Siirry sisältöön

Erikoistumiskoulutus toi käytännön työkaluja mielenterveys- ja päihdetyöhön

Seuraava mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutus käynnistyy Laureassa helmikuussa 2021.

Erikoistumiskoulutuksen osallistujat ryhmäkuvassa koulutuksen päätöstilaisuudessa.

Vuoden 2020 aikana on Laureassa toteutettu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille suunnattu mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutus. 30 opintopisteen laajuisessa koulutuksessa oli mukana 22 osallistujaa eri puolilta Suomea.

Koulutus käynnistyi helmikuussa ja joulukuun puolivälissä osallistujat kokoontuivat viimeisen kerran koulutuksen päätöstilaisuuteen Tikkurilaan.

-    Tämä oli monipuolinen ja laaja-alainen koulutus, joka syvensi omaa ymmärrystä ja tarjosi konkreettisia työkaluja käytännön työhön, summaavat koulutuksen antia osallistujat Anu Koivunen ja Miikka Kuusisaari.

Teoria ja käytäntö toivat varmuutta mielenterveys- ja päihdetyöhön

Erikoistumiskoulutuksen tavoitteena oli antaa osallistujille valmiuksia eri-ikäisten asiakkaiden mielenterveyden edistämiseen ja päihdeongelmien ennaltaehkäisyyn. Erityisesti tämä koulutus oli suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, joilla ei ole vielä laajaa kokemusta mielenterveys- ja päihdetyöstä.

Niin Anu Koivusta kuin Miikka Kuusisaartakin kiinnosti syventää osaamistaan erikoistumiskoulutuksessa:

-    Minua kiinnosti hankkia lisää osaamista tältä alalta ja kehittyä ammatillisesti. Olin kuullut, että tällainen erikoistumiskoulutus oli tulossa ja halusin ehdottomasti mukaan, kuvailee sairaanhoitajana psykiatrisella osastolla työskentelevä Koivunen.

-    Myös minua kiinnostaisi tulevaisuudessa työskennellä mielenterveys- ja päihdetyössä. Olen itse valmistunut ensihoitajaksi 2019 ja jo opiskellessa tämä puoli kiinnosti kovasti, Kuusisaari jatkaa.

Molemmat kokevat, että erikoistumiskoulutus nivoutui hyvin yhteen omien työelämässä hankittujen kokemusten kanssa. Teoria ja käytäntö täydensivät toisiaan sekä toivat varmuutta mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien asiakkaiden kanssa työskentelyyn.

-    Vaikka teenkin tällä hetkellä somaattista työtä, on asiakkaissa paljon sellaisia, jotka ovat hoidossa mielenterveys- ja päihdesyistä, Miikka Kuusisaari sanoo.

”Voin viedä koulutuksen oppeja eteenpäin työyhteisössäni”

Erikoistumiskoulutuksen parhaan antina Koivunen ja Kuusisaari nostavat kouluttajien sekä vierailevien asiantuntijoiden tarjoamat käytännön näkökulmat päihde- ja mielenterveystyöhön. Kouluttajina erikoistumiskoulutuksessa toimivat Laurean lehtorit Eija Söderlund ja Milla Ylitalo. Lisäksi lähipäivillä oli erilaisia asiantuntijaluentoja, mm. psykiatri, kokemusasiantuntijat ja päihdetyön asiantuntijat.

-    Oli todella hienoa kuulla asiantuntijoiden kokemuksia siitä, miten työtä käytännössä tehdään. Näistä opeista sai hyvää käytännön tarttumapintaa, Miikka Kuusisaari painottaa.

Eija Söderlund lisää, että myös koulutettavien erilaiset taustat tarjosivat monipuolista näkökulmaa terveys- ja sosiaalialan toimintaympäristöihin sekä oman osaamisen jakamista ja verkostoitumista koulutuksen aikana.

Toisena antoisana asiana koulutuksesta osallistujat nostavat mielenterveys- ja päihdehoitotyön työkalut, joihin tutustuttiin simulaatioharjoituksissa. Näissä koulutuksen osallistujat pääsivät konkreettisesti harjoittelemaan esimerkiksi itsemurhaa yrittäneen asiakkaan kohtaamista.

-    Tämä koulutus ehdottomasti syvensi omaa osaamistani. Tämän syvemmän ymmärryksen ja käytännön työkalujen ansiosta minulla on enemmän varmuutta työssäni, päättää Anu Koivunen.

-    Minä myös uskon, että pystyn nyt tuomaan meidän omaan työyhteisöön aivan uudenlaista osaamista tähän aiheeseen liittyen. Samalla oma kiinnostus työskennellä tulevaisuudessa mielenterveys- ja päihdetyön parissa vahvistui entisestään, Miikka Kuusisaari jatkaa.

Lisätietoja: