Siirry sisältöön

Sosiaali- ja terveysala tarvitsee myös liiketoiminnan osaajia

Sote-uudistus vaatii niin sote-alan kuin taloudenkin osaajia. 3AMK:n sote-liiketoiminnan osaajan osaamispolku vastaa juuri tähän tarpeeseen ja tarjoaa kokonaiskuvan siitä, mikä sote-järjestelmä on ja miten sitä rahoitetaan.

Opiskelijat tekevät ryhmätöitä.

Kelan tutkimusprofessorin, polulla luennoineen Hennamari Mikkolan mukaan sosiaali- ja terveysalan osaaminen yhdistettynä talousosaamiseen hyödyttää sote-alaa.

– Alalle avautuu tulevaisuudessa todennäköisesti kaikenlaisia uusia työpaikkoja, joissa sote-rahoituskuvioiden ymmärrystä ja osaamista tarvitaan, Mikkola sanoo.

Osaamispolulla eri alojen ihmiset yhdessä

Monialainen osaamispolku tarjoaa relevanttia sisältöä eri alojen opiskelijoille. Syksyllä 2018 toteutetulla polulla oli opiskelijoita niin sosiaali- ja terveysalan kuin liiketoiminnankin puolelta.

– Osaamispolun parhaita juttuja oli ehdottomasti se, että siinä oli eri alojen ihmisiä yhdessä. Kaikilla on erilaista osaamista, Laureassa sosionomiksi opiskeleva Hanna-Leena Saavalainen sanoo.

3AMK-osaamispolku kiinnitti Saavalaisen ja Metropolian sairaanhoitajaopiskelija Jonna Mäkysen huomion, koska se kuulosti tehokkaalta ja monipuoliselta kokonaisuudelta, joka sopii hyvin täydentäviin opintoihin.

– Opin uuden tulokulman sote-alalle ja liiketoiminnasta osana sosiaali- ja terveyspalveluja. Sote on paljon muutakin kuin käsillä tekemistä, Mäkynen sanoo.

Onko ajankohtaisempaa asiaa kuin sote?

Liiketalouden opiskelijoille Essi Virtaselle ja Markus Paakkoselle molemmat alat ovat tuttuja. Heillä on sote-alan työkokemusta ja koulutus, ja nyt sote-liiketoiminnan osaajan osaamispolku tarjoaa mahdollisuuden yhdistää nykyinen tutkinto aiempaan osaamiseen.

Paakkonen haluaisi yhdistää lääketeollisuutta ja liiketaloutta, Virtaselle polku tarjosi sosiaali- ja terveysalasta syventävää tietoa, jota voi hyödyntää omalla työpaikalla.

Molemmat pitivät polun case-työskentelystä kuten myös 3AMK:n yhteistyöstä, joka toi eri alojen opiskelijat yhteen.

Sosiaali- ja terveysalan ajankohtaisuuden vuoksi osaamispolkua voi suositella kaikille, sanoo Virtanen.

– Voiko olla ajankohtaisempaa asiaa kuin sote? Millään alalla ei välty sotelta! Asia koskee jokaista myös henkilökohtaisella tasolla.

3AMK:n järjestämä sote-liiketoiminnan osaajan osaamispolku toteutettiin syksyllä 2018 ensimmäistä kertaa, ja se koostui kolmesta opintojaksosta. Ensin keskityttiin sosiaali- ja terveystalouteen sekä terveysalaan liiketoimintaympäristönä.

Viimeinen opintojakso oli työelämälähtöistä case-työskentelyä, jossa tilaajina olivat Kela ja Disior Oy. Opiskelijat ideoivat sote-uudistuksen myötä lisääntyvän valinnanvapauden toteuttamista Kelan palveluissa. Terveysteknologia-alan startup-yritys Disior Oy:lle opiskelijat toteuttivat kokonaisvaltaisen analyysin yrityksen toiminnasta.

Sote-liiketoiminnan osaajan osaamispolku järjestetään seuraavan kerran syksyllä 2019. Ilmoittautuminen polulle alkaa keväällä 2019.

Koulutukset

Tutustu Laurean tarjoamiin koulutuksiin

Opiskele työelämäläheinen korkeakoulututkinto Laureassa. Saat jo opiskeluaikana kokemusta työelämästä harjoittelujen ja työelämäprojektien kautta. Olit sitten toisen asteen opiskelija tai jo työssä oleva – tutustu eri vaihtoehtoihin ja hae meille!

Lue lisää koulutuksistamme