Siirry sisältöön

Turvallisuusjohtamisen YAMK-opiskelijat osallistuvat Kiinassa järjestettävään kansainväliseen Winter Schooliin

Ensimmäistä kertaa Harbinin teknillisessä korkeakoulussa järjestettävän Winter Schoolin teemana on pohjoinen ympäristö ja ekosysteemi.

Kuvassa turvallisuusjohtamisen YAMK-opiskelijat Mikko Laiso ja Timo Tolkki

Mikko Laiso ja Timo Tolkki opiskelevat turvallisuusjohtamisen ylempään korkeakoulututkintoon johtavassa koulutuksessa. He innostuivat ajatuksesta hakea Kiinassa järjestettävään Winter Schooliin, koska on hienoa päästä tapaamaan eri henkisiä ihmisiä ja nähdä, miten eri aloilta ja eri maista tulevat osallistujat ajattelevat siellä käsiteltävistä asioista. 

- Vaikka Winter Schoolin aiheena olevat ympäristö ja ekosysteemi eivät suoraan liity turvallisuuteen, on se tulevaisuudessa varmasti enemmän sellainen aihealue, joka voi myös herättää valtioiden välillä kiinnostusta ja aiheuttaa myös potentiaalisia kiistoja. Sitä kautta luennoilla käsiteltävät aiheet liittyvät myös esimerkiksi riskienhallintaan, Timo pohtii. 

Winter Schooliin osallistuu opiskelijoita sekä luennoitsijoita eri maista. Kiina kiinnostaa myös maana Mikkoa ja Timoa, sillä he eivät ole aikaisemmin käyneet siellä. 

- Kiina on moniuloitteinen maa ja olen aina miettinyt, että haluan vielä joskus päästä vierailemaan siellä ja nyt tuli tämä hieno mahdollisuus, Timo iloitsee. 

On antoisaa päästä tutustumaan monipuolisesti alan ammattilaisiin 

Mikko ja Timo ovat aloittaneet YAMK-opinnot tammikuussa 2019. Timo on aikaisemmin valmistunut Maanpuolustuskorkeakoulusta sotatieteiden maisteriksi. 

- Olen työskennellyt pitkään valtionhallinnossa ulkoisen turvallisuuden parissa ja sitä kautta olen hakeutunut näihin opintoihin, Timo kertoo. 

Mikko työskentelee tälltä hetkellä puolestaan turvatekniikan puolella. Mikko on aloittanut aikoinaan opiskelemaan lähihoitajaksi ja suorittanut sen jälkeen turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon, sähköasentajan tutkinnon sekä kauppateknikon tutkinnon. Ennen YAMK-opintoja Laureassa Mikko on valmistunut Metropoliasta sähkötekniikan insinööriksi. 

- Olen aikaisemmin työskennellyt pitkään tekniikan parissa, niin ajattelin, että turvallisuusjohtamisen YAMK-tutkinto voisi avata turvallisuusnäkökulmaa myös muuhun kuin tekniikkaan liittyen.

- Turvallisuusjohtamisen koulutus on kyllä avannut silmiäni, kun opintoihin on kuulunut myös esimerkiksi strategista riskienhallintaa. Olen saanut opinnoista uutta perspektiiviä turvallisuuteen liittyen, Mikko toteaa. 

Mikko tutkii opinnäytetyössään turvatekniikan IOT-laitteita ja sitä, miten kyberturvallisia ne ovat sekä miten helppo näistä laitteista on tehdä kyberturvallisia. Timon opinnäytetyö puolestaan käsittelee hanketurvallisuutta, tarkemmin sanottuna turvaluokitellun tiedon vaihtoa viranomaisten ja yritysten välillä.

- Sain opinnäytetyön haarikoitua niin, mikä itseäni kiinnostaa ja se voi auttaa myös tulevaisuuden uratavoitteiden toteuttamisessa. Turvallisuusjohtamisen opinnot on ollut oikein hyvä kokonaisuus, Timo sanoo. 

Turvallisuusalan YAMK-tutkinto avaa uusia ovia

Timo on pitkään työskennellyt saman työnantajan palveluksessa. 

- YAMK-opintojen kautta on ollut hienoa päästä tutustumaan turvallisuusalalla työskenteleviin ihmisiin, jotka katsovat asioita eri näkökulmista. Meillä on ollut tunneilla ja ryhmätöitä tehdessä oikein hyviä keskusteluita, Timo muistelee. 

- Sen jälkeen, kun olen suorittanut turvallisuusalan YAMK-tutkinnon, osaan enemmän, ymmärrän enemmän ja tunnen enemmän ihmisiä. Jos mietin tulevaisuutta, niin turvallisuusalan YAMK-tutkinto voi myös avata uusia ovia turvallisuusalan tehtäviin liittyen, Timo jatkaa. 

Mikon mielestä turvallisuuden opinnot ovat olleet todella mielenkiintoisen ja monipuolinen kokonaisuus. Opintoihin on kuulunut useita turvallisuuden osa-alueita, kuten tietoturvallisuutta, kyberturvallisuutta ja strategista turvallisuutta.

- Turvallisuus on koko ajan jollain tavalla läsnä siinä, miten maailma menee eteenpäin, Mikko pohtii.

Timoa kiinnostaa turvallisuusala, sillä siinä pääsee työskentelemään oikeiden asioiden parissa, asioiden, jotka vaikuttavat ihmisten turvallisuuteen. Sen lisäksi työskentely ihmisten kanssa tekee siitä vaihtelevaa ja päivistä erilaisia.

Lopuksi Mikko ja Timo kertoivat, mistä heille tulee hyvä fiilis:

- Yleisesti hyvää fiilistä luo, jos tekee jonkun asian eteen oikein paljon töitä ja onnistuu siinä, Mikko sanoo. 

- Oma, läheisten tai työkavereiden onnistuminen tuo hyvää fiilistä. Lisäksi perheen ja kavereiden kanssa yhdessäolosta tulee hyvä olo, Mikko toteaa lopuksi.