Siirry sisältöön

Kansainvälisiä ja maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita valmennetaan vauhdittamaan suomalaista yrityselämää

3AMK-korkeakoulut Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia käynnistivät tammikuussa ohjelman, joka edistää kansainvälisten ja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden työllistymistä.

Valmentajien, opiskelijoiden ja yritysten muodostamassa IMIB-verkostossa kansainväliset ja maahanmuuttajataustaiset opiskelijat pääsevät osoittamaan osaamisensa työelämälähtöisten pulmien parissa ammattikorkeakoulujen valmentajien opastuksella. Lisäksi opiskelijoiden yrittäjyysvalmiuksia vahvistetaan.

Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia ammattikorkeakoulut (3AMK) käynnistivät tammikuussa ohjelman, joka edistää kansainvälisten ja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden työllistymistä tarjoamalla heille valmennusta työelämätaitojen kehittämisessä ja yrittäjyydessä sekä kohtauttamalla heidät suomalaisyritysten kanssa.

Korkeakoulujen avustuksella kansainväliset ja maahanmuuttajataustaiset opiskelijat ratkovat yritystoimintaan liittyviä haasteita yhdessä asiantuntevien valmentajien kanssa. Samalla opiskelijat saavat tärkeitä yritysmaailman kontakteja sekä arvokasta työkokemusta, joka parantaa heidän työllistymismahdollisuuksiaan Suomessa valmistumisen jälkeen. Yritykset puolestaan pääsevät tutustumaan potentiaalisiin työntekijöihin matalalla kynnyksellä.

Lisäksi opiskelijoiden valmiuksia yrittäjyyteen vahvistetaan. Yrittäjyyspolkuun kuuluu esimerkiksi valmennustapaamisia ja vertaisryhmätoimintaa. Tavoitteena on tukea opiskelijoiden verkostoitumista yrittäjien kanssa, vahvistaa heidän yrittäjyysosaamistaan ja antaa työkaluja yritysidean kehittämiseen. Laurea vastaa hankkeen yrittäjyyspolusta.

Työkokemusta ja uusia näkökulmia

Laurean projektipäällikkö Merja Iiskolan mukaan on tärkeää, että kansainvälisten ja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden karttunutta osaamista osataan ja uskalletaan hyödyntää yritysmaailmassa. Esimerkiksi opiskelijoiden kulttuurituntemus voi sujuvoittaa kotimaisten yritysten pääsyä kansainvälisille markkinoille.

IMIB-verkosto pyrkii myös ratkaisemaan maahanmuuttajataustaisten henkilöiden työllistymiseen liittyviä haasteita. Iiskola muistuttaa, että he kuuluvat Suomessa erityisen heikosti työllistyvään joukkoon, mutta asian ei ole pakko olla niin. Suurimmat tunnistetut esteet ovat kielitaito, koulutus ja työkokemus.

– Uskon vahvasti, että työkokemuksen kartuttaminen jo opiskeluaikana parantaa opiskelijoidemme työllistymismahdollisuuksia huomattavasti, kun yritykset pääsevät tutustumaan mahdollisiin työntekijöihin ja tekemään päätökset työllistämisestä todelliseen osaamiseen pohjautuen, Iiskola sanoo.

Myös maahanmuuttajien yrittäjyyden tukeminen on ensisijaisen tärkeää, jotta suomalainen yrityselämä pysyisi elinvoimaisena. Lisäksi yrittäjyys on maahanmuuttajille merkittävä työllistymisen tapa. Siksi IMIB-verkostosta löytyykin myös oma yrittäjyyden polkunsa, jossa kansainvälisiä ja maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita opastetaan ja valmennetaan kohti yrittäjyyttä. Laurea vastaa hankkeen yrittäjyyspolusta.

– Meidän IMIB-verkostomme opiskelijat ovat kansainvälisesti verkostoituneita ja heiltä löytyy valtavasti osaamista, jonka avulla on mahdollista menestyä liike-elämässä. Meidän pitää vain auttaa heitä ottamaan käyttöön tämä potentiaali, Iiskola sanoo.

Mikä IMIB-verkosto?

Maahanmuuttajat kansainvälistyvien yritysten mentorina (IMIB) on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun koordinoima hanke, joka toteutetaan 1.1.2024-31.5.2026 välisenä aikana. Hankkeen osatoteuttajina ovat Laurea ja Metropolia ammattikorkeakoulut (3AMK).

Hankkeen tavoitteena on edistää kansainvälisten ja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden työllistymistä tuomalla heidät yhteen suomalaisten yritysten kanssa ammattikorkeakoulujen asiantuntijoiden kautta sekä vahvistamalla heidän valmiuksiaan yrittäjyyteen.

Yhdessä he kaikki muodostavat IMIB-verkoston, joka palvelee paitsi opiskelua ja työllistymistä myös yrityselämää. Opiskelijat voivat liittyä verkostoon tämän linkin kautta.

Hankkeen rahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto (ESR+).

Lisätietoja: