Siirry sisältöön

Laurean opiskelijat kehittivät perheystävällisen pelikonseptin Assembly-tapahtumaan

Laurean opiskelijat toteuttivat palvelumuotoiluprojektin yhteistyössä Suomen suurimman digitaalisen taiteen ja pelaamisen festivaalin, Assemblyn kanssa.

Laurean piste Assembly Winter 2025 tapahtumassa. Kuva: Ville Lahdenvuo

Laurean opiskelijat toteuttivat keväällä 2025 palvelumuotoiluprojektin yhteistyössä Suomen suurimman digitaalisen taiteen ja pelaamisen festivaalin, Assemblyn kanssa. Projektin tavoitteena oli tehdä tapahtuman Family Day -konseptista entistä houkuttelevampi lapsille ja perheille. Projekteissa oli mukana opiskelijoita liiketalouden, turvallisuuden ja riskienhallinnan sekä tietojenkäsittelyn koulutusohjelmista. 

Projektin lähtökohtana oli Assemblyn halu kehittää tapahtuman sunnuntaille sijoittuvaa Family Day -osiota, joka on suunnattu erityisesti 6–13-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Tavoitteena oli lisätä perhekävijöiden määrää ja tarjota heille mielekästä ja osallistavaa ohjelmaa.

-Lähdimme mukaan uteliaina ja kiinnostuneina näkemään, mitä opiskelijat keksivät. Toiveena oli saada tuoreita näkökulmia siihen, miten Assembly-tapahtumaa voisi kehittää erilaisille yleisöille entistä toimivammaksi, projektin toimeksiantajana toiminut Petri Hämälä Assemblyltä kertoo. 

Laurean opiskelijatiimit pureutuivat palvelumuotoilun keinoin perheyleisön tarpeisiin ja kehitti konkreettisia konsepteja, joiden avulla Family Daysta haluttiin tehdä houkuttelevampi ja saavutettavampi kaikille perheenjäsenille. 

-Vaikka sunnuntai oli painopiste, halusimme kehittää jotakin, mikä toimisi kaikkina tapahtuman päivinä. Meillä oli hyvä kemia tiimissä, ja koska olimme itsekin pelaajia, ymmärsimme kontekstin hyvin, projektitiimin jäsen Saif Al-Zirjawi kertoo. 

Palvelumuotoilusta syntyi koko perheen tekoälypeli

Projektin aikana tiimi työskenteli säännöllisesti työpajoissa ja tiimipalavereissa. Työskentelyssä opiskelijat hyödynsivät palvelumuotoilun menetelmiä ja syvensivät asiakasymmärrystä muun muassa havainnoinnin, tausta- ja teoriatutkimuksen, benchmarkingin, asiakaspersoonien sekä prototyyppien ja testauksen avulla. 

Lopputuloksena syntyi AI-Family Challenge – tekoälyä hyödyntävä peli, joka on suunnattu koko perheelle. 

-Peli on dynaaminen ja tekoälyn ohjaama. Se on suunniteltu siten, että kaikki perheenjäsenet voivat pelata sitä yhdessä omalla tasollaan, projektitiimin jäsen Ioanna Karniaoura kertoo. 

Oppeja tiimityöstä, markkinoinnista ja käyttäjäymmärryksestä

Projektin aikana opiskelijat pääsivät soveltamaan osaamistaan paitsi palvelumuotoilussa, myös markkinoinnissa, käyttäjäymmärryksessä ja tiimityössä. Palvelumuotoilussa painottuivat erityisesti asiakasymmärryksen syventäminen ja yhteiskehittäminen.

-Projekti oli hauska ja vaikea samaan aikaan. Opimme niin monia asioita – ei pelkästään palvelumuotoilusta, vaan myös markkinoinnista, markkinoiden ymmärtämisestä, tiimityöstä ja luovuudesta, Al-Zirjawi kertoo.

-Sellaisen konseptin suunnittelu, joka vetoaa sekä lapsiin että aikuisiin ja jossa hyödynnetään tekoälyä mukaansatempaavalla tavalla, vaati paljon luovuutta ja empatiaa. Suurin oppimme oli ymmärtää mukautuvien ja yksilöllisten kokemusten merkitys uusien yleisöjen houkuttelemisessa, Karniaoura toteaa.

Yhteistyö, joka saa jatkoa

Assembly-projektissa syntyneet ideat eivät jää vain paperille – niitä on tarkoitus hyödyntää tulevissa tapahtumissa ja mahdollisesti myös uusien opiskelijaprojektien pohjana.

-Tulokset yllättivät todella positiivisesti. Kaikki ryhmät toivat esiin konkreettisia kehitysehdotuksia, joita pystyy oikeasti hyödyntämään. 

-Tästä jäi fiilis, että tämänkaltaista yhteistyötä kannattaa jatkaa. Oli tosi arvokasta nähdä, miten opiskelijat tarttuivat aiheeseen, Hämälä tiivistää.

Laureassa Assembly-yhteistyöstä vastaavan Ilkka Kurkelan mukaan avainkumppanuusyhteistyö on ollut inspiroivaa ja monipuolista. Opiskelijat ovat päässeet kehittämään aitoja työelämätaitoja osallistumalla merkityksellisiin projekti- ja opinnäytetöihin tapahtuman ympärillä. 

-Assembly-tapahtumissa Laurea on ollut vahvasti esillä korkeakouluna ja tavannut sankoin joukoin nuoria, joita jatko-opinnot kiinnostavat. Tunnelma on ollut energinen ja kohtaamiset arvokkaita. Tästä on upeaa jatkaa yhteistyötä myös tulevaisuudessa, Kurkela kertoo.

Palvelumuotoiluprojektin ohjaajina toimivat Laurean lehtorit Päivi Harmoinen ja Kati Tawast

Lisätietoja: