Siirry sisältöön

Alumnitarina: Aarni Tuomi tutkii Englannissa robotiikkaa ravintola-alalla

Restonomiksi valmistunut Aarni tekee tohtoriopintoja Surreyn yliopistossa.

Aarni Tuomi. Kuva: Paul Stead

Uutinen 30.10.2018

- LaureaES:n yrittäjyysleiri Cambridgessä oli minulle ensimmäinen askel maailmalle; sen matkan jälkeen päätin lähteä työharjoitteluun Englantiin ja tässä sitä ollaan nyt, tiivistää Laureasta restonomiksi valmistunut Aarni Tuomi kansainvälisen opiskelupolkunsa. 

Helsinkiläinen Aarni Tuomi aloitti restonomiopinnot Laureassa vuonna 2012 ja opintojensa loppuvaiheessa hän osallistui LaureaES:n järjestämälle Cambridge Venture Camp -yrittäjyysleirille. Työharjoittelun jälkeen hän jäi Englantiin ja valmistuttuaan Laureasta vuonna 2015 hän jatkoi suoraan kansainvälisen turismin maisteriopintoihin Anglia Ruskinin yliopistoon. 

- Laurean erittäin käytännönläheisten opintojen jälkeen opiskelu Englannissa oli teoreettisempaa, Tuomi kuvailee.
- Maisteritutkintoon kuului puolen vuoden tutkimusprojekti, jonka aikana minulla heräsi kiinnostus tutkimustyötä ja opettamista kohtaan. Kun valmistuin vuoden 2017 lopussa, päätin jatkaa vielä tohtoriopintoihin ja nyt opiskelen Surreyn yliopistossa. 

Tutkimussuunnitelmalle merkittävä palkinto

Osana tohtoriopintojaan Tuomi on mukana Surreyn yliopiston tutkimushankkeessa, joka tutkii ravintola-alan tulevaisuutta; miten uusi teknologia, kuten tekoäly ja robotiikka muuttavat työtä ravintoloissa. Kolmivuotinen projekti alkoi tammikuussa ja alkukartoitusvaiheessa Tuomi tutustuu teknologian edelläkävijöihin Japanissa ja Yhdysvalloissa. 

Tarkoitus on lopulta käytännön pilottikokeilussa tutkia, miten robotit voisivat olla osa ravintolan palvelupolkua", Tuomi kertoo. 

- Tarkoitus ei ole, että robotit vievät ihmisten työt. Ennemminkin niin, että robotit tekevät monotoniset ”huonommat” työt ja ihmiset voivat keskittyä luovempiin ja sosiaalista kanssakäymistä vaativiin tehtäviin ravintolassa. 

Projekti on saanut jo tunnustusta ja toukokuussa Aarni Tuomi sai merkittävän Russell Partnership Technology -palkinnon Englannissa. Palkinto tuli Tuomen tutkimussuunnitelmasta, jossa hän yhdistää Laureassa oppimaansa palvelumuotoiluosaamista tuomalla erilaisia ravintola-alan toimijoita yhteen miettimään robotiikan mahdollisuuksia. 

Arvostettu tutkimuslaitos hospitality-alalla

Lontoon lounaispuolella sijaitseva Surreyn yliopisto on Aarni Tuomen mukaan erittäin arvostettu korkeakoulu nimenomaan hotelli- ja ravintola-alan tutkimuksessa. 

- On todella mahtavaa päästä työskentelemään näissä puitteissa alan huippujen kanssa, Aarni riemuitsee. 

Tohtoriopintoihin kuuluu myös osallistumista oppilaitoksen toimintaan, joten Tuomi tarkastaa opiskelijoiden esseitä sekä pitää luentoja ja seminaareja opiskelijoille. Opetustyö on ollut hauskaa, mutta opettamisen lisäksi häntä kiinnostaa tulevaisuudessa myös konsultin rooli.

Käytännönläheinen yhteistyö yritysten kanssa on palvelumuotoilun lisäksi yksi asia, jonka Laureassa oppi, Tuomi sanoo.

Siksi haluankin olla myös asiantuntijana auttamassa yrityksiä. Tällä hetkellä työskentelen erään lontoolaisen startupin kanssa, joka haluaa olla Lontoon ensimmäinen robotisoitu ravintola.

Lue lisää Aarnin tutkimuksesta ja hänen saamastaan palkinnosta Surreyn yliopiston sivuilta.