Siirry sisältöön

Kiinalaiset sairaanhoitajaopiskelijat: ”Ensin haluamme oppia suomea”

22 kiinalaisen sairaanhoitajaopiskelijan ryhmä aloitti opiskelun Laurean Lohjan kampuksella.

Kuvassa sairaanhoitajaopiskelijat Wang Chen, Liu Hongling, Wang Yilan ja Jiang Ying.

Lohjan kampuksella aloitti kesäkuun lopulla opiskelun 22 kiinalaisen opiskelijan ryhmä, joiden tavoitteena on suorittaa suomalainen sairaanhoitajatutkinto Laureassa. Kyseessä on maksullinen tilauskoulutus, jossa opiskelijat maksavat opiskelustaan ammattikorkeakoululle.

Varsinaiset sairaanhoitajaopinnot alkavat syksyllä englanninkielisessä koulutuksessa. Jo kesän aikana opiskelijat kuitenkin harjoittelevat valmistavissa opinnoissa suomen ja englannin kieltä sekä tutustuvat suomalaiseen kulttuuriin, opiskelutapaan ja terveydenhuoltoon.

”Suomessa on kaunista ja rauhallista”

Opiskelijat ovat saapuneet Lohjalle kesäkuun aikana. Monet opiskelijoista ovat tulleet Suomeen perheidensä kanssa. Yksi heistä on Jiang Ying, joka oli saapunut Lohjalle tyttärensä kanssa pari päivää ennen haastattelua:

-    Tyttäreni pitää jo Suomesta. Täällä on kaunista ja mansikat ovat erinomaisia, kuvailee ensimmäisiä tunnelmiaan Suomesta Pekingistä kotoisin oleva Ying.

Pekingistä Lohjalle on saapunut myös Wang Chen:

-    Elämä täällä on kyllä aivan erilaista kuin Kiinassa. Lohjalla on todella hiljaista ja rauhallista, joten täällä on varmasti helppo keskittyä opiskeluun, jo parin viikon ajan Suomessa asunut Chen sanoo.

Kieleen ja kulttuuriin tutustumista

Opintoihin on pääsykokeiden kautta valikoitunut joukko opiskelijoita, joilla on useimmilla noin 5-10 vuoden työkokemus sairaanhoitajan työstä Kiinassa. Valituilla opiskelijoilla on myös hyvä englanninkielen taito sekä korkea motivaatio opiskeluun ja työllistymiseen Suomessa.

Monille Suomeen saapuneista opiskelijoista työskentely ulkomailla on tuttua entuudestaan. Liu Hongling ja Wang Yilan ovat molemmat toimineet sairaanhoitajina Singaporessa ja Uudessa Seelannissa.

-    Suomen kielen oppiminen on erittäin tärkeää meille, mutta tärkeää on myös oppia suomalaista kulttuuria, Liu Hongling sanoo.

-    Olen työskennellyt myös kansainvälisessä sairaalassa Pekingissä ja huomannut siellä, miten erilaisia ihmiset ja kulttuurit keskenään ovat. Suomalaisissa ja kiinalaisissa on myös jotain samaa; olemme hieman ujoja, mutta auttavaisia, Hongling jatkaa naurahtaen.

Tavoitteena on, että kiinalaiset opiskelijat saavat varsinaisen sairaanhoitajatutkinnon suoritettua Laureassa noin kolmessa vuodessa. Tulevaisuuden suunnitelmissa opiskelijoilla on työpaikka Suomessa.

-    Ryhdyin miettimään ulkomailla opiskelua, koska haluaisin 3-vuotiaalle tyttärelleni hyvän koulutuksen. Opintojen jälkeen haluaisin, että voisimme asua Suomessa ja voisin työskennellä sairaanhoitajana suomalaisessa sairaalassa, Liu Hongling kertoo tulevaisuuden haaveistaan.