Siirry sisältöön

Red Carpet –projekti: turvallisuussuunnitelmassa varaudutaan erilaisiin riskeihin

Turvallisuusalan opiskelijat laativat turvallisuussuunnitelman Red Carpet –gaalailtaan.

Tunnelmia viime vuoden Red Carpet -festivaalilta Hyvinkään Villatehtaalta (Kuva: Erika Luoto)

Kotimaisen elokuvan Red Carpet –festivaalia juhlitaan tällä viikolla Hyvinkäällä. Laurea on monin tavoin mukana kumppanina festivaalien toteutuksessa ja yksi esimerkki Laurean opiskelijoiden osaamisesta liittyy torstaina Hotelli Sveitsissä järjestettävään Red Carpet –gaalaan.

Ryhmä Laurean turvallisuuden ja riskienhallinnan koulutuksen opiskelijat on toteuttanut gaalaillan turvallisuussuunnitelman. Projektiin ovat kuluneen kesän aikana osallistuneet opiskelijat Anthony Baxter, Anna Lankinen, Juha Neulaniemi ja Saija Voutilainen.

Toimintaohjeet erilaisiin tilanteisiin

-    Tiivistetysti voi sanoa, että turvallisuussuunnitelma on tapahtumassa työskenteleville tarkoitettu selkokielinen ohjeistus, joka kattaa mahdollisimman laajasti erilaiset tapahtumaan liittyvät turvallisuusasiat, kiteyttää Anthony Baxter.
-    Se pitää sisällään toimintaohjeita, miten toimitaan esimerkiksi väentungostilanteessa, uhkaavassa asiakastilanteessa tai sairastapauksessa.

Turvallisuussuunnitelmassa opiskelijat ovat myös arvioineet erilaisia tapahtumaan liittyviä riskejä niin sanotussa riskimatriisissa; miten isosta riskistä on kyse, miten se voisi vaikuttaa tapahtumaan, sekä mitä mahdollisia torjuvia toimenpiteitä on, ja kuka niistä vastaa.

-    Turvallisuussuunnitelman laatimisessa liikkeelle lähdetään lainsäädännöstä ja viranomaismääräyksistä – ne muodostavat viitekehyksen, jonka mukaan toimitaan, Baxter kuvailee projektin lähtökohtia.

-    Sen jälkeen perehdytään käsillä olevaan tapahtumaan tarkemmin; mitä tapahtuu, missä ja mikä on tapahtuman asiakasryhmä, jatkaa Saija Voutilainen.

Red Carpet –gaala on kutsuvierastilaisuus, johon odotetaan jopa noin 300 vierasta. Turvallisuuden näkökulmasta tapahtuman erikoispiirre on opiskelijoiden mukaan se, että hotelli toimii normaalisti myös tapahtuman aikana.

Turvallisuus lähtee asenteesta

Turvallisuussuunnitelmaa laatineen opiskelijatiimin jäsenet ovat toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoita. Kaikilla on kuitenkin monipuolista työkokemusta turvallisuuteen liittyen jo ennen opintoja Laureassa, sillä he ovat kaikki työskennelleet erilaisissa tehtävissä turvallisuusalalla julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Onnistuneen tapahtuman lähtökohdat luodaan opiskelijoiden mukaan hyvällä valmistelulla:

-    Kun kaikki on hyvin organisoitua eikä esim. ruuhkia tai erityistä odotusta pääse syntymään, ovat kaikki yleensä hyvällä tuulella ja asiat sujuvat usein myös turvallisuuden kannalta hyvin, Saija Voutilainen kuvailee.

-    Itse olen myös aina korostanut kaikkien tapahtumassa työskentelevien omaa asennetta. Turvallisuus ja sen suunnittelu ei ole huvin ja hauskanpidon vastakohta. Ilta voi olla todella hauska, mutta hyvin suunniteltuna asiat toimivat sujuvasti ja turvallisesti, Anthony Baxter täydentää.