Siirry sisältöön

Apotti ja Laurea avainkumppaneiksi

Oy Apotti Ab on rakentanut sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistävän toiminnanohjausjärjestelmän Apotin.

avainkumppanitapaaminen Oy Apotti Ab
Apotin edustajat tapasivat laurealaisia kesäkuun alussa Leppävaaran kampuksella. Apotin toimitusjohtaja Hannu Välimäki kuvassa vasemmalla sekä viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Anna Karjalainen kolmantena oikealta.

Laurea ja Oy Apotti Ab ovat solmineet avainkumppanuussopimuksen. Vuonna 2015 perustettu Apotti on julkisomisteinen osakeyhtiö, joka on vastannut sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisen tieto- ja toiminnanohjausjärjestelmän Apotin rakentamisesta. Yrityksen omistajia ovat HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Helsinki, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä, Inkoo, Siuntio ja Loviisa sekä Lapinjärvi osana Loviisaa. 

Työ Apotti-järjestelmän rakentamiseksi käynnistyi samannimisessä hankkeessa vuonna 2012. Tavoitteena oli yhdistää erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto ja sosiaalihuolto sekä luoda yhteinen tieto- ja toiminnanohjausjärjestelmä alueen käyttöön. Apotti-järjestelmän suuret käyttöönotot saatiin päätökseen vuoden 2021 ja tuloksena on maailman ensimmäinen sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistävä toiminnanohjaisjärjestelmä. 

- Apottia käyttää tällä hetkellä noin 47 000 sote-alan ammattihenkilöä. Kuntalaiset puolestaan pääsevät käsiksi järjestelmään Maisa-asiakasportaalin kautta, jolla on 780 000 käyttäjää, kertoo Apotin viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Anna Karjalainen

Käyttöönoton jälkeen Apotissa keskitytään erityisesti järjestelmän jatkokehitykseen sekä tiedolla johtamisen ja kansalaisten digitaalisiin palveluihin. 

Laurean ja Apotin yhteistyö käynnistyi jo vuonna 2021 koulutuspilotin muodossa, kun sairaanhoitajaopiskelijoita perehdytettiin Apotti-järjestelmän käyttöön ennen työharjoitteluun siirtymistä. Onnistuneen pilotin jälkeen Apotti-koulutus vakiinnutti tänä keväänä paikkansa sairaanhoitajaopiskelijoiden opetussuunnitelmassa.

- Kun koulutusyhteistyö käynnistyi näin loistavasti, niin meistä tuntui luontevalta syventää yhteistyötä Laurean kanssa avainkumppanuuden myötä, Anna Karjalainen kuvailee.

- Tavoitteenamme on, että yhteistyön myötä Apotti tulee tutuksi ja helposti lähestyttäväksi tuleville sote-ammattilaisille. Haluamme madaltaa kynnystä hyödyntää digitalisaatiota ja vahvistaa sitä, että tietojärjestelmät on todella tehty tukemaan sote-ammattilaisia heidän työssään.

Apotin palveluksessa työskentelee tällä hetkellä hieman yli 500 työntekijää. Joukossa on viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Anna Karjalaisen mukaan runsas joukko sote-alan ammattilaisia, jotka toimivat esimerkiksi sovelluskehittäjinä tai kouluttajina. Alusta lähtien alan ammattilaiset on haluttu pitää tiiviisti mukana järjestelmän kehittämisessä.

- Laurean eri alojen opiskelijoilla on paljon monipuolista osaamista, jota voimme hyödyntää esimerkiksi projekti- ja rekrytointiyhteistyössä, Karjalainen sanoo. 

- Hoitoalan osaamista ja kokemusta voi hyödyntää meillä monella tavalla esimerkiksi, kun pohdimme miten hoitopolut toimivat, ja miten järjestelmä voi parhaalla mahdollisella tavalla tukea ammattilaisen työtä sekä kansalaisen asiointia. Samalla voimme tarjota eri alojen osaajille mielenkiintoisia ja monipuolisia urapolkuja.

Lue lisää Laurean avainkumppanimallista ja tutustu muihin kumppaneihimme.

Lisätietoja: