Siirry sisältöön

Hackathonissa etsittiin ratkaisuja sisäilmaongelmiin

Laurea toteuttaa Espoon kaupungille myös käsikirjan hackathonien järjestämiseen.

​Hackathonin järjestämisestä opinnäytetyötään tekevä Rosa Dahqvist seurasi tiimien työskentelyä torstaina Aalto yliopiston Urban Millissä.

​Espoon kaupunki järjesti torstaina 3. toukokuuta ensimmäisen oman hackathoninsa yhdessä Laurean kanssa. 12 tunnin mittaisessa hackathonissa kuusi tiimiä etsi ratkaisuja koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmiin.

Aalto-yliopiston Urban Millissä Otaniemessä järjestettyyn hackathoniin oli hakemusten perusteella valittu mukaan tiimit kuudesta yrityksestä. Voittajaksi valikoitui lopulta Telian joukkue. Telian tiimi kehitti päivän aikana idean sovelluksesta, joka luo yhteistä tilannekuvaa niin kaupungin tilapalveluille, päättäjille, koulujen henkilöstölle kuin oppilaiden vanhemmillekin.

Espoon Tilapalvelut-liikelaitos palkitsi Telian 3 000 eurolla ja kunniamaininnan saaneet Rambollin ja Tmi Petteri Suontaman tiimit 1 000 eurolla. Espoon kaupungin tilapalvelut neuvottelee kolmen palkitun tiimin kanssa mahdollisista piloteista.

Pääosassa avoin data ja sen kehittäminen

Ideoiden kehittämisen tukena hackathonin osallistujilla oli käytössään päivän ajan runsaasti dataa, jota Espoon kaupungin kiinteistöistä on kertynyt. Hackathonin tavoitteena olikin paitsi löytää uusia ratkaisuja sisäilmaongelmiin myös kehittää kaupungin tarjoamaa avointa dataa.

- Kaupunki tarjoaa paljon erilaista avointa dataa, jota kuka tahansa voi hyödyntää, kertoo data-analytiikkakonsultti Tomas Lehtinen Espoon kaupungin konsernihallinnosta.
- Me emme kuitenkaan aina tiedä, millaista dataa yritykset tarvitsisivat, jotta sitä voitaisiin parhaalla mahdollisella tavalla hyödyntää. Tämä hackathon tarjoaa meille arvokkaan tilaisuuden saada yrityksiltä ideoita myös datan kehittämiseksi.

Hackathoniin osallistuneet tiimit pääsivät datan lisäksi myös päivän aikana haastattelemaan Espoon Tilapalveluiden asiantuntijoita.

Hackathonit saavat jatkoa Espoossa

Torstaina Otaniemessä järjestetty sisäilma-hackathon toimii pilottina muille vastaaville tapahtumille, joita Espoon kaupunki tulee jatkossa järjestämään. Torstain tapahtuman käytännön toteuttamisesta ja fasilitoinnista vastasivat Laurean asiantuntijat, jotka myös laativat Espoon kaupungille käsikirjan hackathonien järjestämiseen.

Käsikirja ja torstain hackathonin käytännön järjestelyt ovat osa restonomiopiskelija Rosa Dahlqvistin opinnäytetyötä. Dahlqvist tekee tällä hetkellä työharjoittelua Laureassa palvelumuotoiluassistenttina.

- Tänä aamuna kyllä vähän jännitti, miten tämä päivä onnistuu. Mutta nyt, kun kaikki on lähtenyt hyvin liikkeelle, on fiilis mahtava, Rosa kuvaili tunnelmiaan hackathonin aikana torstaina.

Nyt järjestetty pilotti tarjosi tärkeä oppia Rosalle ja muille laurealaisille hackathon-käsikirjan laatimista varten.

- Erityisen tarkasti seuraamme, miten datan käyttö onnistuu ja miten sitä voitaisiin tulevissa hackathoneissa vielä edistää, Dahlqvist kuvailee.

Tapahtuman järjestämiseen liittyy myös lukuisia muita asioita, joita on pitänyt pohtia. Tällaisia ovat muun muassa hankintalakiin tai immateriaalioikeuksiin liittyvät seikat.

Espoon kaupungilla kevään aikana valmistuvaa hackathon-käsikirjaa odotetaan innolla:

- Tämän päiväinen tapahtuma on ollut hyvä harjoitus käsikirjaa ajatellen ja uskon, että käsikirja otetaan heti meillä Espoon kaupungilla käyttöön, data-analytiikkakonsultti Tomas Lehtinen kuvailee.
- Hackathonit ovat meillä osa ns. Make with Espoo -asennetta, jossa haluamme tehdä entistä enemmän asioita yhteistyössä erilaisten espoolaisten toimijoiden kanssa.

Lue lisää sisäilma-hackathonista Espoon kaupungin verkkosivuilta.

Lisätietoja:

Opiskelijaprojektit

Haluatko kehittää yrityksesi toimintaa opiskelijoiden kanssa?

Opiskelijamme toteuttavat yhteistyössä yritysten kanssa erilaisia opinnäytetöitä ja projekteja. Tutustu tarkemmin ja kehitä yrityksesi toimintaa yhdessä tulevaisuuden osaajien kanssa.

Lue lisää