Siirry sisältöön

YAMK-opinnäyte: Työntekijäaktivismi kannustaa organisaatioita vastuullisuuteen

Sanna Pesonen tutki opinnäytetyössään työntekijäaktivismia organisaation ympäristö- ja sosiaalisen vastuullisuuden edistäjänä.

Henkilöstö on tärkeä sidosryhmä organisaation vastuullisuustyössä. Usein työntekijät nähdään vastuullisuustoimien toteuttajina tai kohteina, mutta heillä voi olla myös aktiivinen ja aloitteellinen rooli organisaation vastuullisuuden edistämisessä. Laurean kestävän kasvun johtamisen YAMK-koulutuksen opiskelija Sanna Pesonen tutki opinnäytetyössään työntekijäaktivismia organisaation ympäristö- ja sosiaalisen vastuullisuuden edistäjänä. Tutkimuksen pohjalta hän kirjoitti oppaan tukemaan ja kannustamaan työntekijöitä oman organisaationsa vastuullisuuden edistämisessä.

Yhä useampi työntekijä haluaa työskennellä arvojensa mukaisessa työpaikassa, ja organisaation vastuullisuus kiinnostaa työntekijöitä ja työnhakijoita. Työvoimapula kasvattaa työntekijöiden valtaa, ja kun samaan aikaan kestävyyden teemat nousevat yhä laajemmin suuren yleisön tietoisuuteen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun, voidaan kestävyyteen ja vastuullisuuteen liittyvän työntekijäaktivismin ennustaa lisääntyvän. Työntekijäaktivismi eli sisäinen aktivismi on aktivismin muoto, jossa aktiivisia toimijoita ovat työntekijät, ja aktivismin kohteena on organisaatio. Opinnäytetyö valottaa tätä melko vähän tutkittua ilmiötä suomalaisen työelämän näkökulmasta.

Opinnäytetyössä toteutetun tutkimuksen tulosten perusteella suomalainen ympäristö- ja sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyvä työntekijäaktivismi näyttäytyy maltillisena vaikuttamisena. Työntekijäaktivistit pyrkivät edistämään organisaationsa vastuullisuutta muun muassa pitämällä vastuullisuuskysymyksiä esillä työpaikan arjessa, jakamalla tietoa, näyttämällä esimerkkiä vastuullisesta toiminnasta, hyödyntämällä erilaisia viestinnän keinoja sekä tuunaamalla omaa työtään suuntaan, joka mahdollistaa paremmin vastuullisuusasioihin vaikuttamisen. Vaikuttamista tehdään yhteistyössä muiden kanssa, ja toisinaan tukea haetaan myös oman organisaation ulkopuolisilta asiantuntijoilta. Yhteistyö voikin edistää vaikuttamisessa onnistumista, ja on toisaalta tärkeää myös aktivistin henkisen hyvinvoinnin ja aktivismin jatkuvuuden kannalta. Muita aktivismin tuloksellisuutta kasvattavia tekijöitä opinnäytetyön havaintojen ja aiempien tutkimusten perusteella ovat toiminnan pitkäjänteisyys, kyky perustella vaatimukset organisaation toiminnan kannalta merkityksellisellä tavalla, kannustava organisaatiokulttuuri sekä johdon tuki vastuullisuutta edistävälle toiminnalle.

Opinnäytetyön tutkimuksen ja aiemman tutkimustiedon pohjalta luotiin Työntekijäaktivistin käsikirjaksi nimetty opas, johon koottiin suomalaiseen työelämään sopivia oman organisaation vastuullisuuden edistämiseen tähtääviä keinoja. Opas käsittelee myös työntekijäaktivismiin liittyviä riskejä ja aktivismissa huomioitavaa lainsäädäntöä.

Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa haastateltiin kolmea työntekijäaktivistia ja kolmea työnantajan edustajaa. Kaikki haastateltavat työskentelivät eri organisaatioissa ja eri toimialoilla. Haastattelut tehtiin kesän ja alkusyksyn 2023 aikana, ja opinnäytetyö julkaistiin saman vuoden joulukuussa.

Tutustu opinnäytetyöhön Työntekijäaktivismi organisaation ympäristö- ja sosiaalisen vastuullisuuden edistäjänä – työntekijäaktivistin käsikirja Theseus-palvelussa.

Lisätietoja:

Sanna Pesonen
Kestävän kasvun johtaminen (YAMK), Laurea-ammattikorkeakoulu
sanna.pesonen@protonmail.com