Siirry sisältöön

Maailmanlaajuisena STOP-painehaavoille -päivänä välitetään tietoa painevaurioista

Laurean opiskelijat toteuttavat STOP-painehaavoille -päivänä tapahtumia ja tietoiskuja yhteistyössä HUS:n ja Espoon sairaalan kanssa.

Tänään torstaina vietetään maailmanlaajuista STOP-painehaavoille -päivää. Teemapäivä järjestetään nyt jo 11. kerran. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta painehaavojen esiintymisestä sekä niiden ehkäisemisen tärkeydestä.

Laurean sairaanhoitaja- ja fysioterapeuttiopiskelijat osallistuvat teemapäivään muun muassa järjestämällä Meilahden ja Lohjan sairaaloissa sekä Espoon sairaalassa STOP-painehaavoille -tapahtuman, jossa jaetaan tietoa painehaavoista.

Suomessa noin 55 000–80 000 potilasta kärsii yhdestä tai useammasta painehaavasta 

Painehaava on paikallinen ihon ja/tai sen alla olevan kudoksen vaurio, mikä voi syntyä kaikenikäisille potilaille. Se sijaitsee tavallisesti luisen ulokkeen kohdalla, ja sen aiheuttaja on paine tai paine ja venytys yhdessä. 

Painehaavat lisäävät potilaan kärsimystä ja pidentävät sairaalassaoloaikaa. Suomessa noin 55 000–80 000 potilasta kärsii yhdestä tai useammasta painehaavasta. Terveydenhuollossa jää havaitsematta yli 60 % painehaavoista.

Suomessa painehaavojen kustannuksiksi on arvioitu lähes 500 miljoonaa euroa vuodessa, mikä vastaa noin 2–3 % Suomen terveydenhoitomenoista. Painehaavojen ennaltaehkäisy on erittäin tärkeää kansantaloudellisesti, koska se on halvempaa kuin itse painehaavojen hoito; painehaavojen ehkäisyn kustannukset ovat vain noin 10 % niiden hoidon kokonaiskustannuksista. 

Suurin osa painevaurioista on ehkäistävissä – tietoa ja tukea hoitohenkilöstölle

Hoitohenkilöstöllä tulee olla tarvittava osaaminen painehaavan hallinnasta, kuten painehaavan ja riskipotilaan tunnistamisesta sekä riskitekijöiden tunnistamisesta ja poistamisesta. Ohjeistetuilla ennaltaehkäisy- ja hoitomenetelmillä voidaan auttaa hoitoon osallistuvia toimimaan systemaattisesti koko potilaan hoitoketjun ajan. Suurin osa painevaurioista on ehkäistävissä.

STOP-painehaavoille -tapahtuman lisäksi Laurean opiskelijat ovat toteuttaneet yhteistyössä HUS:n ja Espoon sairaalan kanssa Estä painevauriot -opetusvideon.

Katso videolta, miten painevaurioita voidaan ehkäistä sairaalassa uusimpien hoitosuositusten mukaisesti.

Estä painevaurio

Lisätietoja: