Siirry sisältöön

Usko itseesi ja onnistut yrittäjänä

Tarina valmistuneen laurealaisen sinnikkäästä yrittäjän elämästä.

HomeMap Oy on vuonna 2010 perustettu yritys, joka tekee kodin ilmanvaihtoja Avainlipputunnusta kantaen. Yritys työllistää tällä hetkellä 44 työntekijää. Toiminta sijoittuu ympäri Suomea, riippuen onko kyseessä myynti vai itse huoltotyö. Myynti tapahtuu pääsääntöisesti Hyvinkään ja Tampereen toimistoilla. Uusi myyntitoimisto avataan tämän vuoden joulukuun alussa Ouluun, joka työllistää lisää henkilökuntaa.  Liiketoiminnan perusideana on ennaltaehkäistä riskejä, jotka johtuvat toimimattomasta ilmanvaihdosta. Myyntitoimistot myyvät ilmanvaihdon puhdistuksia ja saneerauksia ympäri Suomea, jotka ilmanvaihdon ammattilaiset tekevät.

Olli Mandelin (30 vuotta) on ollut mukana Homemapin toiminnassa vuodesta 2010 alkaen osakkaana, samaan aikaan Laurean ammattikorkeakoulussa Hyvinkäällä opiskellen. Ammatiltaan Olli on yrityksen myyntijohtaja. Yrittäjähenkiset elämänarvot saivat Ollin yrittäjän polulle. Olli halusi vaikuttaa omaan palkkatulokseensa omalla työllään. Lapsuudesta alkaen, on Olli ollut kova tekemään töitä isänsä maatilalla jo 4-vuotiaasta saakka. Tänäkin päivänä, Olli on myös mukana maatilan pyörittämisessä Homemapin toiminnan lisäksi. Maatilan työt ovat Ollille kuitenkin kuin harrastus, viikoittaisen yrittäjäelämän vastapainoksi, jossa pääsääntöisesti aika menee puhelimella ja tietokoneella töitä tehden. Ollilla oli hyvät verkostot yrittäjäksi ryhtyessään, ja hän sai paljon apua jo yrittäjinä toimineilta verkostokumppaneilta.

Olli Mandelin.jpg

Olli Mandelin.

Yrittäjyydessä Ollin yllätti se, kuinka paljon omalla asenteella ja asioihin suhtautumisella pystyy tulokseen vaikuttamaan. Jos uskoa ei olisi ollut, voisi tilanne olla aivan toinen. Yllätyksenä on tullut myös yrittäjänä oloaikana se, kuinka paljon erilaisia ihmistyyppejä on, ja miten käsitellä niitä. Homemapin aikana Olli on kasvanut ihmisenä ja päässyt mukaan mielenkiintoisiin yritysprojekteihin. Parasta yrittäjyydessä on työpäivien vaihtelevuus eikä yksikään päivä ole samanlainen kuin toinen. Tiimien onnistumiset tuovat Ollin työpäiviin iloa, ja palkinnot ovat vertaansa vailla. Haastavimpana Olli pitää yrittäjyydessä sitä, ettei tulevaisuutta voi ennustaa, vaikka kuinka laskelmia tekisi. Tätä, Olli sanoo, voi hioa omalla toiminnallaan. Ollin työpäivät ovat yleensä melko pitkiä, työpaikalla oloaika hurahtaa helposti aamukahdeksasta iltakuuteen, koska Olli pitää työtään niin mieluisana ja tärkeänä. Ilman kovaa työntekoa ei tuloksia tule.

Innovilla_homemap.png

Olli neuvoisi yrittäjäksi haluavia nuoria siinä, että kannattaa uskoa siihen mitä tekee, eikä kannata muiden mielipiteiden antaa vaikuttaa liikaa omaan tekemiseen. Olli muistuttaa, että yrittäjänä olo ei ole missään nimessä helppoa, ja tarkka suunnitelma kannattaa olla ennen toiminnan aloittamista. Esimerkiksi taloudesta ei voi ikinä olla liian tarkka, ja etenkin yrittäjänä, heikosti hoidettu talous voi kantautua vuosien vaivaksi. Tämän Olli on kantapään kautta oppinut Homemapin historiassa, kuitenkin selviten haastavista tilanteista sinnikkyydellä ja periksi antamattomuudella. Tänä päivänä Homemapilla on hyvät kasvunäkymät lähitulevaisuuteen.

Kirjoittanut: Tarja Ylisirniö, liiketalouden opiskelija, Laurea-ammattikorkeakoulu

 

 

InnoVilla

InnoVilla on Hyvinkään kampuksella toimiva oppimisympäristö, jossa voi saada tukea, ohjausta ja neuvoja omalla yrittäjyyspolulla


Tutustu oppimisympäristö InnoVillaan