Siirry sisältöön

YAMK-alumni Heidi: ”Valintamuotoilusta on hyötyä arjen johtamistyössä”

Alumnihaastattelussa Päätöksenteon ilmiöt ja valintamuotoilu johtamisessa -YAMK-koulutuksesta valmistunut Heidi Muhonen.

Päätöksenteon ilmiöt ja valintamuotoilu johtamisessa -koulutusohjelmassa perehdytään ilmiöihin ja asioihin, jotka vaikuttavat ihmisten valintojen taustalla. Koulutuksessa yhdistyvät käyttäytymistieteet, psykologia sekä taloustieteet. Heidi Muhonen valmistui YAMK-tradenomiksi kyseisestä koulutusohjelmasta joulukuussa 2023 ja nyt on aika pohtia, miten koulutus tukee työelämää.

Päätöksenteon ilmiöt ja valintamuotoilu johtamisessa on YAMK-koulutus. Ennen tätä Heidillä oli taustalla kansainvälisen liiketalouden tradenomin tutkinto ja vakituinen työpaikka valtiolla. Tahto edetä uralla sai Heidin tutustumaan jatkokoulutusvaihtoehtoihin. Kiinnostus Laureaan syttyi vaihtoehtoja selatessa.

– En ollut nähnyt vastaavaa koulutusohjelmaa missään. Tutkinnossa kiinnosti erityisesti se, miten opinnot liittyvät psykologiaan, joka on itsessään laaja ja moniulotteinen yliopiston koulutusala. Psykologia on aina kiinnostanut mutta ei ammattina, joten tämä vaikutti täydelliseltä yhdistelmältä, Heidi kertoo.

Koulutuksesta arkeen ahaa-elämyksiä

Heidin sanoin Päätöksenteon ilmiöt ja valintamuotoilu johtamisessa -koulutusohjelmassa tutkitaan muun muassa kuluttajakäyttäytymistä, ihmisten päätöksentekoa sekä mielikuvia organisaatioista ja sitä, miten organisaatiot pystyvät ennakoimaan kuluttajakäyttäytymistä. 

– Koulutuksessa pureudutaan muun muassa ajatteluun vaikuttaviin psykologisiin vinoumiin käyttäytymisen taustalla. Annan esimerkiksi tutkimuksen, jossa pyrittiin selvittämään, miksi tietyllä alueella ihmiset roskaavat paljon. Roskaaminen on yleisesti ei- toivottua käytöstä mutta selvisi, että kyseisellä alueella roskaaminen oli muodostunut normiksi eli yleiseksi hiljaiseksi käyttäytymissäännöksi, Heidi kuvailee.

– Ratkaisuehdotuksena koulutusohjelman puitteissa käsitellään valintamuotoilua, jonka keinoin käytöstä voidaan “tuupata” toivottuun suuntaan. Esimerkkinä tuuppauksesta edellä mainitussa roskaamistapauksessa voisi olla katuun maalattu nuoli, joka osoittaa roskakoria, hän jatkaa.

Tällä hetkellä Heidi työskentelee esihenkilönä Tribedo Oy:llä. Työnantajan rekrytointiprosessissa YAMK-tutkinto painoi vaakakupissa. Koulutuksen myötä arjessa sekä työelämässä tulee ahaa-elämyksiä, kun ihmisten ennen selittämättömiä käyttäytymisenmalleja voi tunnistaa.

– Käyttäytymisen ymmärtäminen helpottaa omaa toimintaa esihenkilönä. Johtamiseen valintamuotoilu tuo lisää työkaluja ja muuten käyttäytymistaloustieteet ymmärrystä, Heidi kertoo.

Opinnot yhdistettynä työelämään

Heidin kokemuksen mukaan monet YAMK-koulutukset suunnitellaan siten, että opinnot voidaan yhdistää työelämään. Nämä opinnot Heidi suoritti Savon sydämestä eli Kuopiosta käsin. Koulutusohjelmassa läsnäoloa vaaditaan kolmena päivänä kuukaudessa, joiden aikana tehdään käytännön kokeita ja työstetään ratkaisuja ryhmätöinä. Lähipäivien rakenne oli mielekäs ja sisältö opintoihin lisäarvoa tuovaa eikä matkustaminen päässyt siksi turruttamaan.

– Jos lähiopetukseen ei olisi millään päässyt, asiasta olisi pystynyt sopimaan opettajien kanssa. Myös ryhmätöiden tekeminen oli helppoa, sillä kanssaopiskelijat olivat usein samassa tilanteessa. Kaiken kaikkiaan lähipäivät olivat todella antoisia ja matkustamisen arvoisia.

Tutustu Päätöksenteon ilmiöt ja valintamuotoilu johtamisessa -YAMK-koulutukseen

 

Hae suomenkielisiin koulutuksiimme kevään toisessa yhteishaussa 13. - 27.3.2024. Voit tutustua haussa oleviin koulutuksiimme täällä.