ELO - Elämyksillä osaksi yhteiskuntaa
Hankkeen tavoitteena on parantaa työvoiman ulkopuolella olevien maahanmuuttajien osallisuutta yhteiskunnassa. Hankkeessa kehitetään kansalaislähtöisiä toimintamalleja osallisuuden ja kotoutumisen tukemiseen elämyksellinen Aistien-tilan avulla. Hankkeessa vapaaehtoiset ja opiskelijat järjestävät ryhmiä, joissa maahanmuuttajat ja kantaväestö toimivat yhdessä. Toiminnan tavoitteena on suomen kielen ja yhteiskuntatietouden oppiminen, monikulttuurisuuden näkyväksi tekeminen sekä yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistäminen.
- Toteutusaika:1.2.2017 - 31.1.2019
- Rahoittaja:ESR 2014-2020
- Tutkimusohjelma:Kestävä ja monipuolinen sosiaali- ja terveysala
- Projektityyppi:Kansallinen TKI
- Teemat:
- Projektipäällikkö:Minttu Räty
Hankkeen tavoitteena on parantaa työvoiman ulkopuolella olevien maahanmuuttajien osallisuutta yhteiskunnassa.
Hankkeessa kehitetään kansalaislähtöisiä toimintamalleja osallisuuden ja kotoutumisen tukemiseen. Toiminnan mahdollistaa elämyksellinen Aistien-tila. Mallissa eritaustaiset ihmiset toimivat tasavertaisessa asemassa;
vapaaehtoiset ja opiskelijat ovat keskeisiä toimijoita ja hankkeen asiantuntijat tukevat prosessia.
Hankkeessa tuetaan erityisesti sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä sekä yhdenvertaisuutta. Siinä edistetään ihmisten hyvinvointia sekä tuetaan tasa-arvoa, yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta riippumatta
toimijoiden iästä, kansalaisuudesta tai sukupuolesta. Yhteisöllisyys ja osallisuus korostuvat. Hankkeessa edistetään eritaustaisten ihmisten myönteista kohtaamista ja yhteisen toiminnan kautta tuetaan osallistujien itsetuntoa ja hyvinvointia. Hankkeessa pyritään tekemään erilaisia kulttuuritaustoja näkyväksi ja tukemaan eritaustaisten ihmisten aktiivisuutta ja luovuutta. Moniaistisen tilan avulla kansalaisilla on mahdollisuus rakentaa julkista tilaa oman näköisekseen. Hankkeen toiminnot ovat avoimet kaikille ja kirjasto toimintaympäristönä mahdollistaa avoimen kohtaamisen.
Hankkeessa vapaaehtoiset ja opiskelijat järjestävät ryhmiä, joissa maahanmuuttajat ja kantaväestö toimivat yhdessä. Toiminnan tavoitteena on suomen kielen ja yhteiskuntatietouden oppiminen, monikulttuurisuuden näkyväksi tekeminen sekä yhteisöllisyyden ja osallisuuden edistäminen. Hankkeen työpajat ovat asiakaslähtöisiä, työpajan osallistujat päättävät teeman tarkemmin. Erilaisten teemapajojen lisäksi Aistien-tilaa käytetään suomen kielen opiskeluun. Moniaistisuus tekee opiskelun houkuttelevaksi myös niille, jotka eivöt ole tottuneet perinteiseen kielenopetukseen.
Moniaistisuus, valokuvien, esineiden ja äänimaailman käyttö helpottaa opiskelua silloin kuin yhteistä kieltä ei ole. Toiminnallisuuden kautta pajatyöskentely sopii erilaisille kohderyhmille. Uuden teknologian (mm. kuvan ja videonkäsittelyn myötä) se innostaa myös esimerkiksi nuoria.
Elämykselliset osallisuutta edistavat menetelmat juurtuvat hankkeen toimijoiden ja yhteistyökumppanien käytäntöihin. Lisäksi hankkeessa luodaan materiaalia ja toimintamalleja avoimissa oppimisymparistöissä tapahtuvaan kotoutumista tukevaan toimintaan.