Siirry sisältöön

Yrittäjän tarina – Yrittäjyys ja siihen ryhtyminen pähkinänkuoressa

Johannan suvussa ja perheessä on aina ollut yrittäjiä, joten hänen yrittäjäksi ryhtymisensä ei yllättänyt oikeastaan ketään.

Opiskelijat kättelevät.

Uutinen 3.12.2018

Pääsin haastattelemaan siivousalan yrityksen Talman Taian perustanutta Johanna Niemi-Lundgrenia.

Johanna opiskeli kemian prosessinhoitajaksi, ja työllistyikin jo opintojen aikana. Lopulta kuitenkin vuorotyö alkoi tuntua hänestä ikävältä, sillä perheelle ei jäänyt tarpeeksi aikaa. Sattuman kautta Johanna alkoi pyörittää isänsä rakennusalan yritystä. Useamman vuoden ajan hän hoiti käytännössä kaiken yrityksen byrokratian ja palkanmaksun. Vaikka työ oli haastavaa, se tuntui Johannasta oikealta. Siinä sivussa hän ryhtyi myös auttamaan ystäväänsä siivousyrityksessä.

Lopulta Johannan ystävä otti lopputilin siivousyrityksestä, ja Johannan vastuu ja työt siellä lisääntyivät runsaasti. Johanna ei ollut tyytyväinen palkkaansa työn vaatimuksiin nähden, eikä myöskään saanut hänelle luvattua palkankorotusta. Tällöin hän alkoi miettimään vakavasti oman yrityksen perustamista.

Johanna otti tuumasta toimeen ja kävi KEUKE:n (Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy) yritysneuvojan kanssa keskustelemassa, sekä osallistui heidän järjestämälleen intensiiviselle yrittäjyyskurssille. Hän kävi omat resurssinsa läpi ja laati liiketoimintasuunnitelman ja haki starttirahaa. Huhtikuussa 2018 Johannalle myönnettiin starttiraha ja hän irtisanoutui työpaikastaan siivousyrityksessä.

Toukokuussa 2018 Johanna perusti toistaiseksi siivousalaan keskittyvän yrityksen, Talman Taian. Yritysmuodoksi Johanna valitsi toiminimen.

Johanna sai apuja yrityksen perustamiseen yrittäjäystäviltään. Hän myös selvitti asioita internetistä, ja kertookin yrittäjät.fi -sivuston sekä Facebookin ”Naisyrittäjät” -ryhmän olleen hänelle suureksi avuksi.

Johanna kertoo tekevänsä työtään sen vapauden ja joustavuuden takia. Hän kertoo pitävänsä muiden ihmisten ilahduttamisesta, jolloin siitä saatu kunnollinen korvaus on vain plussaa. Parasta hänen mielestään yrittäjyydessä kuitenkin on se, että hän saa itse valita asiakkaansa ja työaikansa, jolloin hän pystyy viettämään illat kotonaan lastensa kanssa. Myös työn vaihtelevuus ja uuden oppiminen toimivat kannustimina Johannalle.

Johanna kannustaa kaikkia yrittämään. Hän kehottaa kuitenkin aloittamaan maltillisesti ja pienellä panoksella, ettei tule niin sanotusti haukattua liian isoa palaa kerralla. Luonteensa vuoksi Johannaa pelottaa yrittäjyydessä juuri se, että hän haalii liikaa töitä ja polttaa itsensä loppuun.

Tulevaisuudessa Johanna haluaisi mahdollisesti liittää yritykseensä ruokapalvelun ja laajentaa yritystään palkkaamalla lisää henkilökuntaa. Tällä hetkellä hän on kuitenkin tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen.

Talman Taian käyntikortti.

Kirjoittanut: Emmi Ahola, liiketalouden opiskelija, Laurea-ammattikorkeakoulu

InnoVilla

InnoVilla on Hyvinkään kampuksella toimiva oppimisympäristö, jossa voi saada tukea, ohjausta ja neuvoja omalla yrittäjyyspolulla


Tutustu oppimisympäristö InnoVillaan