Siirry sisältöön

Opiskelijat järjestivät kevätriehan muistipalvelukeskuksen asukkaille

Railakas tunnelma valtasi Viherlaakson muistipalvelukeskuksen pihan ja parvekkeet, kun viisi Laurean sote-alan opiskelijaa järjesti vappuna toimintapäivän palvelukeskuksen asukkaille.

Viherlaakson muistipalvelukeskuksen asukkaat nauttivat musiikista ja tanssista ulkona.
Palvelukeskuksen asukkaat nauttivat ulkona musiikista ja tanssista.

Laurean opiskelijat halusivat kiinnittää huomiota ikääntyneiden muistisairaiden liikuntaan ja sen merkitykseen sekä taiteen tuomaan iloon toteuttamalla keväisen vappuriehan Viherlaakson muistipalvelukeskuksessa Espoossa. Yhteistyökumppaneina toimivat myös Viherlaakson Neste K-market, joka tarjosi palvelukeskukselle simat sekä F-Musiikki, joka lahjoitti palvelukeskukselle rytmimunia.

Muistipalvelukeskuksen asukkaat saivat nauttia lattarirytmeistä, -tanssista, oopperalaulusta, tuolijumpasta ja maalauksesta. Musiikki sai hymyn huulille, ja liikuntaan sekä taidehetkeen osallistui kukin omien kykyjensä mukaan. Tapahtuma järjestettiin ulkona aurinkoisessa säässä turvavälit huomioiden. Lopuksi herkuteltiin simalla ja munkeilla.

- Halusimme tuoda asukkaille positiivisia elämyksiä, iloa sekä vapputunnelmaa. Asukkaat näyttivät selvästi nauttivan ohjelmastamme: yhdet hytkyivät ja heiluivat musiikin tahdissa, toiset ummistivat silmänsä ja kuuntelivat musiikkia hymy huulillaan. Osa asukkaista maalasi vesiväriteoksia opiskelijan ohjaamana, kertoo lattaritanssia ohjannut sosionomiopiskelija Soila Sarria.

Moniammatillista yhteistyötä

Opiskelijoiden projektin tavoitteena oli edistää muistipalvelukeskuksen asukkaiden psykososiaalista ja fyysistä hyvinvointia. He halusivat innostaa palvelukeskuksen asukkaita liikkumiseen ja taiteelliseen ilmaisuun. Projekti toteutettiin Projektinhallinta ja viestintä -opintojaksolla moniammatillisessa yhteistyössä. Opiskelijoista kaksi opiskelee fysioterapeuteiksi, kaksi sosionomeiksi ja yksi sairaanhoitajaksi. Teemana oli hyvän tekeminen ja vapaaehtoistyö.

- Oli hienoa päästä toteuttamaan vappurieha palvelukeskuksen muistisairaille asukkaille. Koronapandemian vuoksi monilla ikääntyneillä on ollut vähemmän tapahtumia ja aktiviteetteja kuin aiemmin, ja tämä ulkona järjestetty tapahtuma toivottavasti toi iloa monille, jumppaa ohjannut fysioterapeuttiopiskelija Meri Eerikäinen pohtii.

- Asukkaamme nauttivat opiskelijoiden järjestämästä tapahtumasta todella paljon. Jos muistisairaat eivät viihtyisi, he haluaisivat lähteä pois, mutta nyt kaikki asukkaat pysyivät mukana loppuun asti. He katselivat, kuuntelivat, löivät rytmiä ja antautuivat musiikin, tanssin ja taiteen vietäviksi, kertoo lähihoitaja Hellevi Salo Viherlaakson muistipalvelukeskuksesta.

Liikkumista pyritään edistämään hoitotyössä

Viherlaakson muistipalvelukeskus tarjoaa ympärivuorokautista hoiva-asumista muistisairaille, jotka eivät enää pysty asumaan kotonaan. Talossa asuu 48 muistisairasta espoolaista, ja lisäksi siellä tarjotaan lyhytaikaishoivaa kotona asumisen tueksi. Muistipalvelukeskus järjestää myös päivätoimintaa.

- Viherlaakson muistipalvelukeskuksessa tuemme asukkaiden toimintakykyä ja liikkumista päivittäisessä hoitotyössä kuntoutumista edistävän hoitotyön menetelmillä. Meillä on myös ikääntyneille suunniteltuja kuntosalilaitteita sekä polkulaitteita. Asukkaat ulkoilevat halutessaan säännöllisesti hoitajien kanssa. Lisäksi meillä on isot parvekkeet, joilla ulkoilu mahdollistuu myös huonommalla säällä, kertoo palveluvastaava Viia-Stina Vuorenmaa Viherlaakson muistipalvelukeskuksesta.