YAMK-opiskelija Taika: ”Palvelumuotoilun ytimessä uteliaisuus ja yhdessä tekeminen”
Opiskelijahaastattelussa Service Innovation and Design -YAMK-koulutuksessa opiskeleva Taika Rantanen.
- Palvelumuotoilu kiteytyy minun mielestäni yhdessä tekemiseen ja uteliaisuuteen. Se on toisen ihmisen saappaisiin hyppäämistä, hänen haasteidensa ymmärtämistä sekä niiden ratkaisua, tiivistää Laureassa englanninkielisessä palvelumuotoilun YAMK-koulutuksessa opiskeleva Taika Rantanen.
Rantanen aloitti opinnot Service Innovation and Design -koulutuksessa syksyllä 2020. Nyt hän on saanut päätökseen toisen opiskelusyksyn ja käynnistymässä on opintojen loppusuora.
Hakuvaiheesta ja opiskelijavalinnasta lähtien hänen opintonsa ovat tapahtuneet poikkeusoloissa.
- Aivan opintojemme alussa pääsimme paikan päälle Leppävaaraan, Rantanen kertoo.
- Se olikin todella kiva asia, koska näin tuli tutuksi muiden opiskelijoiden kanssa. Tutustumisen jälkeen on ryhmätyöskentely sujunut todella hyvin myös etänä.
Eniten opettaa muiden opiskelijoiden kanssa työskentely
Taika Rantanen ei ole nyt suinkaan ensimmäistä kertaa Laureassa opiskelemassa. Tasan 10 vuotta sitten hän valmistui Laureasta sosionomiksi. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli ensin usean vuoden ajan järjestökentällä ja viimeiset vuodet tuotetiedon parissa.
- Palvelumuotoilun kohtasin ensi kertaa viitisen vuotta sitten ja kiinnostuin heti kovasti, hän muistelee.
- Työskentelen tiedon parissa, joten pohdin, että tietoahan tuotetaan ihmisiä varten. Minua rupesi kiinnostamaan, miten kaikki prosessit ja järjestelmät saataisiin palvelemaan ihmisiä mahdollisimman hyvin. Palvelumuotoilusta voisi olla apua.
YAMK-opintoihinsa Laureassa Taika Rantanen on ollut toistaiseksi hyvin tyytyväinen. Opinnot ovat olleet mielenkiintoisia ja inspiroivia.
- Aivan erityisesti nostaisin esiin myös sen, miten mahtavia muut opiskelijat ovat olleet. Teemme paljon ryhmätöitä pienryhmissä ja on ollut mahtavaa tehdä erilaisten ihmisten kanssa töitä sekä samalla oppia myös heiltä paljon uutta, hän kuvailee.
Palvelumuotoilua voi hyödyntää millä alalla tahansa
Toinen juuri YAMK-opintoihin liittyvä vahvuus on Rantasen mielestä työkokemus. YAMK-opintoihin valittavilta edellytetään vähintään kahden vuoden työkokemusta alalta. Käytännön kokemus työelämästä tarjoaakin hyvän pohjan, jonka kautta YAMK-opinnoissa opittua tietoa voi soveltaa.
- Huomaan itsekin koko ajan prosessoivani mielessä, ”miten voin tätäkin tietoa käyttää hyväksi omassa työssäni”, Taika pohtii.
YAMK-opintojensa jälkimmäisen vuoden Rantanen on ollut opintovapaalla työstään. Nyt, kun opintojen loppu jo häämöttää, on hänellä palava halu palata töihin ja päästä palvelumuotoilemaan. Aivan erityisesti häntä kiinnostaa sisäisten palvelujen kehittäminen eli miten palveluja muotoilemalla voidaan helpottaa ihmisten työtä
- Parasta palvelumuotoilussa on se, että näitä menetelmiä voi käyttää käytännössä melkein millä alalla tahansa. Kaikkialla, missä on ihmisiä ja ihmiset tekevät jotain, Taika Rantanen kiteyttää.