Siirry sisältöön

Rikosseuraamusalan koulutus esillä Pyhännän kyläpäivillä

Tapahtuma järjestettiin la 25.8., ja siellä oli mahdollisuus tutustua Kestilän vankilaan ja rikosseuraamusalaan.

Lasten esittämät kysymykset olivat kyläpäivien parasta antia.

Kestilän naapurikunnan Perttulin päiville oli saapunut runsain joukoin ihmisiä ja aluksi sateinen päivä muuttuikin kauniin auringon paisteen myötä lämpimäksi kesäpäiväksi. Kestilän vankilan ohjaaja Päivi Helander, vartijakokelas Tuomas Seppänen sekä rikosseuraamusesimies Anne Mäkinen olivat saapuneet paikalle kertomaan kiinnostuneille Kestilän vankilasta sekä rikosseuraamusalasta yleisesti. Lisäksi halukkaille kerrottiin alan omista koulutuksista: rikosseuraamusalan perustutkinnosta sekä Laurean rikosseuraamusalan sosionomitutkinnosta.

Yleisön rohkaisemiseksi Kestilän vankila järjesti arpajaiset, joissa palkintoina oli vankien tekemiä puutöitä. Arpajaisiin osallistuminen oli ilmaista ja sen tarkoituksena oli tuoda luontevasti esille vankien toimintaa vankilassaoloaikana sekä samalla mainostaa vankilalla myytäviä tuotteita.

Ihmiset olivat hyvin kiinnostuneita Kestilän vankilan toiminnasta ja muutenkin vankeinhoidosta yleensä. Kysymyksiä tuli laidasta laitaan, aina vankien kuntoutuksesta liian lyhyisiin tuomiohin. Hyviä keskusteluita saatiin aikaiseksi ja varmasti oijottiin päivän aikana monia vääriä käsityksiä suomalaisesta vankilamaailmasta.

Parhaimmat keskustelut olivat ne, kun lapset voittivat pelkonsa ja uskaltautuivat keskustelemaan virkapukuisten työntekijöiden kanssa. Heillä oli paljon kysymyksiä, joihin sitten yritettiin mahdollisimman selkeästi ja suorasti vastata. Lapsen viattomuudella esitetyt kysymykset olivatki Perttulin -päiville osallistuneiden virkamiesten päivän kohokohta. Voi olla, että päivillä saattoi olla muutama tuleva työntekijäkin. Ainakin Muutoksen tekijät –rintamerkit olivat hyvin haluttuja.

Kuten aina, myös tähän päivään tarvittiin monta muutakin henkilöä, jokainen omalla uniikilla panoksellaan. Ideasta kiitos kuuluu vartija Sonja Sandbergille, luvasta lähteä toteuttamaan ideaa johtaja Tapio Iinatille, ja myös kaikille muille, jotka ovat jostain syystä jääneet mainitsematta.

Kestilän vankila haluaa kiittää lisäksi Keskushallintoyksikköä, Rikosseuraamusalan koulutuskeskusta ja Laurea-ammattikorkeakoulua materiaalien lahjoittamisesta.

Erityiskiitos päivillä mukana olleille lapsille, tuleville muutoksen tekijöille!

Jutun on kirjoittanut Laurean alumni Anne Mäkinen, Kestilän vankilan rikosseuraamusesimies.

Koulutukset

Tutustu Laurean tarjoamiin koulutuksiin

Opiskele työelämäläheinen korkeakoulututkinto Laureassa. Saat jo opiskeluaikana kokemusta työelämästä harjoittelujen ja työelämäprojektien kautta. Olit sitten toisen asteen opiskelija tai jo työssä oleva – tutustu eri vaihtoehtoihin ja hae meille!

Lue lisää koulutuksistamme