Siirry sisältöön

Sote-seminaarissa pohdittiin tulevaisuuden osaamista

Osaamisella SOTEEN –hankkeen seminaari keräsi Tikkurilan kampukselle auditorion täydeltä kiinnostuneita kuuntelemaan ja keskustelemaan sosiaali- ja terveysalan tulevaisuudesta ja sen osaamistarpeista.

Osaamisella SOTEEN –hankkeen seminaari järjestettiin 7.2. Tikkurilan kampuksella. Tilaisuus toi päivän aikana lavalle 12 puhujaa ja keräsi auditorion täyteen yleisöä. Puheenvuorot herättivät keskustelua niin paikan päällä kuin Twitterissäkin.

Yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä Uudenmaan maakunnan kanssa järjestetyn seminaarin tavoitteena oli lisätä yhteistä näkemystä maakuntien ja yhteistyöalueen roolista osaamisen kehittämisessä sote-uudistuksen tarpeisiin.

Tilaisuuden avasi rehtori, toimitusjohtaja Jouni Koski. Hän kertoi puheessaan olevansa tyytyväinen Laurean vahvaan asemaan ja yleiseen vetovoimaisuuteen.

- Sairaanhoitajakoulutuksen vetovoima ei kuitenkaan ole kasvussa. Nyt on syytä pohtia, miksi, Koski totesi keskustelunavauksena. 

Rehtorin puheenvuoron jälkeen ääneen pääsivät opetusneuvos Sanna Hirsivaara opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä sosiaalineuvos Juha Luomala sosiaali- ja terveysministeriöstä, jotka kertoivat hankkeen tilanteesta ja tavoitteista. Hirsivaara pohti esityksessään erityisesti uusia osaamistarpeita, joita syntyy sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteen ja palvelujen uudistamisesta sekä esitteli osaamisen kehittämisen rakenteita. Luomala pohjusti esitystään kertomalla sote-uudistuksen kulmakivistä ja listasi hankkeen aikana tunnistettuja haasteita, jotka liittyivät muun muassa ammattien väliseen yhteistyöhön ja sen johtamiseen. 

Hirsivaara ja Luomala linjasivat esityksessään, että hankkeen tavoitteena ovat nykyistä asiakaslähtöisemmät, vaikuttavammat, kustannustehokkaammat ja paremmin yhteen sovitetut palvelut. Tämä näkyy myös täydennyskoulutuksen ja tutkintoon johtavan koulutuksen osaamistarpeissa.

Ministeriön edustajien jälkeen seminaarin aamupäivän puheenvuorot keskittyivät Etelä-Karjalan, Kymenlaakson sekä kuntien osaamistarpeisiin, ja iltapäivällä lavalle pääsivät Helsingin kaupungin johtava ylihoitaja Lilli Väisänen sekä korkeakoulujen ja ammatillisen opetuksen edustajat. Päätössanat esitti hankejohtaja Pirjo Marjamäki, joka toimi myös seminaarin puheenjohtajana.