Siirry sisältöön

Turvallisuusalan opiskelija Olli: ”Turvallisuusalalla pystyn hyödyntämään vahvimpia ominaisuuksiani”

Opiskelijahaastattelussa Safety, Security and Risk Management –degree-koulutuksessa opiskeleva Olli Leikas.

Aina oman alan löytäminen ei ole yksinkertaista tai mutkatonta. Laurean englanninkielisessä turvallisuusalan degree-koulutuksessa opiskeleva Olli Leikas löysi erilaisten kokeilujen jälkeen oman alansa turvallisuuden parista:

-    Vielä lukiossa unelmani oli koripalloilijan ura, mutta se ei toteutunut, Leikas kertoo.
-    Lukion jälkeen tein töitä ennen kuin lähdin Jyväskylään opiskelemaan yrittäjyyttä. Parin vuoden opiskelun jälkeen koin kuitenkin, etten ollut ihan omalla alalla.

Seuraavaksi Olli kokeili työskentelyä vartiointialalla ja huomasi työn turvallisuuden parissa sopivan hyvin hänen luonteelleen. Kokeilu kannatti; haettuaan ensin suomenkieliseen turvallisuusalan koulutukseen Laureaan Olli huomasi lisähaun englanninkieliseen Safety, Security and Risk Management –koulutukseen ja pääsi sisään.

Oma ala löytyi työn kautta

1,5 vuoden opintojen jälkeen Olli Leikas on huomannut, että vartiointialan kokemuksesta on ollut hyötyä opinnoissa. Työ vartiointialalla oli myös hyvä matalan kynnyksen keino kokeilla, voisiko alalta löytyä itselle sopiva urapolku.

-    Toki vartiointi tarjoaa vain yhden näkökulman turvallisuusalaan, Olli sanoo.
-    Laureassa opiskelussa hienoa onkin ollut se, että on päässyt näkemään koko kirjon, mitä turvallisuuden sateenvarjon alle kuuluu.

Mielenkiintoisimpia aiheita opinnoissa ovat Olli Leikaksen mielestä jatkuvuudensuunnittelu, kriisinhallinta ja yhteiskunnan kannalta kriittisen infrastruktuurin suojaaminen. Myös tietoturva-asiat kiinnostavat:

-    Kesällä löysin itselleni myös oman alan työpaikan, kun työskentelin pankissa tietoturvayksikössä, hän jatkaa.

Opintojen tähänastisena kohokohtana Olli nostaa esiin eurooppalaisen turvallisuusalan CONRIS-verkoston kesäkoulun, johon hän osallistui viime kesänä Saksan Hampurissa yhdessä opiskelukaverinsa kanssa. Viikon mittaisella intensiivijaksolla tutustuttiin kriisitilanteiden johtamiseen simulaation kautta.

Luotettavuutta ja rauhallisuutta arvostetaan

Olli Leikas on opintojen aikana huomannut, että turvallisuusalalla arvostetaan rauhallisuutta; työssä pitää kyetä hahmottamaan tilanteita rauhallisesti ja kokonaisvaltaisesti sekä tekemään harkittuja päätöksiä. Tarvitaan myös analyyttistä päättelykykyä, jotta osaa hahmottaa eri valintojen vaikutuksia.

-    Tottakai kaikki perustuu tällä alalla luottamukseen. Luotettavuus, rauhallisuus ja analyyttisyys ovat ominaisuuksia, joita olen itsessäni tunnistanut, ja joita haluan työssänikin hyödyntää, Olli pohtii.
-    Tästäkin syystä turvallisuusala tuntuu minulle oikealta urapolulta.

 

Tutustu tarkemmin englanninkieliseen Safety, Security and Risk Management -degree-koulutukseen.