Siirry sisältöön

TKI-polkuopinnot: avoimen AMK:n opintoja tutkimus- ja kehittämishankkeissa

Birgitta Tetri suoritti opintoja avoimessa AMK:ssa tavoitteenaan YAMK-opinnot.

Birgitta Tetri

​Polkuopinnot ovat avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettavia opintoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden suorittaa tutkintoon hyväksiluettavia opintoja ammattikorkeakoulussa ennen varsinaiseksi tutkinto-opiskelijaksi hakeutumista. Polkuopintoja on Laureassa tarjolla myös YAMK-tasoisena, jolloin valittavana on kolme erilaista polkua: yrittäjyysprojektit, tutkimus- ja kehittämishankkeet sekä polkuopinnot koulutuksissa.

Sairaanhoitaja Birgitta Tetri on suorittanut kuluvan kevään aikana TKI-polkuopintoja toimimalla kahdessa Laurean tutkimus- ja kehittämishankkeessa; robottien käyttöä hyvinvointipalveluissa tutkivassa ROSE-hankkeessa sekä sote-alan osaamiseen keskittyvässä COPE-hankkeessa.

- TKI-polkuopinnot kiinnostivat minua siksi, että tässä pääsee osaksi aitoja TKI-hankkeita, Birgitta sanoo.

- Sote-alalla ja yhteiskunnassa yleisestikin tapahtuu tällä hetkellä paljon ja nämä hankkeet ovat lähellä hoitotyön käytäntöä ja arkea. Täältä saan hyviä kehittämisen työkaluja, joita voin hyödyntää työelämässä.

Varaslähtö YAMK-opintoihin

Birgitta Tetrillä on takanaan 20 vuoden yrittäjäura kahvila- ja pitopalvelualalla. Jokunen vuosi sitten hän vaihtoi uraa ja toteutti pitkäaikaisen haaveensa hoiva-alalla työskentelemisestä. Niinpä hän haki Laureaan englanninkieliseen sairaanhoitajakoulutukseen, josta hän valmistui 2014. Heti perään hän suoritti vielä terveydenhoitajaopinnot.

- Koko ajan minulle oli selvää, että haluan suorittaa vielä myös YAMK-tutkinnon, hän kertoo.

- Ikä uhkaa tulla minulla vastaan, joten haluan tehdä opintoja kunnon vauhdilla. Minulla tuli myös vasta nyt huhtikuussa YAMK-opintoihin hakukelpoisuuden tuova työkokemusvaatimus täyteen, mutta avoimen AMK:n opintojen kautta saan hyvän varaslähdön YAMK-tutkintoon.

Käytännön näkökulmaa työelämästä

ROSE-hankkeessa Tetri suorittaa 5 opintopisteen laajuista kokonaisuutta, jossa hän on mukana kehittämässä uutta palvelukokonaisuutta hoitotyössä käytettävälle robotille:

- Olen oppinut tässä todella paljon tuotekehityksestä sekä siitä, millaisia mahdollisuuksia ja rajoituksia robotilla on, hän kuvailee.

Sosiaali- ja terveydenhuollon murrosta ja sen vaikutusta sote-ammattilaisten työtä tutkivassa COPE-hankkeessa Birgitta Tetrin osuus on vasta alkuvaiheessaan. Tarkoituksena hänellä on olla mukana sote-alan työntekijöille ja esimiehille tehtävän kyselyn toteutuksessa ja analysoinnissa.

- COPEssa olen myös osallistunut tulevan sote-koulutuksen suunnitteluun. Työskentelen perusterveydenhuollossa, joten voin hyvin tuoda keskusteluihin käytännönläheisen näkökulman suoraan kentältä, Birgitta kertoo.

Kehittämisosaamista asiantuntijatehtäviin

Tetrin tavoitteena on hakea tulevana syksynä erillishaussa varsinaiseksi tutkinto-opiskelijaksi YAMK-koulutukseen. Polkuopinnot ovatkin tarjonneet myös hyvän tilaisuuden tutustua ennakkoluulottomasti vähän erilaisiin aiheisiin.

- Ihannetilanteessa YAMK-koulutuksesta valmistumisen jälkeen pääsisin työskentelemään asiantuntijatehtävissä - osittain kliinisessä työssä, osittain kehittämistehtävissä, hän sanoo.

- Näin voisin hyvin hyödyntää juuri tätä opinnoissa hankkimaani kehittämisosaamista. Juuri siinä nämä TKI-polkuopinnot ovat tärkeitä, koska täällä saan erinomaisia työkaluja kehittämistyöhön.