Siirry sisältöön

YAMK-Opiskelija Kari: Englanninkielinen tutkinto avaa ovia sekä Suomessa että kansainvälisesti

Opiskelijahaastattelussa Kari Liimatainen, joka opiskelee englanninkielisessä ylempään korkeakoulututkintoon johtavassa Global Development and Management in Health Care –koulutuksessa.

Kuvassa YAMK-opiskelija Kari Liimatainen

Kari Liimatainen on valmistunut sosionomiksi (AMK) ja tehnyt paljon töitä lastensuojelun puolella vuodesta 2010 lähtien. Hän on työskennellyt pääasiassa laitoshuollossa Sippolan koulukodissa. Tämän lisäksi hän on toiminut perhetyöntekijänä avohuollon puolella Imatran kaupungilla sekä hetken aikaa myös esimiehenä yksityisessä lastensuojelulaitoksessa.Tällä hetkellä Kari on töissä Helsingin kaupungilla laitoshuollossa. 

Kari haki opiskelemaan englanninkieliseen ylempään AMK-tutkintoon johtavaan Global Development and Management in Health Care –koulutukseen ja aloitti opinnot syksyllä 2017. Hän haki opiskelemaan YAMK-tutkintoa, koska haluasi päivittää omaa osaamistaan. Tavoitteena Karilla on tehdä tulevaisuudessa töitä kansainvälisessä kontekstissa.

- Tuntui, että tämä koulutus avaa paljon mahdollisuuksia ja ovia sekä Suomen rajojen ulkopuolella että Suomessa, Kari kertoo. 

Opinnäytetyössä pureudutaan sukupuolitietoisuuteen

Tällä hetkellä Kari viimeistelee opinnäytetyötään aiheesta Male Perspective to Gender in Conflict Prevention. - Usein konfliktin ehkäisytyössä keskitytään tiettyihin ryhmiin, esimerkiksi naisten oikeuksiin tai naisten tukemiseen ja voimaannuttamiseen. Opinnäytetyöni tavoitteena on tuoda esille kokonaisvaltainen näkökulma ja huomioida kaikki sukupuolet konfliktien ehkäisyssä ja kriisinhallinnassa, Kari kuvailee.

Kari oli opintojen aikana mukana myös Gaming for Peace –projektissa, jonka tavoitteena on opettaa kriisinhallintatehtävissä toimiville ihmisen käyttäytymisen ymmärtämiseen ja siihen vaikuttamiseen liittyviä taitoja (soft skills). Kari pääsin projektiopinnoissaan osallistumaan myös Gaming for Peace -konferenssiin Dublinissa.

- Sukupuolitietoisuus oli siellä yksi iso aihe ja se jäi sieltä mieleeni. Päätettiin ohjaavan opettajani kanssa, että teen opinnäytetyöni siihen liittyen, Kari kertoo.

Parasta opinnoissa on ollut kansainvälisyys, opiskelijakaverit ja mielenkiintoiset luennot

Gaming for Peace –projektin lisäksi Kari suoritti kaksi kurssia European Summer Schoolissa, Prahassa. Syksyisin opintoihin on kuulunut myös kansainvälinen Ethical Leadership –seminaari, joka pureutuu johtamisen eettisiin kysymyksiin. Tänä vuonna Kari pääsi itsekin pitämään seminaarissa työpajaa opiskelijoille.

- Olen saanut opintojen kautta paljon sellaisia kokemuksia, joita en oikeastaan odottanutkaan, että pääsen kokemaan, Kari iloitsee. 

Yksi hienoimmista asioista opiskelussa on ollut opiskelijakavereihin tutustuminen. Opiskeluryhmässä on paljon ihmisiä eri maista ja erilaisilla taustoilla, mutta silti kaikki jakavat aika pitkälti saman arvomaailman.

- Meillä on ollut paljon mielenkiintoisia lounaskeskusteluita ja ryhmätöitä, Kari kertoo.

Karilla on matkustustaustaa ja hän on sitä kautta puhunut paljon englantia, mutta englanninkielinen ammattisanasto oli hänelle uutta.

- Kirjoittaminen ja lukeminen englanniksi oli aluksi aika hidasta ja työlästä, mutta on se siitä nopeutunut huomattavasti. Englanninkielentaitoni on kehittynyt opintojen aikana erityisesti sanavaraston osalta, Kari iloitsee.

Opinnot ovat monella tapaa ylittäneet Karin odotukset.

- Opetus on ollut erittäin tasokasta, meillä on ollut älyttömän mielenkiintoiset vierailevat luennoitsijat ympäri maailmaa, Kari kertoo. 

Kari haluaa tehdä tulevaisuudessa töitä kansainvälisessä kontekstissa.

- Maailma muuttuu ja myös pieneneekin siinä mielessä, että kansainväliset ongelmat koskettavat myös Suomea ja haasteet tulevat paljon lähemmäksi, Kari pohtii.

Kari sai opiskelujen kautta idean hakea Itävallassa järjestettyyn EU:n Aid Volunteers –kurssille ja hän kuuluukin tällä hetkellä EU:n reserviin, jonka kautta hänellä on mahdollisuus päästä tekemään humanitääristä työtä eri rooleissa. 

Opinnoissa yllätti iloisesti valinnanvapaus 

Karin mielestä Global Development and Management in Healt Care –koulutus sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneet sosiaali- ja terveysalan globaaleista ongelmista. Opinnoissa on vapaus suuntautua omaa ammattitaitoa parhaiten kehittäviin kursseihin ja esimerkiksi opinnäytetyön voi tehdä omien mielenkiinnonkohteiden mukaan.

- Aluksi olin vähän huolestunut siitä, onko tämä koulutus suunnattu vain hoitotyöstä kiinnostuneille, mutta esimerkiksi kriisien ja konfliktien hallinta –kurssit ovat olleet todella mielenkiintoisia ja omaa ammattitaitoa on saanut kehitettyä tosi paljon, Kari iloitsee.

Lopuksi kysyimme Karilta, mistä hänelle tulee hyvä fiilis:

- Hyvä fiilis minulle tulee siitä, kun näen, että ympärillä olevilla ihmisillä on hyvä olla ja he hymyilevät ja voivat hyvin. Vaikka asiat eivät aina menisikään hyvin, niin on tärkeää keskityttyä positiivisiin asioihin. Varsinkin tällaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa haasteet ovat aika erilaisia kuin kehitysmaissa, niin muistettaisiin, miten hyvin meillä on asiat täällä ja nautittaisiin niistä, Kari pohtii.

 

Tutustu tarkemmin englanninkieliseen Global Health and Crisis Management –koulutukseen.