Siirry sisältöön

Yrittäjyys- ja työelämäpäivässä keskusteltiin yrittäjyyden helmistä ja haasteista

Hyvinkään liiketalouden opiskelijatiimi järjesti perinteisen Yrittäjyys- ja työelämäpäivän tiistaina 12.3. Hyvinkään kampuksella.

Nanna Karalahti

Hyvinkään kampuksella järjestettyyn Yrittäjyys- ja työelämäpäivään kokoontui joukko eri alojen opiskelijoita sekä yritysten edustajia, joihin opiskelijoiden oli mahdollista tutustua kampuksen aulan yritystorilla. Lisäksi kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja yrittäjyydestä, robotiikasta ja mobiilityökaluista sekä yleisesti hyvinvoinnista. Tilaisuuden avasi korkeakouluyksikön johtaja Krista Pahkin.

Yrittävän ihmisen korkeakoulu

Ensimmäisen asiantuntijaluennon piti Laurean alumni, sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja Jaana Ylitalo, joka kertoi esityksessään omasta urapolustaan sote-alalla sekä kokemuksistaan yrittäjänä.

- Olen aina tehnyt paljon töitä. Palkkatöissä alkoi kuitenkin tuntua siltä, ettei minulla ole enää mitään vaikutusvaltaa omaan työhöni. Halusin tehdä töitä itselleni ja päätin vihdoin perustaa toiminimen, Ylitalo kertoo.

Ylitalon yritys, AsCare Senioripalvelut, tarjoaa kotisairaanhoidon palveluita Uudellamaalla. Yrityksen nimi on tarkoitus kuitenkin vaihtaa lähiaikoina, sillä yrittäjä itse kokee ’senioripalvelut’-termin liian suppeana. Mahdollinen uusi nimi olisi esimerkiksi ’hyvinvointipalvelut’.

Terveysteknologia-aiheiset puheenvuorot pitivät vuorostaan Kotopro Oy:n myyntijohtaja Thelma Suomala, joka esitteli mobiilityökalujen hyödyntämismahdollisuuksia sosiaali- ja terveydenhuollossa, sekä Airawise Oy:n perustaja ja hallituksen jäsen Cristina Andersson. Hän kertoi esityksessään robotiikan kehittymisestä ja sen mahdollisuuksista sosiaali- ja terveydenhuollossa.

- Robotit eivät korvaa ihmiskontaktia hoivatyössä, mutta ne voivat korvata työtehtäviä. Raskaat nostamiset tai esimerkiksi roskien vieminen ovat sellaisia töitä, joita robotit voivat tehdä. Hoitajat opiskelevat hoitamista ja robottien avustuksella he voisivat keskittyä nimenomaan hoitotyöhön entistä paremmin, Andersson summaa robotiikan tarjoamia hyötyjä ja kritisoi hieman Suomen hidasta reagointia.
- Robottimarkkinat kasvavat valtavaa vauhtia. Miksi Suomi ei lähde tähän mukaan? Täällä luotetaan digitalisaatioon, mutta ei sillä hoideta vanhuksia.

”Yrittäjyydessä parasta on vapaus”

Viimeisen esityksen saapui pitämään hyvinvointiasiantuntija, yrittäjä ja Laurean liiketalouden alumni Nanna Karalahti. Monessa mukana oleva yrittäjä on luonut itselleen vahvan henkilöbrändin ja kehottaakin kaikkia yrittäjiä ”ottamaan somen haltuun”.

- Henkilöbrändin rakentamista ei yleensä ajatella yrittämisenä. Se on kuitenkin iso osa työtäni, vaikka en koskaan ajatellut, että somesta tulisi minulle ammattia.

Karalahden pääyritys on Hero-hyvinvointikonsepti. Hän on myös osakkaana Aito-päiväkodissa, avasi Soul Bowl Cafe –kahvilan Keravalle viime kesänä ja on lisäksi perustanut Martina Aitolehden kanssa yhteisen treenileirin. Yleisöstä joku kysyykin sen, mitä monet varmasti miettivät: miten hallita näin monta yritystä yhtä aikaa?

- Asiat pitää tehdä heti kun ne tulevat eteen, muuten ne unohtuvat. Olen myös oppinut jakamaan vastuuta, mikä tekee kaikesta helpompaa. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, Karalahti painottaa.
- Yrittäjyyden parhaita puolia on se, että voin työllistää ihmisiä. Sen lisäksi vapaus ja itsensä toteuttaminen ovat asioita, joista yrittäjänä nautin.

Yrittäjyyden haasteiksi Karalahti nimeää suuren vastuun, epäonnistumisen pelon sekä tietenkin rahan.

- Epäonnistumisen pelko on yrittäjän pahin uhka. Vaikka tulee huonoja päiviä, itseensä pitää jaksaa uskoa, hän muistuttaa, kokemusta äänessään.

Yhteisen osuuden jälkeen opiskelijoille oli luvassa työpajoja, joissa he pääsivät tutustumaan vielä syvemmin yrittäjyyteen ja yritystoiminnan aloittamiseen sekä muun muassa kuulemaan, miten toteutettiin 24h salamaprojekti.

Tapahtuman Facebook-sivut.