Siirry sisältöön

Väyläopinnot ovat mahdollisuus tutustua korkeakouluopintoihin

Liiketalouden opiskelija Anette Keskinen päätyi Laureaan väyläopintojen kautta.

Anette Keskinen aloitti merkonomiopinnot ammattikoulu Hyriassa vuonna 2018. Silloin hän kuuli ensimmäistä kertaa väyläopinnoista, joiden kautta myöhemmin hakeutui Laureaan opiskelemaan liiketaloutta.

Väyläopinnoilla tarkoitetaan toisen asteen opiskelijoille suunnattuja maksuttomia opintoja, joiden aikana on mahdollisuus tutustua korkeakouluopiskeluun.

— Väyläopinnot toteutettiin avoimen ammattikorkeakoulun opintoina, jotka liitettiin osaksi toisen asteen tutkintoani. Pystyin siis suorittamaan osan merkonomin tutkinnosta Laureassa, eikä opiskelu tuonut lisätyötä muiden opintojen päälle, Anette kertoo

Korkeakouluopinnot olivat olleet Aneten suunnitelmissa jo pidemmän aikaa ja väyläopinnot tuntuivat hyvältä vaihtoehdolta perinteisille valintakoe- ja arvosanavalinnalle.

— Väyläopinnot ovat opiskelutapana niin uusi, että sekin herätti kiinnostukseni, hän sanoo

Väyläopinnoissa kiinnostavinta projektit

Anette kokee väyläopintojen olevan erilaisia verrattuna toisen asteen opintoihin ja kertoo saaneensa maistiaisen siitä, millaista korkeakouluopiskelu on käytännössä. 

— Väyläopinnoista on saanut erilaista kokemusta, joka on varmasti hyödyllistä työelämään siirtyessä. Se on ollut todella antoisaa, Anette pohtii.

Hänen mielestään kiinnostavinta opinnoissa oli projektityöskentely:

— Omat väyläopintoni alkoivat lyhyemmällä projektilla, jonka aikana tehtiin kuukaudessa mainosprojekti kurssin yhteistyöyritykselle. Sen jälkeen olin mukana vielä kahdessa pidemmässä projektissa, hän kertoo.

Kannustavaa, kehittävää ja kasvattavaa

Anette kertoo suorittaneensa väyläopintoja tarvittavan määrän yhden lukuvuoden aikana, jonka jälkeen tuli valituksi erillishaun kautta tutkinto-opiskelijaksi. Väyläopintojen jälkeen on mahdollista hakea ammattikorkeakouluopintoihin ja hakea väyläopinnoissa suoritettujen ammattikorkeakouluopintojen sisällyttämistä osaksi AMK-tutkintoa.

Anette kuvailee kokemustaan kannustavaksi, kehittäväksi ja kasvattavaksi. Ohjausta oli koko ajan saatavilla niin omassa oppilaitoksessa, kuin Laureankin päässä. Aneten vinkki on, että väyläopintoihin hakiessa kannatta tiedostaa, että opiskeluun tulee panostaa:

— Kannattaa muistaa, että väyläopinnot eivät ole mikään sivussa tehtävä juttu, vaan edistävät samalla toisen asteen opintoja. Samalla ne antavat mahdollisuuden päästä eteenpäin omalla opintopolulla. Niihin kannattaa panostaa.

Tutustu lisää väyläopintoihin ja Aneten tarinaan videolta:

Tutustu väyläopintoihin!