Siirry sisältöön

Opiskelijayrittäjyys Laureassa: oma yritys syntyi intohimosta matkailuun

Eerik Rusanen ja Tommi Lehtonen perustivat opiskeluaikana lomahuviloiden välityspalvelun Villadan.

Uutinen 30.10.2018

Laureasta valmistuneet restonomit Eerik Rusanen ja Tommi Lehtonen ovat tehneet intohimostaan matkailusta itselleen ammatin. He perustivat jo opiskeluaikanaan lomahuviloiden välitykseen keskittyneen yrityksen Villadan.

Villada on lomahuviloiden välityspalvelu, joka tarjoaa yritys- ja yksityisasiakkaille tarkasti valikoituja huviloita eri puolilta maailmaa. Tällä hetkellä tarjolla on noin 200 – 250 kohdetta 11 eri maasta, muun muassa Espanjasta, Italiasta ja Thaimaasta. Villadan tarkoituksena on tarjota kotimainen, helppo ja luotettava väylä yksilölliselle lomalle.

- Idea sai alkunsa kolme vuotta sitten, kun olimme molemmat vaihdossa Barbadoksella, kertoo Eerik Rusanen.
- Molemmat pidämme matkustamisesta ja haaveemme oli, että voisimme tulevaisuudessa tehdä töitä juuri matkailun parissa.

Alkuperäinen liikeidea oli tarjota venäläisille asiakkaille luksuspakettimatkoja Suomeen. Eerik ja toinen Villadan perustajista, Tommi Lehtonen, osallistuivat ideallaan LaureaES:n järjestämille Cambridge Venture Camp - ja Innovation Express –yrittäjyysleireille Euroopassa.

Pian Eerik ja Tommi huomasivat, ettei alkuperäinen idea toiminut parhaalla mahdollisella tavalla. Vuosi sitten he vaihtoivat uuteen konseptiin ja nyt liiketoiminta on lähtenyt kunnolla vauhtiin.

Vuonna 2013 hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon restonomiopinnot päättäneistä perustajista Eerik vastaa Villadan yritysasiakkaista ja Tommi yksityisasiakkaista. Heidän lisäkseen Villadassa työskentelee tällä hetkellä kaksi muuta laurealaista: Joni Prokkola ja Anastasia Manner.

”Opiskeluaika on paras aika ryhtyä yrittäjäksi”

- Yrittäjyys kiinnosti minua jo ennen opiskeluakin, mutta silloin se ei vielä tuntunut saavutettavissa olevalta asialta, Tommi Lehtonen kuvailee polkuaan yrittäjäksi. 
- Opiskeluaikana ja erityisesti yrittäjyysleireillä sitten viimeistään huomasin, että todellisuudessa ei olekaan mitään estettä, miksi en voisi perustaa omaa yritystä.

Eerik ja Tommi osallistuivat aktiivisesti mukana yrittäjyysleireillä ja muissa LaureaES:n tapahtumissa. He korostavatkin juuri opiskelijoiden oman aktiivisen asenteen merkitystä yrittäjäpolun alkuvaiheessa.

Opiskelussa ehdottomasti parasta olivat ne erilaiset mahdollisuudet, mitä harjoitteluiden, opiskelijavaihtojen, leirien ja muiden tapahtumien kautta avautui. Tärkeää oli myös kuulla uratarinoita ja vinkkejä muilta yrittäjiltä, Eerik Rusanen kertoo.

Villadan yrittäjät ovat myös ehdottomasti sitä mieltä, että opiskeluaika on paras hetki perustaa oma yritys. Opiskelijalla on hyvä tukiverkosto ympärillä ja kynnys hypätä yrittäjyyteen on pienempi. Opiskelijana on heidän mielestään myös helpompaa ottaa yhteyttä eri tahoihin sekä saada apua ja neuvoja.

Työnteko palkitaan

Yksi yrittäjyyden suurimmista haasteista Villadan Eerikin ja Tommin mukaan on se, että töitä on tehtävät pitkään ja lujasti ennen kuin liikeidea osoittautuu toimivaksi. Tarvitaan luja usko omaan ideaan ja sisua lyödä päätä seinään. Lopulta työnteko on myös Villadan kohdalla palkittu.

- Yhtäkkiä meillä eivät meinanneet kädet riittää tarjousten kanssa. Se oli ehdottomasti suuri onnistumisen hetki, Tommi Lehtonen kuvailee.

Parasta yrittäjyydessä puolestaan on vapaus ja mahdollisuus viedä omaa juttua haluamaansa suuntaan. On motivoivaa, että omassa yrityksessä on mahdollisuudet vaikka mihin – kaikki on kiinni itsestään.

- On myös mukava olla oma pomonsa, mutta silloin vaaditaan myös tavoitteellisuutta. Ehdottoman tärkeää on osata asettaa itselleen ja yritykselleen selkeitä tavoitteita, Tommi sanoo.

Yrittäjänä pitää myös osata huomata, milloin on käännettävä kurssia. Virheistä oppiminen on elintärkeä taito yrittäjälle.

 

 Tutustu Villadaan osoitteessa www.villada.fi