Siirry sisältöön

STOP painehaavoille: opiskelijat torjuvat painehaavoja yhdessä HUSin kanssa

Laurean opiskelijat järjestivät tietoiskuja painehaavojen ennaltaehkäisystä kuudessa sairaalassa.

Laurean opiskelijat toteuttivat tietoiskun painehaavoista Jorvin sairaalassa Espoossa. Emine Jetullahu ja Lumikki Tattari takarivissä 3. ja 4. vasemmalta.

Torstaina 21. marraskuuta vietettiin kansainvälistä STOP painehaavoille –teemapäivää. Kyseessä merkittävä asia niin inhimillisesti kuin taloudellisestikin tarkasteltuna; arviolta jopa 80 000 potilasta kärsii Suomessa vuosittain painehaavasta ja niiden hoidon kustannuksiksi on arvioitu lähes 500 miljoonaa euroa.

Laurean sairaanhoitaja- ja fysioterapeuttiopiskelijat tarttuivat haasteeseen ja järjestivät STOP painehaavoille –teemapäivänä ohjelmaa kuudessa sairaalassa yhteistyössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin kanssa.

Painehaavojen kustannukset Suomessa arviolta jopa lähes 500 miljoonaa vuodessa.

Tietoa painehaavojen tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn liittyen jaettiin tietoiskuissa Hyvinkään, Jorvin, Lohjan, Meilahden, Peijaksen ja Porvoon sairaaloissa.

Ennaltaehkäisy avainasemassa

Painehaava on paikallinen ihon tai sen alla olevan kudoksen vaurio. Se sijaitsee tavallisesti luisen ulokkeen kohdalla ja sen aiheuttaja on paine tai paine ja venytys yhdessä. Terveydenhuollossa jää havaitsematta jopa yli 60% painehaavoista.

-    Tämän teemapäivän tempauksen tarkoituksena on lisätä painehaavojen tietoisuutta sairaaloissa. Pienillä keinoilla pystyttäisiin suurin osa painehaavoista ehkäisemään täysin, kertovat teemapäivän suunnittelutiimin kuuluneet sairaanhoitajaopiskelijat Emine Jetullahu ja Lumikki Tattari Laureasta.
-    Helpoin keino painehaavojen ennaltaehkäisyyn on tunnistaa ajoissa riskipotilaat eli huonokuntoiset potilaat, kuten iäkkäämmät ihmiset sekä toisaalta aivan pienet vauvat.

Jetullahu ja Tattari olivat mukana Espoossa Jorvin sairaalassa pidetyssä teemapäivän tempauksessa.

Ohjeistetuilla ennaltaehkäisy- ja hoitomenetelmillä voidaan auttaa hoitoon osallistuvia toimimaan systemaattisesti koko potilaan hoitoketjun ajan. Esimerkiksi, kun potilas tulee päivystykseen, tulisi painehaavariski arvioida 2-4 tunnin kuluessa.

Mukana 40 opiskelijaa ja HUSin asiantuntijoita

Sairaanhoitajaopiskelijat Emine ja Lumikki ovat olleet mukana projektin ydintiimissä, joka on suunnitellut STOP painehaavoille –teemapäivää keväästä lähtien. Päivän aikana kuudella sairaalakampuksella mukana on yhteensä noin 40 Laurean opiskelijaa. Moniammatilliseen projektiin osallistui sairaanhoitajaopiskelijoiden lisäksi myös fysioterapian opiskelijoita Otaniemen kampukselta.

Opiskelijatiimi on tehnyt päivän suunnittelussa yhteistyötä HUSin asiantuntijoiden kanssa. Haavahoidon asiantuntija oli mukana myös tapahtumassa kussakin sairaalassa. Jorvissa tietoiskussa mukana oli sairaanhoitaja Minna Gröndahl:

-    Painehaavojen ennaltaehkäisy on todella tärkeä aihe, hän kertoo.
-    Tämä on erityisesti potilaan kannalta hankala asia, sillä painehaava ilmaantuu nopeasti, mutta sen parantuminen kestää kauan.