Siirry sisältöön

BIT-opiskelija Joonas: ”Verkko-opiskelu vaatii hyvää aikataulutusta”

Opiskelijahaastattelussa englanninkielisessä tietojenkäsittelyn koulutuksessa opiskeleva Joonas Ahosilta.

Uutinen 15.1.2019

Englanninkieliset koulutukset tarjoavat hyvän vaihtoehdon myös suomenkielisille opiskelijoille, jotka haluavat kehittää omaa kielitaitoaan sekä saada arvokasta kokemusta kansainvälisessä opiskeluympäristössä. IT-ala on hyvä esimerkki alasta, jossa työskentely myös Suomessa vaatii kansainvälistä osaamista ja kielitaitoa.

Tämän tietää myös Laurean englanninkielisessä Business Information Technology –koulutuksessa opiskeleva espoolainen Joonas Ahosilta:

- Olen aiemmin opiskellut toisen asteen ammattiopinnoissa tietoliikenteen perustutkinnon ja sen jälkeen olin muutaman vuoden IT-alalla töissä. Halusin lisää etenemismahdollisuuksia urallani, joten päätin hakea Laureaan opiskelemaan ja pääsinkin, kertoo Joonas, jonka opinnot ovat edenneet opintopisteissä laskettuna puoliväliin.

Ahosilta on asunut lapsena Englannissa, minkä ansiosta englanninkielellä opiskelu oli helppo valinta.

- Toinen syy on se, että töissä huomasin, miten tärkeä englanti on IT-alalla. Monet työtehtävät ovat edellyttäneet hyvää englanninosaamista ja myös lukuisat kollegani ovat olleet kotoisin eri puolilta maailmaa, hän sanoo.

Mielenkiintoista tutustua kansainväliseen opiskelijaryhmään

Englanninkielisissä opinnoissa on ollut omat haasteensa myös Ahosillalle:

- Heti opintojen alussa meillä oli useita haastavia opintojaksoja englanniksi esimerkiksi projektinhallintaan liittyen, hän kuvailee.

- Toisaalta näin jälkeenpäin juuri nämä haastavat kurssit ovat olleet myös kaikkein antoisimpia tähänastisissa opinnoissa – niistä olen oppinut itse eniten uutta.

Joonas Ahosilta aloitti opintonsa Laureassa syksyllä 2017. Ensimmäinen opiskeluvuosi piti sisällään paljon yhteisiä opintoja ja ryhmätöitä Leppävaaran kampuksella. Jälkimmäisenä vuotena puolestaan opinnot ovat pääasiassa tapahtuneet verkossa.

- Ensimmäinen vuosi oli todella hauska ja motivoiva aloitus opinnoille.  Oli todella mukava päästä tutustumaan eri maista tuleviin opiskelijoihin ja tekemään töitä yhdessä, Joonas kertoo.

- Ryhmässämme suurin osa opiskelijoista tuli Suomen ulkopuolelta ja suomenkielisiä meistä oli vain muutama. Meillä on ollut hyvä ryhmä ja ensimmäisenä vuotena meille myös järjestettiin paljon aktiviteetteja, joissa pääsimme tutustuttamaan ulkomailta tulleita opiskelijoita Suomeen.

”Iso kuva” avautuu opinnoissa

Opintojensa ohessa Joonas Ahosilta on tehnyt IT-alan töitä oman toiminimensä kautta. Toisen opiskeluvuoden verkko-opinnot ovat antaneet hyvän mahdollisuuden yhdistää joustavasti työ ja opiskelu.

- Opintoja on nyt joulukuussa takana 1,5 vuotta, mutta vähän kuin puolivahingossa olen saanut opintopisteitä kasaan jo reilusti enemmän, Joonas sanoo.

Verkko-opiskelussa onnistuminen vaatii Ahosillan mukaan ehdottomasti hyvää motivaatiota opiskeluun. Erittäin tärkeää on myös osata organisoida ja aikatauluttaa omaa tekemistä, jotta opiskeluun syntyy rutiini ja tehtävät tulevat tehdyksi.

- Koska teen töitä ja joudun sen vuoksi matkustelemaan, on opiskelun aikatauluttamisessa haasteita, Joonas toteaa.
- Pyrin kuitenkin siihen, että aina maanantaisin katson, mitä uusia tehtäviä on alkavalle viikolle tulossa ja milloin varaan niiden tekemiseen aikaa.

AMK-opintojen aikana Ahosilta on ilokseen huomannut, miten paljon työelämässä on oppinut, ja millä tavalla nyt Laureassa opitut asiat tukevat tätä työelämän kokemusta. Opiskelun myötä myös perspektiivi on laajentunut ja on aiempaa helpompi nähdä työn ”iso kuva”.

- Nyt ymmärtää paremmin, miksi tiettyjä asioita tehdään. Sitä myöten on tullut onnistumisen kokemuksia, jotta itsekin voi tulevaisuudessa suoriutua esimiestehtävissä, hän sanoo.

Tulevaisuuden tavoitteisiin ja unelmiin liittyen Joonaksella on monia ajatuksia, mutta tarkalleen hän ei vielä osaa sanoa, mitä valmistumisen jälkeen haluaisi tehdä:

- Olen ihmisenä sellainen, että en helposti ole tyytyväinen, hän pohtii.
- Tulevaisuuden suunnitelmissani tärkeää on, että saisin aikaan jotain merkittävää esimerkiksi yrittäjänä.

Tutustu tarkemmin englanninkieliseen tietojenkäsittelyn koulutukseen.

Opiskelijatarina: Joonas