Nokia Student Network Hackathonin Laurean osakilpailussa esiteltiin teknologiaratkaisuja vastaamaan globaaleihin haasteisiin
Laurean Leppävaaran kampuksella järjestettiin Nokia Student Network Hackathonin paikallinen osakilpailu. Innovatiivisen kilpailun teemana oli löytää teknologiaa hyödyntäviä ratkaisuja vastaamaan maailmanlaajuisiin haasteisiin.
Yhdeksäntoista Laurean opiskelijaa osallistui 25. lokakuuta Nokian järjestämään Nokia Student Network Hackathonin alueelliseen osakilpailuun, jossa etsittiin kehittyvän teknologian kautta ratkaisuja globaaleihin ongelmiin.
Päivän aikana opiskelijatiimit pääsivät hyödyntämään monipuolisia taitojaan ja luovuuttaan sekä haastamaan itseään kehittäessään määriteltyyn ongelmaan rajatussa ajassa ratkaisuja, joista tuli luoda myös demo, malli tai esitys päivän päätteeksi tuomaristolle esiteltäväksi.
Nokia järjestää paikallisen Student Network Hackathonin syksyn aikana yhteensä kymmenessä ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa. Jokaisen paikallisen hackathonin voittajatiimi pääsee osallistumaan marraskuun puolivälissä Espoon Metro Areenalla järjestettävään pääkilpailuun.
Laureassa hackathon pidettiin Leppävaaran kampuksella Digital Living Lab -tilassa, ja siihen osallistui neljä liiketalouden ja tietojenkäsittelyn opiskelijoiden muodostamaa tiimiä.
Nokia Student Network Hackathoneissa kehitetään ratkaisuja globaaleihin ongelmiin
Nokia Student Network Hacktahonin teemana on löytää teknologiaa hyödyntäviä ratkaisuja, jotka vastaavat maailmanlaajuisiin haasteisiin: planeettaamme kohdistuvien erilaisten paineiden jatkuvaan kasvuun, teollisuuden tuottavuuden hidastumiseen sekä työelämään, koulutukseen ja terveydenhuoltoon liittyvään epätasa-arvoon.
Laurean osallistujatiimit tarttuivat kehittämissään ratkaisuissa päästöjen ja luonnonvarojen käytön vähentämisen sekä työelämän, terveydenhuollon ja koulutuksen mahdollisuuksien tasavertaisuuden teemoihin. Ratkaisun avaimiksi osallistujille annettiin mobiiliverkon ja loT:n, verkon koodina, kyberturvallisuuden, 5G:n ja julkisen pilven huomioiminen.
Osallistujilla oli yhteensä viisi tuntia aikaa kehittää ratkaisua kokonaisteemaan kytkeytyvään mutta vasta päivän alussa annettuun haasteeseen ja luoda ideastaan tiivis esitys.
Digital Living Labin vetäjä ja tietojenkäsittelyn lehtori Asko Mononen Laureasta kuvailee opiskelijoiden työskentelyä aktiiviseksi ja innostuneeksi:
– Opiskelijat ottivat nopeasti haltuun vaikeita aiheita ja toivat niihin ratkaisunäkökulmia, mitä tässä haettiinkin, hän kertoo.
Kehitettävän idean ainutlaatuisuus, markkinoiden ja rahallisen vaikutuksen huomioiminen sekä ratkaisun tekninen toteutus olivat keskeisiä töissä huomioitavia näkökulmia.
Tuomaristo valitsi päivän lopuksi voittajatiimin, joka pääsee 18–19. marraskuuta järjestettävään finaaliin. Finaalin voittajajoukkue saa tulevaksi kesäksi kutsun töihin monesti palkittuun Nokia Bell Labsiin.
Haastava ja palkitseva tapa oppia
Asko Mononen kertoo, että Nokia toteuttama tapahtuma sopi erittäin hyvin Laurean Learning by Developing -malliin sekä Living Labs -oppimistilojen tarkoitukseen luoda oppimiseen työelämän ja työn kaltaiset olosuhteet. Mononen kuvailee tapahtumaa loistavaksi tilaisuudeksi oppia ja saada myös esimerkiksi esiintymiskokemusta.
Liiketalouden opiskelijat Emmi Järvinen ja Gabija Bagdonavičiūtė kertovat päivän olleen palkitseva.
– Hackathon tarjosi sellaisia mahdollisuuksia, joita ei olisi ilman siihen osallistumista saanut, Järvinen kertoo.
Myös tietojenkäsittelyn opiskelija Arvi Klemetti kertoo hackathonin olleen hyvä kokemus. Hän mainitsee oppineensa esimerkiksi oman joukkueensa luomaan ratkaisuun liittyneestä virtuaalitodellisuudesta lisää päivän aikana.
Osallistuneiden opiskelijoiden mielestä hackathon oli kaiken kaikkiaan opettavainen ja arvokas kokemus, jossa pääsi sekä kehittämään että hyödyntämään omia taitojaan. Järvinen ja Bagdonavičiūtė mainitsevat erityisesti ajanhallinta- ja tiimityöskentelytaitojen tärkeyden haastetta yhdessä ratkottaessa.
– Täytyi osata myös etsiä tieto, tehdä tutkimusta ja ajatella laatikon ulkopuolelta, Järvinen lisää.
Annettu aikaraja ratkaisun kehittämiseen ja esityksen rakentamiseen loi tekemiselle selkeät puitteet ja toisaalta haastoi. Klemetti toteaa, että kyvystä toimia paineen alla oli hyötyä.
Bagdonavičiūtė kertoo, että rajoitettu aika tarjosi myös onnistumisen kokemuksia:
– Siinä oppi, että lyhyessäkin ajassa on mahdollista tehdä paljon ja että meillä on kykyä siihen!
Yhteys työelämään ja sen edustajiin
Suora kontakti työelämään oli Nokia Student Network Hackathonin tärkeää antia sekä Monosen että osallistuneiden opiskelijoiden mielestä.
– Lähdin mukaan myös verkostoitumaan, ja lisäksi oli kiinnostavaa kuulla, mitä Nokia odottaa tulevaisuudelta, Klemetti sanoo.
Nokian Cloud RAN Engineer Hammad Shahid kertoo, että hackathonin on tarkoitus muun muassa tarjota opiskelijoille tilaisuus nähdä, minkälaisten asioiden parissa yhtiö tekee työtä.
Samalla hackathon-kokonaisuus on tärkeä myös Nokialle; järjestetty tapahtuma on yksi tapa tiivistää yhteistyötä oppilaitosten kanssa:
– Uudet kyvykkyydet tulevat ammattikorkeakouluista ja yliopistoista, joten yhtiöiden on tärkeää luoda yhteyksiä siihen suuntaan, Shahid toteaa.