Siirry sisältöön

Laurean opettaja Arvind Sharma tarjoaa vaihto-ohjelmallaan monikulttuurisia kokemuksia opiskelijoille

Järjestämällä lyhyitä vaihto-ohjelmia Arvind Sharma antaa opiskelijoilleen mahdollisuuden, jota ei itse aikoinaan saanut: oppia uusia taitoja ja jakaa tietoja monikulttuurisen opiskelijavaihdon avulla.

Lehtori Arvind Sharma Laurean ja Coventryn opiskelijoiden kanssa vierailulla Helsingin keskustakirjastossa Oodissa

Kansainväliset vaihto-ohjelmat ja  hankkeet ovat merkittävässä osassa Laurea-ammattikorkeakoulussa. Monet opettajat hyödyntävät henkilöstön liikkuvuusmahdollisuuksia ja luovat yhdessä yhteistyökorkeakoulujen kanssa intensiivisiä opinto-ohjelmia. He ottavat opiskelijansa mukaan ohjelmiinsa ja antavat näille mahdollisuuden lyhyeen opiskelijavaihtoon.

Laurean Business Information Technology (BIT)  ohjelman opettaja Arvind Sharma tekee aktiivisesti yhteistyötä Ison-Britannian Coventryn yliopiston kanssa. Yhteistyö alkoi vuonna 2010, ja ensimmäinen opettajien ja opiskelijoiden vaihtohanke toteutettiin kaksi vuotta myöhemmin.

Vaihto-ohjelmien toteuttaminen yhdessä opiskelijoiden kanssa on Arvindille tärkeää, ja juuret tähän juontuvat lapsuudesta.
”Kun olin lapsi, partioleirit, matkat ja seikkailut kiehtoivat minua. Olisin halunnut tehdä jotain tuollaista yhdessä opettajien ja kavereiden kanssa. Unelmani ei kuitenkaan toteutunut. Toteuttamalla lyhyitä vaihto-ohjelmia annan siis tavallaan opiskelijoilleni mahdollisuuden, jota en itse aikoinani saanut”, hän hymyilee.

Kun asiaa tarkastellaan ammatillisesta näkökulmasta, opiskelijat saavat ohjelman kautta kokemuksen monikulttuurisesta vaihto-ohjelmasta ja tehdä yhteistyötä kansainvälisellä tasolla. He oppivat, kuinka muiden maiden korkeakoulut toimivat ja millaista opiskelijaelämä on toisaalla.

”Jos joku innostuu asiasta, hän voi lähteä vaihtoon vaikkapa lukukaudeksi tai lukuvuodeksi. Tämä on erinomainen tapa oppia ja parantaa taitojaan. Kun tietoa jakaa muiden kanssa, oppii paljon”, Sharma toteaa.

Arvind Sharma alkoi kehittää lyhyttä vaihto-ohjelmaa yhdessä Laurean toisen opettajan, Taina Lintilän kanssa. Taina Lintilä näki yhteystyön tarjoaman potentiaalin, ja Arvindilla oli kokemusta opiskelusta ja asumisesta Isossa-Britanniassa. Kun vaihto-ohjelma aloitettiin vuonna 2012, Laureasta oli mukana vain kolme opiskelijaa, mutta sen jälkeen suosio on kasvanut tasaisesti. Myös Coventryn yliopiston opiskelijat ovat erittäin kiinnostuneita ohjelmasta, ja joka vuosi iso joukko Isosta-Britanniasta osallistuu kurssille. Sharma tekee yhteistyötä Coventryn opettajaryhmän kanssa. Heillä on vuorottelujärjestelmä, ja muutaman vuoden välein hankevastaava vaihtuu.

Rakenna oma laitteesi

Kurssin konsepti oli esineiden internetin (IoT) alkuajoilta. Tarkoituksena oli antaa opiskelijoille käytännön kokemusta ohjelmoinnin ja ohjelmistokehityksen lisäksi myös käsin kosketeltavasta laitteesta, jota he voivat tunnustella ja jonka he voivat kytkeä.



Kuvassa lehtori Arvind Sharma esittelee IoT-projektia

”Sain ryhmältä positiivista palautetta: heidän mielestään meidän pitäisi lisätä tällainen konsepti Laurean opintoihin. Konetekniikan parissa työskennellessä voi koskettaa kaikkea, mutta ohjelmoinnissa me käytämme vain näppäimistöä ja videota. Nyt opiskelijat voivat nähdä, että kaikkea tietokoneeseen ohjelmoimaamme voidaan käyttää oikeissa laitteissa. He voivat nähdä työnsä lopputuloksen. Opiskelijat tuntevat selvästi saaneensa aikaiseksi jotakin”, Sharma kertoo.

Hanke on hyvin moniammatillinen ja monikulttuurinen: eri taustaiset opiskelijat ja opettajat kokoontuvat yhteen ja luovat yhdessä. Coventrysta on mukana konetekniikan opiskelijoita, jotka keskittyvät koneiden rakentamiseen, ja meiltä Laureasta on mukana IT-opiskelijoita, jotka puolestaan keskittyvät koodaamiseen ja jotka ovat suuntautuneet ihmisten hyvinvointiin ja palveluihin.

”Kun he yhdistävät voimansa ja ideoivat yhdessä, näen että yhteistyö toimii ja että eritaustaiset ihmiset voivat luoda yhdessä upeita asioita. Hankkeen lopuksi saimme valmiiksi laitteen, johon kaikki olivat tyytyväisiä. Se toimi kaikilta osin: se lisää ihmisten hyvinvointia ja oli lisäksi teknisenä laitteena hieno”, Arvind Sharma kuvailee.

Monikulttuurinen kokemus

Vaihto-ohjelman tarkoituksena ei ole pelkästään uusien teknisten taitojen kartuttaminen. Yhtä tärkeää on myös kulttuurinen kokemus. Laurean opiskelijat ovat erittäin uteliaita tutustumaan brittiläisiin yliopistoihin ja niiden ympäristöihin. Coventry on yliopistokaupunki, ja sen kampus on valtava Laureaan verrattuna. Kaupungissa on yli 30 000 opiskelijaa, lukemattomia yliopistorakennuksia, kehitys- ja tutkimuslaitoksia, ympärivuorokautisia työtiloja, kahviloita ja ravintoloita sekä Jaguarin pääkonttori.

Coventryn opiskelijoilla on yleensä hyvin monikulttuurinen tausta: he ovat kotoisin muista Euroopan maista ja Aasiasta. Kun he tulevat Suomeen, he eivät tiedä maasta mitään. Siksi Laurean opiskelijoilla on varsin tärkeä tehtävä esitellä heille suomalaista kulttuuria ja elämäntapaa. Tänä vuonna vaihto-ohjelmaan osallistunut BIT-opiskelija Alex Bezerra järjesti käynnin Oodiin, Helsingin keskustassa sijaitsevaan uuteen kirjastoon.

”Näytin heille, minkälaista teknologiaa täällä voi käyttää ilmaiseksi: 3D-tulostimia, piirtureita, ompelukoneita ja pelihuoneita, joissa on huippuluokan teknologiaa. He olivat hyvin vaikuttuneita näkemästään, vaikka heidän oma yliopistonsa onkin tekninen ja kaupunkinsa autokaupunki. He eivät olleet uskoa, että Suomessa valtio maksaa pelikoneet, joilla jokainen voi pelata ilmaiseksi kirjastossa. Moni heistä kertoi nyt ymmärtävänsä, miksi olemme maailman onnellisin kansa: meillä on paljon maksuttomia asioita ja paljon aihetta onneen”, kertoo Alex.

Arvindin ajatusta mukaillen: me keräämme muistoja opiskelijoillemme. Opiskelijat tulevat aina muistamaan hankkeen, vierailun, kontaktit ja hyvät hetket. Tämän vuoksi Arvind käyttää aikaa ja vaivaa järjestääkseen ja vetääkseen lyhyitä vaihto-ohjelmia opiskelijoille ja heidän kanssaan.

Tästä voit katsoa Alex Bezerran toteuttaman videon vuoden 2019 vaihto-ohjelman IoT-kurssilta

Lisätietoja: