Siirry sisältöön

Kansainvälinen naistenpäivän seminaari: ”Kun huomaatte ympärillänne ongelmia, lähtekää ratkaisemaan niitä.”

Menestystä innovaatioilla -seminaari järjestettiin yhteistyössä QUIN-Suomi Ry:n kanssa Leppävaaran kampuksella kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2019.

Kuvassa seminaarin järjestäjät:Marja Tommila, Sole Molander, Annika Kultavirta, Maila Hakala ja Eija Pessinen.

Menestystä Innovaatioilla -seminaari järjestettiin ensimmäistä kertaa yhteistyössä Laurean ja QUIN-Suomi ryn kanssa. Paikalle oli saapunut runsaasti osallistuja: eri alojen kehittäjiä, yrittäjiä, opiskelijoita ja yhteistyötahoja. 

QUIN-Suomi Ryn puheenjohtaja Eija Pessinen kertoo, että tapahtuman järjestämisen alkuvaihe oli monen sattuman summa, mutta on näistä sattumista erittäin tyytyväinen.

- Olemme luomassa ainutlaatuista yhteistyötä. Kiitos siitä Laurean myönteisen suhtautumisen – ja erityiskiitos Laurean lehtori Annika Kultavirralle, jota ilman tämä ei olisi toteutunut. Ensi kertaa teemme yhteistyötä Properta Asianajotoimisto Oy:n kanssa. Projekti on edennyt huikean hienosti tällä tiimillä. Espoon kaupunki ja Fazer auttoivat tarjoilukustannuksissa. Tulevaisuudessa toivomme tällaiselle tapahtumalle pysyvän rahoituksen. 

QUIN-Suomi ry on suomalaisten innovatiivisten naisten verkosto. Yhdistyksen toiminnan tavoitteena on rohkaista naisia tuomaan esille ideoitaan ja hyödyntämään keksintöjään sekä kerätä suomalaisten naisten kokemuksia oman idean kehittämisestä ja markkinoinnista. Yhdistys pyrkii kehittämään jatkuvasti keinoja saada etenkin nuoria naisia tuomaan omia ideoita rohkeammin esille. 

- Quin-Suomi ry verkoston hallitus on monesti pohtinut, miten voisimme tukea tyttöjä ja kannustaa naisia riittävän ajoissa rohkean keksimisen tielle. Tiedämme, että potentiaalia on minkäikäisissä naisissa tahansa. Mitä aiemmin rohkaistuu etsimään omia vahvuuksiaan myös innovoinnin saralla, sitä parempi itsetunnolle, Pessinen kertoo.

Pessinen toivoisi, että myös opetussuunnitelmia kehitettäisiin paremmin tukemaan keksintöjen tekemistä:

- Keksijänaisten mielestä Oppilaitoksissa IPR (immateriaalioikeudet) ovat aivan liian vähäisesti opetussuunnitelmissa. Se on puute, jonka toivomme korjautuvan lähivuosina.

Pessisen mukaan naiset tarvitsevat tukea ja rohkaisua erityisesti innovaatioprosessin alkuvaiheessa. -Monta kertaa keksijä ajattelee keksinnöstään liian suppeasti, ei näe sen potenssia. Tottumattomalle innovaattorille yhtiön perustaminen, tiimin kokoaminen ja kokonaiskuvan hahmottaminen on usein työlästä. Jo oman idean muille jakaminen hämmentää.

Erityistä tukea tarvitaan sopimusteknisissä asioissa, tuotekehitysprosessin hahmottamisessa sekä rahoituksen hankkimisessa. 

Ohjelmassa kuultiin alan ammattilaisten puheenvuoroja ja esiteltiin naisten keksimiä innovaatioita 

Filosofian tohtori Sole Molander ja YTM Pauliina Seppälä Yhteismaa ry:stä puhuivat seminaarissa sosiaalisista keksinnöistä. Yhteismaa ry on vuonna 2012 toimintansa aloittanut yleishyödyllinen yhdistys, joka suunnittelee ja toteuttaa yhteiskunnallisesti merkityksellisiä projekteja, tapahtumia ja palveluja. Sosiaaliset keksinnöt tarkoittavat käytäntöön vietyjä keksintöjä, jotka vaikuttavat myönteisesti ihmisten elämään vastaamalla heidän sosiaalisiin tarpeisiinsa ja kehittämällä yhteiskuntaa eteenpäin. Yhteismaan keksintöjä ovat muun muassa kaksi kertaa vuodessa järjestettävä kierrätys- ja kirppiskarnevaali Siivouspäivä ja naapurustojen sosiaalinen media Nappi Naapuri. 

Hanna Sissala, insinööri Lullamesta kertoi lapsille kehittämästään keinuvasta patjasta, joka tuo helpotusta lapsiperheiden arkeen. 

- Rohkea ja uutta oppiva asenne on tärkeintä yrittäjyyttä suunniteltaessa, painottaa Hanna Sissala, Lullame yrityksen perustaja.

Insinööri Aino Heikkinen FATEC Oy:ltä oli puhumassa sementin korvaamisen mahdollisuudesta ja kiertotaloudesta. Tavoitteena on ottaa jätteitä hyötykäyttöön ja hillitä ilmastonmuutosta. Ekokamun innovaattori ja perustajaosakas Annukka Pakarinen kertoi tilaisuudessa uudesta biojäteastiasta, joka perustuu integroituun ilmapumppujärjestelmään, jonka avulla biojätteen pilaantuminen estetään. Biojätepussia ei tällöin tarvita lainkaan ja biojäteastian voi puhdistaa helposti pesukoneessa.

Tilaisuuteen oli tullut Virosta saakka Anne-Mari Rannamäe ja Viive Rosenberg kertomaan naiskeksijöiden haasteista Virossa. Lisäksi tilaisuudessa oli Finanssitaidon asiantuntija Miska Kuhalampi antamassa neuvoja innovaatioiden rahoittamiseen. 

Tilaisuudessa puhui myös Patentti- ja rekisterihallituksen johtaja Emeritus Timo Kivi-Koskinen. Valtiovallan tervehdyksen antoi tilaisuudessa elinkeinoministeri Mika Lintilän puolesta erityisavustaja Antti Siika-Aho

- Olkaa aktiivisesti liikkeellä ja hakekaa rahaa rohkeasti, Siika-Aho rohkaisi. 

Method Putkiston luoja Marja Putkisto, Method Putkisto Instituutista kertoi yrityksensä kasvutarinasta ja rohkaisi yleisöä huolehtimaan kaikista tärkeimmästä, eli omasta hyvinvoinnista sekä pohtimaan, miten toimintakyky voidaan palauttaa.

Espoon kaupungin elinkeinojohtaja Tuula Antola piti puheenvuoron siitä, miten kaupunki voi tukea innovatiivisuutta. Maila Hakala QUIN-Suomi ry:sta pureutui puheessaan visioihin tulevaisuuden maailman innovaatiosta. 

Jari Kyrö, Laurea-ammattikorkeakoulun Innovation Activist puhui siitä, mitä innovaatio on korkeakouluyhteisössä ja miten Laurean oma innovaatioprosessi tukee tutkimustyöstä ja henkilökunnalta tulleiden ideoiden käsittelyä.

Marja Tommila, Properta Asianajotoimistosta kertoi IPR-oikeuksien hyödyistä ja antoi käytännön vinkkejä innovaatioiden kaupallistamisessa.

Naisten innovaatioiden näyttely oli myös auki koko tapahtuman ajan.

Opinnäytetyö omasta liikeideasta

Liiketalouden opiskelija Maria Kärkkäinen teki opinnäytetyönsä omasta liikeideastaan, For Better Flow- lähestymistavasta, jossa keskitytään ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveydentilan edistämiseen. Maria on järjestänyt asiakkaille muun muassa treenihaasteita, iltatreenejä ja workshoppeja. Tavoitteena Kärkkäisellä oli muodostaa kokonaisvaltainen hyvinvoinnin ymmärrys yksilötasolla.na yksilö ja hänen itsensä toteuttaminen.

Kärkkäinen sai tukea opinnäytetyön tekemiseen ja oman liikeidean  Tämän ymmärryksen luomisessa keskeisintä Kärkkäisen mukaan on aityöstämiseen Laurea ES:n palvelujen kautta. 

- Laurea ES:ltä sain hirveästi hyötyä, tukea ja uusia verkostoja, Maria iloitsee.

Kärkkäisen mielestä yrittäjyys vaatii ennen kaikkea ennakkoluulotonta asennetta.

- Yrittäjyydessä on kyse siitä, että lähdet ennakkoluulottomasti kokeilemaan omia rajoja, Maria rohkaisee. 

Naiset, uskokaa itseenne!

Vinkiksi tuleville keksijöille QUIN-Suomi Ryn puheenjohtajaPessinen antaa seuraavan: - Pitää vain uskoa itseensä ja keksintöön riittävästi, että rohkenee puskea eteenpäin.

Tukea innovaatio- ja keksintöprosesseissa naiset tarvitsevat Pessisen mukaan siksi, että naisilla ei miehien tapaan ole välttämättä ns. hyväveli-verkostoja, jota voisivat auttaa bisneksen tekemisessä.

- Ellei naisella ole vahvaa tieteellistä titteliä, on miesten usein vaikea kuvitella, että nainen voisi johtaa tehokasta innovaatioyritystä, Pessinen harmittelee. Pessisen mukaan rahoituksen saannissa keksijän korkeakoulutustausta parantaa uskottavuutta. 

Tavoitteena on, että innovaatioseminaarin järjestämisestä muotoutuisi perinne. Tapahtuman järjestänyt tiimi etsiikin uusia kumppaneita ja rahoittajia.

-Toivomme tästä kauaskantoista yhteistyötä ja mediahuomiota. Hyvältä näyttää, tiimimme on uskomaton! Summaavat Pessinen ja tapahtuman järjestämisestä Laureassa vastannut Annika Kultavirta.

 

Lisätietoja: