Siirry sisältöön

Laurea kehitti kiertotalouden liiketoimintamalleja työpajassa Englannissa

Laurea järjesti kahden päivän kiertotaloustyöpajan yhdessä valaistusyhtiö Kosnic Ltd:n ja Nottingham Trent yliopiston kanssa.

Työpajan osallistujat

Uusien kiertotalouden liiketoimintamallien kehittäminen ja demonstrointi ovat pääosassa Horisontti 2020 -hankkeessa Circ4Life. Laurea vastaa yhteisen Living Lab -viitekehyksen ja toteutussuunnitelman laatimisesta sekä loppukäyttäjien ja sidosryhmien osallistamisesta kiertotalouden liiketoimintamallin luomiseen. Yhdessä englantilaisen kumppanin, teollisen valaistusyhtiö Kosnic Ltd:n ja projektikoordinaattori Nottingham Trent yliopiston kanssa Laurea järjesti kahden päivän yhteistyötyöpajan UK Lightning Industry Associationin (LIA) tiloissa Telfordissa, Englannissa. Työpajan osanottajat edustivat eri sidosryhmiä valaistusteollisuudesta ja Kosnic Oy:n liiketoimintaekosysteemistä.

Käyttäen monia palvelumuotoilumenetelmiä Laurean fasilitaattorit Aletta Purola ja Harri Haapaniemi ohjasivat työpajan osallistujia kartoittamaan nykyistä liiketoimintaympäristöä ja luomaan uusia leasing-pohjaisia liiketoimintamalleja valaisinteollisuudelle ja tähän liittyvälle ekosysteemille. Työpajan toisella puoliskolla osallistujat keskittyivät analysoimaan ja luomaan ratkaisuja kestävän kehityksen mukaisen ja modulaarisen valaistustuotteen valmistamiseen.

- Vaikka suurin osa osallistujista osallistui ensimmäistä kertaa yhteistyötyöpajaan, eikä yksikään heistä ollut kuullut palvelumuotoilusta aikaisemmin, osallistujat pystyivät kehittämään innovatiivisia ratkaisuja avoimesti ja luovasti, kertoo Laurean palvelumuotoiluasiantuntija Aletta Purola.


Tutkimuspalvelupäällikkö Harri Haapaniemi ja palvelumuotoiluasiantuntija Aletta Purola

Työpajan tuloksia käytetään kiertotalouden liiketoimintamallien kehittämiseen, joita demonstroidaan laajalti neljällä teollisuusalueella: kotitalouksien ja teollisuuden valaistustuotteet, kasvinviljely ja ruoka, lihan toimitusketju sekä atk-tablettien kierrätys ja uudelleenkäyttö.

Circ4Life-hankekonsortiossa on seitsemäntoista kumppania kahdeksasta EU-maasta. Kolmivuotinen hanke käynnistyi toukokuussa 2018, ja sen tavoitteena on kehittää ja toteuttaa kiertotalouden lähestymistapa kestävän kehityksen mukaisiin tuotteisiin ja palveluihin niiden arvo- ja toimitusketjujen kautta.