Siirry sisältöön

Sosionomi-Tiina: "Työharjoitteluun Balille? Miksipäs ei!"

Sosionomiksi valmistunut Tiina Pasanen teki työharjoittelun balilaisessa lastenkodissa.

-    Työharjoittelu ulkomailla oli minulle etukäteen sellainen juttu, jonka halusin ehdottomasti opiskelun aikana kokea. Sen myös tein ja se oli opinnoissani aivan ehdoton kohokohta, hehkuttaa keväällä Laureasta sosionomiksi valmistunut Tiina Pasanen.

Pasanen suoritti yhden sosionomiopintoihin kuuluvista kolmesta harjoittelustaan Indonesian Balilla sijaitsevassa lastenkodissa. Kohteeksi Bali valikoitui sattuman kautta:

-    Myös diplomi-insinööriksi opiskeleva puolisoni halusi vaihtoon ja päätimme, että lähdetään ainakin sitten samaan aikaan, vaikka oltaisiinkin eri kohteissa, Tiina Pasanen kertoo.
-    Puolisoni sitten eräänä päivänä keksi Indonesian ja sopiva vaihto-opiskelupaikka hänelle löytyikin Balin saarelta.

Seuraavaksi Pasanen houkutteli mukaan opiskelukaverinsa Laureasta ja he päätyivät kaikki asumaan Balilla 3,5 kuukauden ajan keväällä 2018. Harjoittelupaikka löytyi lastenkodin verkkosivujen avulla ja myöhemmin selvisi, että siellä oli aiemminkin ollut laurealainen opiskelija harjoittelussa.

Aina ei tarvita edes yhteistä kieltä

Tiinan työ kristillisessä lastenkodissa oli paljolti läsnäolemista, kuuntelemista ja ajan viettämistä lasten ja nuorten kanssa. Lastenkodin noin 60 asukkaasta nuorin oli 4-vuotias ja vanhin 24.

-    Kulttuuriin kuului, että aluksi meitä kohdeltiin vieraina, vaikka olimme tulleet sinne töihin, Pasanen kertoo.
-    Hiljalleen muuri alkoi kuitenkin murentua ja lastenkodin asukkaat ottivat meidät omakseen. Sen jälkeen olimme tiivis osa sitä yhteisöä, mikä tuntui todella hyvältä.

Yhteistä kieltä lasten kanssa ei aina ollut, mutta siihen liittyikin yksi tärkeimmistä opeista, mitä työharjoittelujakso tarjosi:

-    Ei tarvita yhteistä kieltä, jotta voi päästä todella lähelle toista ihmistä – riittää, että on avoin ja läsnä hetkessä, Tiina Pasanen tiivistää.

Musiikki hyvä keino kohdata nuori

Lapset ja nuoret ovat aina olleet se asiakasryhmä, jonka kanssa työskentelystä Pasanen pitää eniten. Hän on myös koko ikänsä harrastanut teatteria, tanssia ja laulamista, joten sosiaalialan luovat menetelmät ovat lähellä sydäntä.

-    Valitsin sosionomiopinnot aikoinaan juuri siksi, että siinä yhdistyy kaksi minulle rakasta asiaa: ihmiset ja luovan toiminnan. Toivon mukaan voin myös yhdistää musiikkia ja teatteria nuorten kanssa työskentelyyn myös tulevassa työssä, hän sanoo.

Balin työharjoittelun lisäksi Tiina nostaa opintojen kohokohtana esiin luovien menetelmien kurssit, kuten kuvallisen ilmaisun, musiikin ja teatterin. Parhaillaan hän myös viimeistelee nelivuotisia opintojaan musiikkiopistossa.

-    Musiikin kuuntelu ja siitä keskustelu on hyvä aloitus kohtaamiselle nuoren kanssa. Moni kuuntelee myös musiikkia ollessaan surullinen tai iloinen ja vaikkapa tunteista puhuminen on usein helpompaa musiikin avulla, hän sanoo.

 

Tutustu tarkemmin sosionomikoulutukseen.