YAMK-opinnäyte: Luonnossa tehdyllä tauolla on merkitystä työhyvinvoinnille etätyössä
Heidi Kivensalo tutki opinnäytetyössään luonnosta voimaantumista etätyössä.
Luonnossa liikkuminen ja etätyöt ovat tulleet monelle tutuksi koronapandemian aikana. Laurea ammattikorkeakoululla oli eLuontoLuotsi työhyvinvoinnin tueksi –hanke, jossa tarkoituksena oli tuottaa virtuaalinen eLuontoluotsi-palvelu ja ohjata työntekijät luontoon kokemaan voimaannuttavia hetkiä. Opinnäytetyön tekijä Heidi Kivensalo osallistui hankkeen ensimmäiseen pilotointivaiheeseen keväällä 2021, joka innoitti tekemään lisätutkimusta aiheesta metsämeditaatio. Opinnäytetyö oli laadullinen, jossa osallistujajoukko oli hyvin pieni, vain kolme opettajaa. Tämä eräs Laurea-ammattikorkeakoulun opettajatiimi osallistui tutkimukseen, jossa kokeiltiin luonnossa tapahtuvia harjoitteita etätyön aikana. Harjoitteissa keskityttiin aistien, hengitysharjoituksien ja hetkeen pysähtymisen kautta tauottamaan kiireistä etätyötä. Lähiluonto, metsä ja omat kauniit huonekasvit toivat työpäivään hetkellisen rauhoittumisen tunteen, josta muut ärsykkeet ympäriltä karsiintuivat.
Vahvalla omalla luontosuhteella oli merkitystä sille, miten tärkeäksi osallistujat kokivat luonnon hyvinvointivaikutukset. On tärkeää löytää oma tapa tauottaa ja voimaantua etätyöpäivän aikana. Osallistujat saivat valita itse harjoitteen sekä toteuttamispaikan. Jokainen osallistuja valitsi erilaisen tavan toteuttaa taukojaan luonnossa. Toisille metsään meno oli selkeä tauotus työpäivään, yhdelle omien kukkakasvien katseleminen toi toivottua huokoisuutta. Haastatteluissa nousi keskiöön fyysinen ja henkinen hyvinvointi. Harjoitteiden avulla tuli liikuteltua kehoa ja pysähdyttyä ihastelemaan kaunista luontoa. Opinnäytetyön tulokset mukailivat vahvasti aikaisempia tutkimustuloksia luonnon hyvinvoinnin hyödyistä.
Etätyö ja sosiaalinen hyvinvointi
Sosiaalinen hyvinvointi nousi tuloksissa erittäin tärkeään rooliin. Etätyössä sosiaaliset kontaktit tapahtuvat vain etäpalavereiden muodossa, joissa käsitellään kiireellisiä työasioita. Ryhmähaastattelussa keskinäinen vuorovaikutus, keskusteleminen yhdessä työhyvinvoinnista ja saaduista oivalluksista synnyttivät hyvän yhteisöllisen hetken. Keskustelu kirvoitti jatkosuunnitelmiin, kuten yhteisistä tauoista puhumiseen etäpalavereiden lomassa ja huolehtimiseen omista tauoista. Pienelläkin hengähdystauolla etätyön aikana oli tuntuva merkitys hyvinvoinnille. Osallistujat toivoivat kokemuksillaan saavansa innostettua koko työtiimiä kokeilemaan luonnossa vietettyjä taukoja, mikä voisi luoda yhteisöllisyyttä ja keskustelua työhyvinvoinnista.
Opinnäytetyön tuloksissa tuli ilmi, kuinka etätyö antaa sekä mahdollisuuksia että haasteita omasta työhyvinvoinnista huolehtimiseen. Etätyötä voi tehdä vaikka mökiltä käsin, jossa luonto ja metsä ovat heti läsnä. Kotona tehtävässä etätyössä omat tutut huonekasvit ovat lähettyvillä tuomassa viihtyvyyttä ja mahdollistavat uppoutumisen niiden kauneuteen kesken työpäivän. Etätyö myös painostaa työhön suorittamiselle, jolloin työtä saattaa tehdä tauoittakin ja suunnitella työpäivän mahdollisimman tehokkaaksi sijoittamalla kokouksia peräkkäin. Etätyössä tauottamisen ja työhyvinvoinnista huolehtimisen vastuu on täysin työntekijällä itsellään ja siitä keskusteleminen on tärkeää. Opinnäytetyö tarjoaa vinkkejä ja oivalluksia taukojen pitämiseen sekä seitsemän erilaista harjoitetta, joita voi suoraan soveltaa etätyöhön luontoa hyödyntäen.
Opinnäytetyön toteutus
Kahta eri opettajatiimiä yritettiin houkutella osallistumaan kokeilujaksoon, mutta silti osallistujamäärä jäi hyvin pieneksi. Kolmen osallistujan joukko rajaa tuloksien yleistettävyyttä. Tutkimusaineistoa on kerätty yksilöhaastatteluilla kokeilujakson jälkeen sekä ryhmähaastattelulla, joka oli muutama kuukausi kokeilujaksosta. Kokeilujakso oli marraskuussa 2021, ja ryhmähaastattelu tammikuun 2022 lopussa. Lisäksi vastauksissa on kerätty pientä numeraalista dataa täydentämään aineistoa. Yksilö- sekä ryhmähaastattelut on analysoitu teemoittaisella sisällönanalyysillä.
Voimaantuminen luonnosta etätyössä -opinnäytetyö Theseus-palvelussa.
Lisätietoja:
Heidi Kivensalo
Voimavaraistavien työtapojen johtaminen ja kehittäminen sosiaali- ja terveysalalla, Laurea ammattikorkeakoulu
puh. +358 400 801 961
heidi.kivensalo@student.laurea.fi