Siirry sisältöön

Aikamatkalla opitaan arvostamaan omaa ja toisten historiaa ja luomaan  yhteistä toimintakulttuuria ja tulevaisuutta. Aikamatkalla-toiminta luo siihen osallistuville aikuisille ja lapsille iloa, itsemyötätuntoa, empatiaa, toivoa ja hyvinvointia.

Perustiedot

  • Kohderyhmä: Varhaiskasvatuksessa työskentelevät perhepäivähoitajat, varhaiskasvatuksen lastenhoitajat, sosionomit, opettajat ja johtajat
  • Hakuaika: 16.8.2024 mennessä
  • Ajoitus: 7.9.-13.12.2024
  • Laajuus: 7 op
  • Sijainti: Verkko, Laurean Tikkurilan kampus sekä Helsingissä Lastentarhamuseon tiloissa (Ebeneser)
  • Hinta: Maksuton

HYPPÄÄ AIKAMATKALLE OSALLISUUTEEN  

Koulutuksessa käytetään luovia ja leikillisiä menetelmiä oman menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden peilailuun. Samalla löydetään aineksia siihen, miten yhä moninaistuvammassa varhaiskasvatuksessa voidaan vahvistaa lapsen juuria, osallisuutta ja perheiden kanssa tehtävää yhteistyötä. 

Aikamatkalla -toiminta on yhteydessä Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin korostaen inklusiivisuuden, kielellisen ja kulttuurisen rikkauden sekä ilmaisun ja monilukutaidon teemoja. Aikamatkalla lapset, perheet ja varhaiskasvatuksen työntekijät löytävät ja kohtaavat toisensa kaikille yhteisellä lapsuuden kentällä. 

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena verkossa, Helsingissä Lastentarhamuseon tiloissa (Ebeneser) ja Laurean Tikkurilan kampuksella. Verkkoluennoilla tavataan yhdessä ja työpajoissa toimitaan kolmessa pienryhmässä. 

Koulutus koostuu kolmesta yhteisestä verkkotapaamisesta ja viidestä läsnäoloa edellyttävästä koulutusiltapäivästä syksyllä 2024. Tapaamisissa kokeiltuja työtapoja ja ideoita syvennetään omalla työpaikalla yhdessä lasten, työkavereiden ja perheiden kanssa. Koulutus kootaan näkyväksi omiin osaamisportfolioihin.

    Aika: Paikka: Teemat:
1 Aloitus

la 7.9. klo 12-18

Laurea Tikkurila

Teema 1: Asettumista aikamatkalle

2 Työpaja (kaksi vaihtoehtoa)

to 19.9. tai                        pe 20.9. klo 12–18

Lastentarha-museo, Helsinki

Teema 2: Kohdataan aikamatkalla

3 Verkkotapaaminen ke 2.10. 16.30-18.00 Zoom Teema 3: Aikamatkalla tilassa
4 Työpaja (kaksi vaihtoehtoa)

to 10.10. tai                        pe 11.10. klo 12-18

Lastentarha-museo, Helsinki Teema 3: Aikamatkalla tilassa
5 Verkkotapaaminen ma 28.10. klo 16.30-18 Zoom Teema 4: Varhaiskasvatus aikamatkalla
6 Työpaja (kaksi vaihtoehtoa)

to 7.11. tai                            pe 8.11. klo 12-18

Lastentarha-museo, Helsinki Teema 4: Varhaiskasvatus aikamatkalla
7 Verkkotapaaminen ti 3.12. klo 15-18.00 Zoom

Teema 5:Aikamatkan koostamista ja arviointia

8 Loppuseminaari (myös päiväkotien johtajat ja kolelgat ovat tervetulleita) pe 13.12. klo 12-18.00 Laurea Tikkurila

Teema 5:Aikamatkan koostamista ja arviointia

         

 

  • Kohderyhmä 

    Koulutukseen otetaan 40 varhaiskasvatuksessa työskentelevää perhepäivähoitajaa, varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa, sosionomia, opettajaa ja johtajaa.

  • Toteutus ja tavoitteet 

    Koulutus toteutetaan luentojen ja työpajojen ohella osallistujien omilla työpaikoilla lasten, huoltajien ja työkavereiden kanssa. Lisäksi osallistujat kokoavat toiminnasta omaa osaamisportfoliotaan. Koulutus ei sisällä essee-tyyppisiä tehtäviä vaan painottuu toiminnallisuuteen. Koulutuksessa kietoutuvat yhteen kielelliset, luovat, digitaaliset, pedagogiset, kulttuuriset ja hyvinvointiin liittyvät teemat henkilökohtaisella ja yhteisellä tasolla. Koulutuksen laajuus on 7 op.

    Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena verkossa, Helsingissä Lastentarhamuseon tiloissa (Ebeneser) ja Laurean Tikkurilan kampuksella. Verkkoluennoilla tavataan yhdessä ja työpajoissa toimitaan kolmessa pienryhmässä. 

    Koulutuksen tavoitteena on lisätä ja tukea osallistujien

    • kieli-, kulttuuri- ja katsomustietoista osaamista teoriassa ja käytännössä, mukaanlukien osallisuuden, inkluusion ja oppivan yhteisön teemat
    • tietoa ja ymmärrystä dialogisten menetelmien käytöstä, luovasta työskentelystä, pedagogisesta dokumentoinnista ja niiden yhteydestä VASUn edellyttämään lapsilähtöiseen ja integroivaan toimintaan.
    • lapsilähtöisten, sensitiivisten ja luovien toimintatapojen käyttämistä arjessa
    • aikuisten ja lasten korona-ajasta toipumista.
  • Koulutuksen teemat 

    Teema 1: Asettumista Aikamatkalle

    Sisältö: Orientoituminen koulutukseen, koulutuksen tavoitteet ja yhteys vasuun, yhteisen käsitteistön luominen. Kohtaamisia taiteen keinoin; pedagoginen dokumentointi rakentaa siltoja; sosiaalipedagoginen näkökulma varhaiskasvatukseen; luovuus ja leikillisyys varhaiskasvatuksen moottoreina.

     

    Teema 2. Kohdataan aikamatkalla

    Sisältö: Johdanto Aikamatkalla-toimintaan; Aikamatkalla-arvoperusta; kokemuksellinen oppiminen, kulttuurinen ja perheiden moninaisuus. Teemallinen muistelu: "Kun olin pieni".

     

    Teema 3: Aikamatkalla tilassa

    Sisältö: Tarkastellaan tilaa oppimisympäristöjen rakentamisen ja kehittämisen näkökulmasta, lapsen omana tilana ja leikillisenä ja rikkaana ympäristönä. Nivotaan pedagoginen dokumentointi ja VASUn tavoitteet Aikamatkalla-hankkeen etenemiseen. Teematyöskentely:"Aikamatkalla päiväkodissa".

     

    Teema 4: Varhaiskasvatus aikamatkalla

    Sisältö: Tarkastellaan osallistujien oman toiminnan muovautumista kuukausiaiheiden ja ilmiöoppimisen jatkumossa. Pohditaan Aikamatkailun eettisiä ulottuvuuksia näkemisen, kuulemisen ja kohtaamisen näkökulmasta. Perehdytään projektityöskentelyn pedagogiseen suunnitteluun, toteutukseen, dokumentointiin ja kehittämiseen. Teematyöskentely: "Muistoista tai materiaalista toimintaan".

     

    Teema 5: Aikamatkan koostamista ja arviointia

    Sisältö: Kootaan, arvioidaan ja jaetaan Aikamatkalla-hankkeen antia koulutukseen osallistujien, kouluttajien, työkavereiden, lasten ja perheiden kanssa.

  • Hinta, ilmoittautuminen ja peruutusehdot 

    Koulutus on osallistujalle maksuton Opetushallituksen rahoituksella.

    Ilmoittaudu mukaan Lyyti-lomakkeen kautta. Ilmoittautuminen on sitova. Huomiothan, että vaikka koulutus on sinulle maksuton, Opetushallitus maksaa koulutuspaikoista. Ilmoittaudu vain jos pystyt sitoutumaan koulutukseen. Yllättävissä tilanteissa (esim. sairastuminen) ilmoita paikan peruuttamisesta mahdollisimman pian kati.rintakorpi@laurea.fi, jotta ehdimme etsiä koulutuspaikalle toisen käyttäjän.

    Saat viimeistään 20.08. 2024 sähköpostiisi vahvistusviestin siitä, että oletko päässyt koulutukseen vai oletko varasijalla. 

  • Kouluttajat 
    Laurea-ammattikorkeakoulu:

     

    Varhaiskasvatuksen asiantuntija Kati Rintakorpi (KT, VO)

    Lehtori Sonja Kukkonen (FM, sosionomi VO, opinto-ohjaaja)

    Lehtori Anne Eskelinen (MuM, musiikkiterapeutti)

    Lehtori Johanna Holmikari (KM, sosionomi VO, väitöskirjatutkija)

     

    Ebeneser-säätiö:

     

    Lastentarhamuseon johtaja Taina Sillanpää (KT, VO)

    Tietokirjailija, kirjallisuusterapiaohjaaja, Aikamatkalla kouluttaja Liisa Lauerma (FM)

    Aikamatkalla kouluttaja Aila Holopainen (LTO)

 

OPH_rahoittaa_rgb.png

Lisätietoja: