Siirry sisältöön

Vankimessut 2021 verkossa: Digitaalisuus tarjoaa mahdollisuuksia rikosseuraamusalalla

Vuoden 2021 Vankimessut järjestetään koronan vuoksi verkossa 7. - 13.6.2021

Yhteiskunnan digitalisoituessa myös vankilat ovat ottaneet sähköisen asioinnin yhdeksi kehittämiskohteekseen. Sähköisiin sote-palveluihin pääsy jo vankeusaikana edistää siviiliasioiden hoitamista jo vankilasta käsin, mahdollistaen osallistumisen kuntouttaviin palveluihin, asunnon tai työpaikan hakemisen tai viranomaisasioiden hoitamisen. Kokonaisuudessaan sähköiset asiointimahdollisuudet edistävät vankilasta vapautuvan mahdollisuutta pitää yhteyttä eri viranomaisiin sekä rikoksettomaan ja päihteettömään elämään kiinnittymistä vankeuden jälkeen. Vankimessujen tarkoituksena on tarjota tietoa eri palveluista, joita vangit ja rikostaustaiset sekä heidän läheiset voivat käyttää rangaistuksen aikana ja sen jälkeen.

Tulevina vuosina digitaalisuus ja teknologia voivat mahdollistaa myös uudenlaisia kuntoutuspalveluita vangeille rikollisuudesta irrottautumisen tueksi. Laitoksissa toteutettavien kuntoutuksien lisäksi on mahdollista kehittää mobiililaitteissa toimivia oma-apuohjelmia, jotka voivat olla avoseuraamuksia suorittavien tukena. Digitaalisuus tarjoaa myös yhteydenpitomahdollisuuksia vangeille sekä heidän omaisilleen. Digitaalinen yhteydenpito on ollut luontevaa myös koronan aikana, kun fyysisiä kohtaamisia on rajoitettu.

Rikosseuraamuslaitoksen Älykäs vankila- hanke, Laurea-ammattikorkeakoulu, Silta-Valmennusyhdistys ry, Hermannin Diakoniatalon Varustamo & Irti rikoksista ry järjestävät kesäkuussa Vankimessut 2021 -tapahtuman. Messujen järjestäjinä toimivat Laurean rikosseuraamusalan sosionomiopiskelijat, koulutetut kokemusasiantuntijat ja lukuisat järjestötoimijat.

Tämän vuoden Vankimessut järjestetään koronan vuoksi verkossa. Vankimessujen avulla edistetään vuoropuhelua, torjutaan toiseutta sekä puolustetaan rikostaustaisten uusia mahdollisuuksia yhteiskunnassa. Messut järjestetään koronaturvallisesti virtuaalitapahtumana, jonka lähetyksiä pääsee seuraamaan muurien sisä- ja ulkopuolelta.

Vankimessujen videotuotannosta ja blogikirjoituksista vastaavat rikosseuraamusalan sosionomiopiskelijat. Vankimessut virtuaalilähetykset kestävät tunnin ja niitä voi seurata tapahtuman omalta YouTube-kanavalta päivittäin 7.6-13.6.2021 välisenä aikana klo. 12.00 alkaen.

Blogikirjoituksia voi lukea tapahtuman aikana Irti rikoksista ry:n verkkosivuilta.

Tapahtuman löytää myös Facebookista ja Instagramista.

Vankimessujen ohjelma:

Maanantai 7.6. klo 12    Vankien lapset, perheet ja omaiset.

Tiistai 8.6. klo 12    Asuminen

Keskiviikko 9.6. klo 12    Kuntoutus ja palvelut

Torstai 10.6. klo 12    Talous ja toimeentulo

Perjantai 11.6. klo 12    Työllisyys ja opiskelu

Lauantai 12.6. klo 12    Kulttuuri- ja harrastustoiminta

Sunnuntai 13.6. klo 12    Naiserityisyys rikosseuraamusalalla