Siirry sisältöön

YAMK-opinnäytetyö edistää ympärileikattujen naisten avausleikkauksia

YAMK-opiskelijat Johanna ja Heidi tekivät opinnäytetyön yhteistyössä HYKSin synnytysosaston ja Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

​YAMK-opiskelijat Johanna Rinne ja Heidi Kytöaho valmistuivat keväällä 2018 Laurean englanninkielisestä Global Development and Management in Health Care –koulutuksesta. Heidi on aikaisemmalta koulutukseltaan kätilö ja työskentelee tällä hetkellä naisten klinikalla synnytyssalissa. Johanna on valmistunut terveydenhoitajaksi vuonna 2012, ja on töissä terveydenhoitajana Jyväskylässä.

- Kun valmistuin terveydenhoitajaksi, minulla oli jo siinä vaiheessa selvää, että haluan opiskella johtamista. Olen aina ajatellut, että olen sellainen organisoija ja haluan kehittää asioita, niin sen takia tiesin, että haluan vielä opiskella lisää johtamisen ja kehittämisen opintoja, Johanna pohtii. 

Johanna on työskennellyt keväällä myös Kyproksella ihmiskaupan uhrien parissa. 

Terveydenhuollossa tarvetta korjausleikkausten lisäkoulutukselle

Heidi ja Johanna olivat molemmat kiinnostuneita tyttöjen ja naisten ympärileikkauksista ja molemmat ovat myös olleet töiden puolesta tekemisissä asian parissa. Yhteisen kiinnostuksen kohteen vuoksi opinnäytetyötä lähdettiin työstämään yhdessä, yhteistyössä HYKSin synnytysosaston ja Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Opinnäytetyö on kirjallisuuskatsaus, jossa edistetään ympärileikattujen naisten sukuelinten avausleikkausta. Heidi ja Johanna laativat evidenssiperustaiset ohjeet HYKSin synnytysosastolle ja edistivät valtakunnallisten suositusten laatimista THL:ssä. 

Heidi ja Johanna palkittiin Laurean kevätlukukauden valmistujaisjuhlissa parhaan YAMK-opinnäytetyön stipendillä. Heidät kutsuttiin myös esittelemään opinnäytetyötä Italiaan, Roomaan, Global Health –konferenssiin.

Heidi kertoo, että terveydenhuollon ammattilaisilla on tiedon, taidon ja koulutuksen puutetta tyttöjen ja naisten ympärileikkauksiin ja avausleikkauksiin liittyen:

- Emme löytäneet aiheesta yhtään suomalaista tutkimusta. Muista pohjoismaista tutkimustietoa löytyi kyllä, Heidi kertoo.

Myös naisten omista kokemuksista ympärileikkauksista ja avausleikkauksista on aika vähän.

- Opinnäytetyötä tehdessä nousi esille myös esimerkiksi se, että monet luulevat, että miehet pitävät yllä ympärileikkaukseen liittyvää perinnettä, mutta se on oikeasti ne isoäidit ja äidit, jotka haluavat, että perinne jatkuu, Johanna sanoo. 

Yksi tutkimuskysymyksistä käsitteli sitä, mitkä asiat estävät tai kannustavat avausleikkaukseen menoa. Tutkimuksessa tuli esille, että naisilla on paljon ihan omia, virheellisiä uskomuksia siitä, minkä takia ei kannata mennä leikkaukseen. Esimerkiksi yksi nainen yhdessä tutkimuksessa uskoi virheellisesti, että jos hän menee avausleikkaukseen, hän alkaa juosta miesten perässä ja muuttuu yliseksuaaliseksi.

Opinnoissa parasta kansainvälisyys

Johanna ja Heidin opiskelivat ylemmän AMK-tutkinnon kokonaan englanninkielellä.

- Minä yllätyin siitä, kun jännitin etukäteen sitä englanninkieltä, mutta pärjäsinkin yllättävän hyvin ja olen kannustanut kavereitani ja kollegoitanikin opiskelemaan englanniksi, Johanna kertoo.

Opintoihin kuului paljon myös vierailijaluennoitsijoita, joiden pitämiä tunteja Johanna ja Heidi pitivät todella mielenkiintoisina.  

Johanna ja Heidi pitävät edelleen tiiviisti yhteyttä opiskelukavereidensa kanssa. He olivat ainoat suomalaiset opiskeluryhmässään:

- Oli ihanaa, että se oli aidosti kansainvälinen se meidän opiskelijaryhmä. Myös englanninkieleni kehittyi todella paljon opintojen aikana, Heidi iloitsee.

- Se oli ihana, kun me olimme todella tiivis porukka, ja meillä oli hauskaa yhdessä. Meillä oli tosi rento ja ihana porukka", Johanna jatkaa.

Johannan unelmana on, että hän saisi jatkaa tulevaisuudessakin tyttöjen ja naisten ympärileikkausten parissa. Johannalla on kokemusta järjestöjen kouluttamisesta Kyproksella ja hänen haaveenaan on, että kun hän palaa syyskuussa Kyprokselle, hän pääsisi kouluttamaan siellä lääkäreitä ja hoitajia, koska siellä on paljon ympärileikattuja naisia, mutta lääkäreiden tietämys aiheesta on heikkoa.

Myös Heidin työpaikalla ollaan kehittämässä hoitopolkuja avausleikkausten suhteen kesän ja syksyn aikana. Heidi unelmoi, että voisi tulevaisuudessakin toimia sukuelinten avausleikkauksiin liittyvien projektien parissa.

Global Perspective on Deinfibulation -opinnäytetyö Theseus-tietokannassa.

Koulutukset

Tutustu Laurean YAMK-tutkintoon johtaviin koulutuksiin

Laurea tarjoaa monipuolisia ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia.

Lue lisää YAMK-koulutuksista