Siirry sisältöön

Kevytyrittäjyys, riskitön polku kokeilla yrittäjyyttä

Kevytyrittäjyys on juuri oikea urapolku sellaiselle, jolla on mielessä potentiaalinen liikeidea, mutta hyppy yrittäjyyteen mietityttää ja pelottaa.

Kevytyrittäjä käyttää laskutuspalveluita tarjoavaa yritystä laskuttaakseen omia asiakkaitaan myymistään palveluista.  Kevytyrittäjällä ei siis tarvitse olla omaa yritystä eikä y-tunnusta. Parhaimmillaan kevytyrittäjyys on hyvin joustavaa ja mikä parasta, riskitön tapa testata omaa yritysideaa. Kevytyrittäjä voi tehdä kaiken tämän ja samalla säästyä byrokratialta ja säätämiseltä liittyen kirjanpitoon, verotukseen ja viranomaisilmoituksiin.

Kevytyrittäjyys on loistava ponnahduslauta myös toiminimen tai osakeyhtiön perustamiseen, jos uusi ura on tuntunut itselle mieleiseltä. Tuhannet suomalaiset ovat siirtyneet kevytyrittäjyydestä täysipainoiselle yrittäjänuralle. Tämä ei ole ihme, sillä kevytyrittäjyys on hyvä tapa tutustua yrittämiseen.

Kevytyrittäjyyttä on kutsuttu myös laskutusyrittäjyydeksi. Tämä kuvaa palvelua hyvin, sillä kevytyrittäjyyden toimintamalli perustuu laskujen välittämiseen. Yrittäjä tekee laskun palvelussa ja laskutuspalvelu välittää laskun asiakkaalle, joka maksaa sen. Laskutuspalvelu ottaa osansa laskun loppusummasta. Tämä palvelumaksu on usein n. 5% arvonlisäverottomasta hinnasta. Lopuksi laskutuspalvelu tilittää yrittäjälle jäljelle jäänen summan.

Kevytyrittäjät ovat siis laskutuspalveluiden asiakkaita ja laskutuspalvelu tekee yrittäjän puolesta sille kuuluvat pakolliset paperityöt. Esimerkkejä laskutuspalveluista jotka tarjoavat kevytyrittäjyyttä ovat Ukko, Eezy ja Odeal. Näihin palveluihin voi rekisteröityä ilmaiseksi ja laskutuspalvelu tekee yrittäjän puolesta sille kuuluvat pakolliset paperityöt. Esimerkkejä laskutuspalveluista jotka tarjoavat kevytyrittäjyyttä ovat Ukko, Eezy ja Odeal. Näihin palveluihin voi rekisteröityä ilmaiseksi.

Infograafi kevytyrittäjyyden hyvistä puolista. Sama informaatio löytyy myös tekstistä.

 

Kevytyrittäjyyden hyviä puolia (Yrityksen perustaminen 2018)

Kevytyrittäjyyden hyviä puolia on monia. Se on helppoa ja halpaa aloittaa, sillä aloituskustannuksia ei ole, myöskään palvelun ylläpito ei vaadi kuluja. Yrittäjä alkaa maksaa palvelusta vasta sitten, kun asiakasta laskutetaan. Se on riskitöntä, sillä ilmaisen palvelun ansiosta taloudellisiin vaikeuksiin on melkein mahdotonta joutua. Kevytyrittäjyys on turvallista ja luotettavaa sillä suomalaisten palveluntarjoajien kanssa ei ole ilmennyt ongelmia liittyen rahojen saamiseen. Lisäksi laskutuspalvelu huolehtii paperitöistä yrittäjän puolesta. Kevytyrittäjyys on helppo lopettaa kokonaan tai se voi olla polku yrittäjänuralle. Kevytyrittäjä voi lopettaa laskutuspalvelun käytön koska tahansa. Kevytyrittäjyys tarjoaa esimerkiksi opiskelijalle tai palkkatöissäkin olevalle lisäansioita. Ennen kevytyrittäjäksi liittymistä kannattaa vielä tutustua siihen, mitä tulee ottaa huomioon liittyen työttömyysturvalakiin ja yrittäjän vakuutuksiin.

Kirjoittanut: Rosa Tie, liiketalouden opiskelija. Laurea-ammattikorkeakoulu.

InnoVilla

InnoVilla on Hyvinkään kampuksella toimiva oppimisympäristö, jossa voi saada tukea, ohjausta ja neuvoja omalla yrittäjyyspolulla


Tutustu oppimisympäristö InnoVillaan