Siirry sisältöön

20 vuotta rikosseuraamusalan koulutusta Laureassa

Rikosseuraamusalan sosionomikoulutuksen 20-vuotisjuhlassa muistutettiin alan asiantuntijoiden työn merkityksestä sekä pohdittiin koulutuksen tulevaisuuden suuntaa.

Kaisa Tammi Hämeenlinnan Rikosseuraamuskeskuksesta.

Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Suomen ensimmäinen rikosseuraamusalan korkeakoulututkintoon tähtäävä koulutus käynnistyi Laureassa, silloisessa Espoon-Vantaan ammattikorkeakoulussa. Laureassa toteutettava rikosseuraamusalan sosionomikoulutus on edelleen lajissaan ainoa Suomessa. Rikosseuraamusalan sosionomeja on Laureasta valmistunut tänä aikana kaikkiaan noin 550.

Ainutlaatuista koulutusta juhlistettiin 20-vuotisjuhlaseminaarissa Laurean Tikkurilan kampuksella maanantaina 12.12. Juhlaseminaariin osallistui niin rikosseuraamusalan asiantuntijoita, koulutuksen alumneja ja nykyisiä opiskelijoita, lehtoreita sekä sidosryhmien edustajia. 

Rikosseuraamusalan osaajia tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa

Juhlaseminaariin valtiovallan tervehdyksen toi videon välityksellä kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko. Risikko muistutti puheenvuorossaan rikosten ennaltaehkäisyn merkityksestä:

- Tällä hetkellä ajankohtainen puheenaihe Suomessa on nuorisorikollisuus ja tässä jos koskaan rikosseuraamusalan sosionomeja erityisesti tarvitaan, Risikko painotti. 

Rikosseuraamuslaitoksen puolesta puheenvuoron seminaarissa piti Kaisa Tammi, joka toimii yksikönjohtajana Hämeenlinnan Rikosseuraamuskeskuksessa. Muun muassa Vanajan vankilan johtajana toiminut Tammi muistutti kuulijoita, että 20 vuoden aikana suomalaisessa rikosseuraamusalassa on tapahtunut paljon. Yksi näistä muutoksista on ollut vuonna 2006 tapahtunut vankeuslain uudistuminen.

- Tänä aikana myös Laureassa on nähty useita hienoja, uusia avauksia. Näitä ovat esimerkiksi kokemusasiantuntijoiden KEIJO-malli, verkko-opiskelun kehittäminen sekä avoimen AMK:n tarjonnan kasvattaminen muun muassa naiserityisyyttä rikosseuraamusalalla käsittelevien opintojen kautta, Tammi luetteli.

YAMK-koulutus käynnistyy 2024

Korkeakouluyksikön johtaja Salla Seppänen Laureasta toi omassa esityksessään koulutuksen tulevaisuuden suunnista esille, että Laurean rikosseuraamusalan sosionomien koulutusta voidaan viedä sinne, missä on osaajien tarvetta. 

- Työelämän kanssa yhteistyössä rakennettu ns. satelliittikoulutus mahdollistaa eri paikkakunnilla opiskelevien opiskelijatiimien yhteistä oppimista ja perehdyttää opiskelijat jo koulutuksen aikana työelämän käytänteisiin, Seppänen kertoi. 

- Hybridiopetus ja opiskelijoiden ohjaaminen varmistavat sen, että opinnoissa saavutetaan osaaminen, joka vastaa ammattikorkeakoulun osaamistasoa ja työelämän osaamistarvetta.

Keväällä 2024 Laureassa käynnistyy myös rikosseuraamusalan YAMK-koulutus Tikkurilan kampuksella.

Laurean rikosseuraamusalan sosionomikoulutuksesta valmistuu ammattilaisia ‎rikosseuraamusalan esimies-, asiantuntija- ja ohjaustehtäviin. Tutkinnon sisältö on laaja-alainen, mikä mahdollistaa työllistymisen monipuolisiin työtehtäviin sosiaali- tai rikosseuraamusalalla. Rikosseuraamusalan työssä korostuu vuorovaikutuksellinen ja ohjauksellinen asiakastyön osaaminen sekä rikollisuudesta irrottautumista tukeva työote. 

Lisätietoja: