Siirry sisältöön

Tutkija Sanna Ketonen-Oksi: ”Tulevaisuus tehdään ajatuksella”

Futuristi Sanna Ketonen-Oksi aloitti Laureassa tutkijana.

Laurea-ammattikorkeakoulussa on tänä vuonna käynnistetty tutkijan urapolku. Siihen liittyen aloitettiin keväällä kymmenen tutkijan rekrytoinnit. Tehtäviä on avattu kaikkiin Laurean tutkimusohjelmiin.

Sanna Ketonen-Oksi aloitti tutkijan tehtävässä alkukesästä. Hän työskentelee Laurean palveluliiketoiminnan ja kiertotalouden tutkimusohjelmassa.

Ketonen-Oksi on väitellyt Tampereen yliopistosta tietojohtamisen alalta vuonna 2019. Erityisesti häntä ovat kiinnostaneet erilaiset monitoimijaiset ekosysteemit, miten niissä vuorovaikutetaan, ja miten ne toimivat alustoina innovaatioiden luomiselle (artikkeli Technology Innovation Management Review’ssä). 

Innovaatioekosysteemien lisäksi Sanna Ketonen-Oksi on perehtynyt tulevaisuuden tutkimukseen ja strategiseen ennakointiin. Ennen aloittamistaan Laureassa hän työskenteli futuristina strategiseen johtamiseen keskittyneessä konsultointi- ja valmennusyrityksessä. Tällä hetkellä hän toimii Tulevaisuuden tutkimuksen seuran hallituksessa sekä Futura-lehden toimitusneuvostossa.

- Nämä kaksi kokonaisuutta – ekosysteemit ja tulevaisuuden ennakointi – yhdistyvät siinä, että tarvitsemme ekosysteemiseen lähestymistapaan enemmän pitkäjänteisyyttä.  Laadukas ennakointi perustuu osaavalle suunnittelulle ja laajalle verkostoyhteistyölle, Ketonen-Oksi kuvailee.
- Juuri nyt minua kiinnostaa tutkia erilaisia lähestymistapoja ja menetelmiä, joilla vahvistaa kykyämme ajatella tulevaisuutta laajassa vuorovaikutuksessa yritysten sekä julkisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kesken; sitä, millaista tulevaisuutta haluamme rakentaa ja millaisista elementeistä. 

Näitä aiheita Ketonen-Oksi esitteli tarkemmin Laureassa 1.10. pitämässään luennossa. Katso luennon tallenne

Tulevaisuudenkestävyyteen liittyi myös kesällä ilmestynyt Ketonen-Oksin päätoimittama Futura-lehden numero sekä Laurea Journalissa ilmestynyt artikkeli, joissa tulevaisuudenkestävyyttä tarkasteltiin PK-yritysten näkökulmasta.

- Yritysten kyky vastata tulevaisuuden haasteisiin ei ole pelkästään HR:ään liittyvä asia. Painottaisinkin sitä, että osaamisen uudistaminen tulisi nähdä yrityksissä strategisena, kaikkeen toimintaan integroituvana kehittämiskohteena, ja tähän nimenomaan liittyy tulevaisuuskestävyyden käsite, Ketonen-Oksi jatkaa.