Siirry sisältöön

Palvelumuotoiluprojekti Lindströmille: ”Opiskelijoiden ideoita voidaan viedä heti kokeiluun”

Laurean opiskelijat kehittivät uusia ratkaisuja avainkumppani-Lindströmin Panttikassi-palveluun.

Kuvituskuva.

Muovijätteen vähentäminen on iso, globaali haaste ja muovijätteen määrään voi jokainen kuluttaja vaikuttaa esimerkiksi vaihtamalla ruokaostoksilla tavallisen muovikassin kestävämpään vaihtoehtoon. Laurean avainkumppani, tekstiilipalveluyritys Lindström onkin lanseerannut kauppoihin muovikassin korvaajaksi pantillisen ostoskassin: Panttikassin.

Panttikassi on ollut käytössä vuodesta 2019 lähtien. Kuluvana syksynä joukko Laurean opiskelijoita pääsi ideoimaan palvelumuotoilun opintojaksolla uusia sovelluksia, miten Lindström voisi hyödyntää Panttikassin mahdollisuuksia.

-    Lindström on yli 170-vuotias tekstiilipalvelualan yritys ja meidän tavoitteenamme on helpottaa asiakkaidemme arkea tarjoamalla vastuullisia ja helppokäyttöisiä palveluita. Yksi näistä on Panttikassi, kertoo Service Owner Harry Berg Lindströmiltä.
-    Panttikassi-palvelun onnistumisen kohdalla avainasemassa ovat loppukäyttäjät eli kuluttajat. Juuri siksi halusimme pyytää opiskelijoiden apua, sillä he itse ovat myös palvelun loppukäyttäjiä.

”Projekti ylitti odotukset”

Laurean eri koulutusten opiskelijoille tarjolla ollut Service Design -opintojakso huipentui marraskuun lopussa, kun seitsemän opiskelijatiimiä pääsi esittelemään ideoitaan toimeksiantajille. Zoomissa pidettyjä esityksiä kommentoivat Lindströmillä Panttikassi-palvelun kehittämisen parissa työskentelevät Harry Berg sekä Jenni Paajanen.

Lindströmin toimeksiannon tavoitteena oli lisätä kuluttajien tietoisuutta Panttikassi-palvelusta, helpottaa kassien hankinta- ja palautusprosessia tai kehittää panttikassin käyttöön liittyvää sovellusta. Opiskelijat etenivät palvelumuotoilun prosessia seuraten ja ottivat ensin haltuun niin Lindströmin kuin kuluttajienkin tarpeita muun muassa haastattelujen avulla.

Lopputuloksena oli seitsemän erilaista ideaa, joissa tarjottiin uusia ratkaisuja muun muassa Panttikassien hankkimiseen ja palauttamiseen. Lindströmin edustajat olivat tyytyväisiä kuulemaansa:

-    Olen iloinen siitä, miten hyvin opiskelijat olivat ymmärtäneet meidän liiketoimintaa sekä huomioineet kuluttajien tarpeita. Mukana oli monipuolinen opiskelijajoukko ja myös ratkaisuissa oli laaja-alaisesti erilaisia näkökulmia – kaiken kaikkiaan projekti ylitti odotukseni, Harry Berg kuvaili projektin lopputuloksia.
-    Opiskelijoiden esityksistä nousi useita selkeitä ideoita, joita voimme ehdottomasti lähteä kehittämään ja kokeilemaan, jatkoi Jenni Paajanen.

Haastatteluilla kiinni asiakkaiden tarpeisiin

Yksi esitellyistä ideoista oli Panttikassi-mobiilisovellus, jonka avulla kuluttaja voi paitsi hoitaa kassin ostamisen ja palautuksen, mutta saa myös etuja pantillisen ostoskassin käyttämisestä. Idean takana oli opiskelijatiimi, jonka muodostivat turvallisuusalan degree-koulutuksessa opiskeleva Olli Leikas sekä neljä muuta opiskelijaa.

-    Meillä oli tiimissämme vahvaa teknologiaosaamista, joten sovelluksen kehittäminen oli meille luonteva valinta, Olli Leikas kuvailee.
-    Idea-aihion pohjalta meitä auttoivat ratkaisun kehittämisessä myös loppukäyttäjien haastattelut, joilla saimme käsitystä asiakkaille tärkeistä näkökulmista. Sitä kautta päädyimme sovellukseen, jonka kautta voitaisiin tarjota palvelun käyttäjille erityisiä etuja.

Vallitsevista poikkeusoloista johtuen opiskelijat toteuttivat projektin etätyöskentelynä, mikä tarkoitti erilaisten vuorovaikutteisten, digitaalisten työkalujen ja -tapojen haltuun ottamista. Opintojensa loppusuoralla oleva Olli Leikas oli tyytyväinen siihen, miten ryhmätyöskentely heidän tiimissään toimi:

-    Tällainen projekti vaatii monta iteraatiokierrosta niin itse idean kuin tiimityöskentelynkin kannalta. Pääsimme tiimimme kesken hyvään vauhtiin ja pidimme viikoittain pari työpajasessiota, joissa saimme työstettyä ideaamme hienosti eteenpäin, hän kertoo.

Lisätietoja: