Siirry sisältöön

YAMK-opiskelijat kehittämässä entistä osallistavampaa maahanmuuttopolitiikan valmistelua

Palvelumuotoilun YAMK-opiskelijat toteuttivat yhteistyöprojektin sisäministeriön kanssa.

Miten Suomeen saapuneet maahanmuuttajat voitaisiin osallistaa entistä tiiviimmin mukaan uuden suomalaisen maahanmuuttopolitiikan valmisteluun? Tähän kysymykseen saatiin lukuisia vastauksia, kun Laurean palvelumuotoilun YAMK-koulutuksen opiskelijat pääsivät ideoimaan ratkaisuehdotuksia syksyn aikana toteutetulla opintojaksollaan. Opintojakson projekti toteutettiin yhteistyössä sisäministeriön Suomen maahanmuuttopolitiikkaa valmistelevan hankkeen kanssa.

- Suomella ei ole aiemmin ollut kokonaisvaltaista maahanmuuttopolitiikkaa ja nyt tässä hankkeessa tavoitteemme on koota yhteiset tavoitteet ja keinot vaikuttavan maahanmuuttopolitiikan rakentamiseksi. Lähtökohtana on, että Suomi ei pärjää ilman maahanmuuttoa, tiivistää maahanmuuttopolitiikan uudistuksen neuvotteleva virkamies Harri Sivula sisäministeriöstä.

Maahanmuuttajat itse mukaan valmisteluun

Erityisesti uuden maahanmuuttopolitiikan valmistelussa halutaan huomioida paitsi Suomen myös maahanmuuttajien tarpeet. Tähän asti valmisteluprosessit ovat edenneet pitkälti eri viranomaisten ja järjestöjen kesken. 

- Nyt kuitenkin haluamme kuulla erityisesti maahanmuuttajia itseään ja heidän ajatuksiaan. Siksi halusimme tässä projektissa opiskelijoiden kanssa lähteä kehittämään juuri maahanmuuttajien osallistamista valmisteluprosessiin ja heidän kuulemistaan, kuvailee palvelumuotoilija Mariana Salgado sisäministeriöstä. 

Laurean palvelumuotoilun opiskelijoiden toimeksiantona olikin yhdessä ministeriön maahanmuuttopolitiikan asiantuntijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa kehittää uudenlaisia toimintatapoja ja menetelmiä maahanmuuttajien osallistamiseksi tulevan maahanmuuttopoliitiikan valmisteluun. 

- Tarkemmin emme halunneet opiskelijoita rajata. Ennemminkin halusimme heiltä jotain sellaista, mitä me emme itse osaisi hankkeessamme keksiä, Harri Sivula jatkaa. 

Asiakaskeskeinen palvelumuotoilun prosessi ottaa toimijat mukaan

- Tämä oli äärimmäisen mielenkiintoinen projekti ja minulle itselleni todella motivoiva aihe. Nimenomaan se näkökulma, miten saataisiin pienen ihmisen ääni kuuluviin isossa prosessissa, on todella tärkeää, toteaa projektiin osallistunut YAMK-opiskelija Anna-Elina Rahikainen

- Samaa mieltä! Juuri tällaisessa tilanteessa on todella mielenkiintoista päästä hyödyntämään palvelumuotoilun menetelmiä, täydentää Rahikaisen kanssa samaan ryhmään projektissa kuulunut Veera Gröndahl

Projektissa opiskelijat hyödynsivät asiakaskeskeisen palvelumuotoilun menetelmiä ja teorioita maahanmuuttajien osallistumista edistävien konseptien suunnittelemiseksi. Muun muassa haastattelujen ja työpajojen kautta he ottivat eri toimijoita mukaan palvelumuotoiluprosessiin. 

- Tavoitimme useita eri kansallisuuksia edustavia maahanmuuttajia. Tästä aineistosta nousi vahvasti tiettyjä teemoja, kuten viestinnän merkitys sekä selkokielisyys ja jähmeältä organisaatiotasolta ihmisten tasolle tuleminen, Rahikainen ja Gröndahl kuvaavat oman ryhmänsä idean muotoutumista. 

- Tästä päädyimme maahanmuuttopolitiikan valmistelusta viestimisen tehostamiseen #Fimmigrant-teeman alla sekä erityisen maahanmuuttajien asiakasraadin perustamiseen, joka toimisi tasavertaisena kehittämiskumppanina sisäministeriön vetämän hankkeen työryhmälle. 

”Paljon ideoita jatkokehitykseen”

Tämä ja kuusi muuta syyslukukauden aikana kehitettyä ratkaisuehdotusta esiteltiin sisäministeriön edustajille joulukuun alussa pidetyssä opintojakson päätöstilaisuudessa. Harri Sivula ja Mariana Salgado kuuntelivat opiskelijoiden ideoita suurella mielenkiinnolla: 

- Opiskelijoiden työt ovat vieneet meidät tänään aivan uudelle tasolle, Salgado iloitsi esitysten jälkeen. 

- Palvelumuotoilijana näen, että he ovat tehneet todella suuren työn ideoidessaan, analysoidessaan aineistoa, pilotoidessaan ideoitaan sekä konseptoidessaan niitä konreettiselle tasolle. Tämä auttaa meitä paljon eteenpäin. 

Neuvotteleva virkamies Harri Sivula oli esitysten jälkeen samaa mieltä: 

- Mielestäni minkä tahansa tänään kuulluista ehdotuksista voisi ottaa käyttöön. Tämä ei kuitenkaan ollut kisa, jossa valitaan paras idea, ja siksi ryhdymmekin nyt hankkeessa pohtimaan näitä ideoita. Varmasti näistä ideoista aika moni päätyy osaksi hankkeessa tekemäämme työtä, Sivula kiittelee. 

Lisätietoja: