YAMK-opinnäyte: Tiekartta kohti strategista tavoitetta - ennakointimenetelmät ja niiden hyödyntämisen vinkkejä
YAMK-opiskelija Olli Lampilan opinnäytetyön tarkoituksena oli lisätä organisaation ennakointikyvykkyyttä ja mahdollisuutta kasvattaa sen kilpailukykyä.
Laurean Tulevaisuuden johtaminen ja asiakaslähtöinen palveluliiketoiminta-koulutusohjelman YAMK-opiskelija Olli Lampila pyrki opinnäytetyöllään lisäämään työn toimeksiantajan, S-Pankin ennakointikyvykkyyttä ja mahdollisuuksia kasvattaa organisaation kilpailukykyä. Työn tavoitteena oli luoda yhteinen ymmärrys yrityksen strategiasta ja varmistaa, että toimenpiteet kohti tavoitetta ovat yhdenmukaisia ja vievät kaikki osaltaan kohti yhteistä päämäärää. Työllä saavutettiin ennakointimenetelmien käyttöön liittyviä oppeja ja käytännön vinkkejä, sekä lisättiin organisaation ennakointikykyä ja luotiin uudenlaista tapaa toiminnansuunnittelun toteuttamiseen.
Kehittämishankkeessa hyödynnettiin tulevaisuudentutkimuksen metodeja ja luotiin tiekartta
Ennakointiprosessissa hyödynnettiin ennakointimenetelminä tulevaisuudentutkimuksen metodeja: tulevaisuusikkunaa, backcastingia sekä tiekartoittamista. Menetelmiä hyödynnettiin kolmessa eri työpajassa, joiden lisäksi osallistujien ja työtä tukevien sidosryhmien kanssa tehtiin valmistelevaa työtä. Työpajoissa harjoiteltiin tulevaisuusajattelukykyä ja luotiin yhteistä tulkintaa yrityksen strategiasta. Työn tuloksena luotiin strateginen työkartta toimeksiantajalle. Lisäksi kehitettiin ennakointimenetelmien käyttöön liittyviä käytäntöjä, jotka ovat monistettavissa ja siirrettävissä muihin organisaatioihin, joissa tulevaisuutta halutaan kartoittaa.
Ennakointia ja tulevaisuusajattelua helpottavia sekä tukevia toimintatapoja ovat tulevaisuusajatteluun orientoituminen lyhyen teoriaosuuden kautta, kuten pohtimalla sitä, millaisia tulevaisuuksia kuvaamme ja mitä tulevaisuusajattelu tarkoittaa. Tulevaisuusikkuna-harjoituksen avulla on puolestaan mahdollista herätellä tulevaisuusajatteluun. Esimerkiksi kysymys ”Mikä nykyajassa herättää nostalgisia tunteita tulevaisuudessa?” auttaa hahmottamaan tulevaisuuden mukana tulevia mahdollisia muutoksia. Backcasting-harjoituksessa osallistujien jakaminen omien asiantuntija-alueidensa mukaisiin ryhmiin, joissa he voivat pohtia tulevaisuutta oman ydinosaamisalueensa kautta, auttaa puolestaan suuntaamaan ajatuksen tulevaisuuteen vaikuttamiseen. Viimeisenä nousi esiin myös se, kuinka ison strategisen tavoitteen jakaminen pienempiin, hallittaviin kokonaisuuksiin auttaa hahmottamaan toimenpiteitä.
Tulevaisuusajattelua hyödyntämällä organisaatio voi vahvistaa yhteistä ymmärrystä strategiasta ja näin ollen varmistaa yhteisen suunnan ja organisaation työskentelemisen kohti samaa tavoitetta. Ennakointia menestyksekkäästi toteuttava yritys pystyy myös reagoimaan toimintaympäristön muutoksiin ja havaitsemaan käynnissä olevat muutokset, sekä heikot signaalit kilpailijoitaan paremmin, joka osaltaan parantaa organisaation kilpailukykyä. Hyödyntämällä työssä kuvattuja käytäntöjä, ennakointi onnistuu ja yhteisen strategisen ymmärryksen luominen on mahdollista. Työn toimeksiantajana toimi S-Pankki ja kehittämishanke toteutettiin elokuun 2022 ja maaliskuun 2023 välisenä aikana.
Lue Theseus-palvelussa opinnäytetyö Tulevaisuus näkyväksi - Tiekartta kohti strategista tavoitetta.
Lisätietoja:
Olli Lampila
Tulevaisuuden johtaminen ja asiakaslähtöinen liiketoiminta
puh. 040 762 7127
olli.lampila@student.laurea.fi