Siirry sisältöön

Japanilaiset opiskelijat tutustuivat suomalaiseen varhaiskasvatukseen

Japanilaisen Hyogon yliopiston opiskelijat vierailivat intensiiviviikolla maaliskuussa Laureassa.

Intensiiviviikon osallistujat yhteiskuvassa Otaniemen kampuksella.

Uutinen 9.3.2018

Laurea järjesti maaliskuun alussa sosiaalialan intensiiviviikon japanilaisesta Hyogon yliopistosta saapuneelle opiskelijaryhmälle. 16 opiskelijan ja 3 yliopiston professorin ryhmä tutustui intensiiviviikolla suomalaiseen varhaiskasvatukseen ja sosiaalialan opetukseen.

Vierailulle päiväkoteihin

Intensiiviviikolle osallistuvat opiskelijat opiskelevat lastentarhanopettajiksi Hyogon yksityisessä yliopistossa. Intensiiviviikon aikana Laurean sosiaalialan lehtorit Annika Kultavirta ja Virpi Lund esittelivät vierailijoille suomalaista sosiaalialan opetusta, koulutusjärjestelmää sekä päivähoitoa ja varhaiskasvatusta.

Japanilaiset opiskelijat pääsivät myös tutustumaan käytännössä varhaiskasvatukseen, kun he vierailivat kahdessa espoolaisessa päiväkodissa maanantaina ja tiistaina 5. - 6.3. Vierailuilla opiskelijat olivat kiinnostuneita erityisesti päiväkotien kalustuksesta, sisustuksesta ja välineistä sekä opetusmateriaaleista ja lastentarhanopettajan työstä. Lasten yksilöllisten tarpeiden ja erityisen tuen tarpeiden tukemisen kirjaaminen varhaiskasvatussuunnitelmaan oli heille opettavaista.

Kolmannen opintopäivän japanilaiset vieraat viettivät keskiviikkona Otaniemen kampuksella yhdessä Laurean sosiaalialan opiskelijoiden kanssa. Lähipäiväkodin lapset tulivat aamulla vierailulle Laurean Otaniemen kampukselle ja opiskelijat ohjasivat heille liikuntatuokion, jota japanilaiset pääsivät seuraamaan.

Iltapäivällä Laurean sosionomiopiskelijat pääsivät tutustumaan vieraiden opastuksella muun muassa japanilaisiin leikkeihin, lauluihin ja origami-töiden tekemiseen.

Ensimmäinen intensiiviviikko vuonna 2016

Hyogon yliopiston opiskelijat olivat intensiiviviikolla Laureassa nyt toista kertaa. Ensimmäinen opiskelijaryhmä vieraili Laureassa vuonna 2016 samanlaisella intensiiviviikolla.

Hyogon yliopiston professori Saito Masatoshi oli iloinen opiskelijoiden oppimisesta, kun intensiiviviikon osallistujat kokoontuivat keskiviikkoiltapäivänä päätös- ja palautetilaisuuteen.

- Muumipeikko ja Marimekko olivat monille opiskelijoillemme ainoat asiat, mitä he ennen tätä matkaa tiesivät Suomesta, mutta kolmessa päivässä on opittu paljon uutta, professori Masatoshi totesi suomeksi pitämässään puheessa päätöstilaisuudessa.
- Opettajana olen onnellinen kaikista arvokkaista kokemuksista, joita opiskelijat ovat Suomessa saaneet.

Omassa palautteessaan japanilaiset opiskelijat kiittelivät suomalaisten kohteliaisuutta ja auttavaisuutta. Päiväkotivierailuilla he olivat havainnoineet suomalaisen ja japanilaisen päiväkodin eroja; suomalaiset lapset leikkivät paljon vapaammin ilman ohjaajien valvontaa. Myös luonnon hyödyntäminen opetuksessa ja esimerkiksi metsän hyödyntäminen oppimisympäristönä varhaiskasvatuksessa oli japanilaisten mielestä jännittävää.

Lisätietoja: