vapaan sivistystyön opettajille ja ohjaajille mahdollisuuden maksuttomaan koulutukseen. Työelämään sovellettavat tehtävät edistivät koko työyhteisön osaamista.

Kesäkuussa 2020 käynnistyneessä, Opetushallituksen rahoittamassa hankkeessa yhdistettiin Kisakallion ja Laurean osaaminen neljän kouluttajan voimin. Lokakuussa alkanut koulutus koostui kolmesta osiosta; liikuntaneuvonnasta, pedagogisista ratkaisuista sekä työelämään suunnatuista kehitysprojekteista.

Liikuntaneuvonnan osuudesta vastasi Lohjalla sijaitseva Kisakallion urheiluopisto, joka on tunnettu liikunta- ja terveyskasvatukseen liittyvien koulutustoimintojen sekä liikuntapalveluiden järjestämisestä. Heiltä kouluttajina olivat urheilun ja liikunnan asiantuntija Elena Kozharskaya sekä ammattillinen opettaja Anne Rouvinen. Laurean lehtorit, Liisa Ranta ja Tuija Marstio, puolestaan tarjosivat osaamistaan uusien pedagogisten ratkaisujen sekä sosiaali- ja terveysalan parissa.

-    Vaikka näitä aluksi ajateltiin erillisinä koulutuskokonaisuuksina, aika pian niitä alettiin kuitenkin integroimaan toisiinsa ja opettamaan tiiminä, toteaa Laurean lehtori Liisa Ranta.

Aluksi koulutus suunnattiin toisen asteen terveys- ja sosiaalialan opettajille, mutta elokuussa koulutushakua laajennettiin myös vapaan sivistystyön kouluttajille ja ohjaajille. Etäkoulutus puolestaan mahdollisti osallistumisen valtakunnallisesti.

-    Lopulta koulutukseen osallistui opettajia, rehtoreita, liikunnanohjaajia sekä -neuvojia ympäri Suomea, toteaa Liisa Ranta.

Koulutukseen osallistui 57 opetus- ja ohjausalan ammattilaista ja yleinen palaute koulutuksesta oli todella hyvää. Erityisesti kiitosta saivat monipuoliset työelämään integroidut tehtävät.

-    Tehtäviä ei tehty tehtävien vuoksi, vaan ne oli suunniteltu aidosti edistämään koko työyhteisön liikuntaneuvonnan osaamista, Liisa Ranta kertoo.

Koulutus myös todella haastoi osallistujia. Korkeakoulutasoinen ja 10 opintopisteen laajuinen kokonaisuus yhdistettynä korona-ajan haasteisiin vaati sitoutumista ja suunnitelmallisuutta.

-    Siitäkin huolimatta että, tehtäviä pystyi integroimaan työhön, moni suoritti koulutuksen vapaa-ajallaan, mikä saattoi tuottaa haasteita ajankäytön kannalta, Kisakallion ammatillinen opettaja Anne Rouvinen kertoo.

Vaikka koulutus oli kertaluontoinen ja hanke päättyy tänä vuonna, jäi siitä paljon hyvää myös kouluttajille itselleen. Moniammatillinen yhteiskehittäminen tarjosi arvokkaita oppimiskokemuksia sekä mahdollisti oman ammattitaidon kehittämisen.

-    Kahden koulutuslaitoksen työtapojen sulauttaminen ja kouluttajien tiimiytyminen oli alussa oma prosessinsa, mutta sitten lähdimme yhdessä kokeilemaan erilaisia yhteiskehittämisen alustoja, kuvailee Anne Rouvinen.

-    Kokonaisuudessaan tiimiopettajuus on ollut hieno kokemus, lisää Liisa Ranta.

Koulutuksen aikana tehdyistä työelämän kehitysprojekteista voit lukea lisää Laurea Journal -verkkolehdessä julkaistusta artikkelista Liikuntaneuvonnan ja hyvinvoinnin edistämisen sisällyttäminen opetukseen.

Koulutuksen aloitustunnelmista voi lukea Kisakallion uutisista Uusi terveys- ja hyvinvointialan ammatillinen täydennyskoulutus käyntiin (kisakallio.fi).

Laurea-ammattikorkeakoululla ja Kisakallion aikaisempi yhteistyö Voi hyvin -hanke. Lue lisää Voi hyvin! -hankkeesta.

Lisätietoja: